Fönstrets delar - så är ett fönster uppbyggt image

Fönstrets delar - så är ett fönster uppbyggt

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Känner du dig överväldigad av alla nya begrepp när det gäller fönster? Eller vill du ha en bättre översikt över hur ett fönster faktiskt är uppbyggt?

Genom att känna till strukturen på ett fönster eller en dörr kan du få en bättre förståelse för om det kommer att uppfylla den kvalitet som du vill ha.

Det kan också hjälpa dig att förstå några av de alternativ som du har när det gäller utformningen av ditt nya fönster.

Fönstrets sammansättning är viktig för att fönstret ska kunna hålla värmen och skapa ett bra inomhusklimat i ditt hem. Samtidigt är det viktigt att du har ett solitt fönster som klarar av alla typer av väder.

Vad kallas delarna i ett fönster?

Fönster är traditionellt uppbyggt av:

 • Karm - den fasta ramen runt fönstret, som sluter tätt med väggen runt omkring.

 • Fönsterram - Den del som gränsar till karmen och som vanligtvis är rörlig.

 • Beslag (gångjärn) - den rörliga metalldelen som gör det möjligt att öppna och stänga fönstret.

 • Tätningslister - lister mellan karm och fönsterram som förhindrar drag

 • Ruta

 • Glaslist - lister, som håller rutan på plats.

 • Invändigt handtag - det invändiga handtaget som du använder för att öppna och stänga

 • Mittpost - de lodräta trädelarna som delar upp karmen i flera fönsterramar.

 • Spröjs - de små listerna som kan dela upp rutan i flera delar.

 • Stängningsmekanik (stormkrog och fönsterhake) - alternativet till handtag

 • Stjärthage - används för att hålla fönstret på plats om en stormkrok används.

 • Bottenglaslist i aluminium - en lutande list för att leda bort vattnet från fönstrets botten

 • Ventiler - mekanismen som gör det möjligt att vädra även när fönstret är stängt.

Illustrationen nedan visar var de olika begreppen är placerade på ett fönster:

Bild som visar fönstrets delar och vad de heter

Glaslister, bottenlist och mittpost - förstå fönstrets uppbyggnad

För att göra ett fönster behöver vi först och främst en fönsterkarm. Detta är den karm som fästs på väggen och som har en eller flera fönsterramar monterade. Du kan välja ett fönster med fast ram vilket innebär att fönstret inte kan öppnas, eller så kan du välja ett fönster som kan öppnas.

På fönstret monteras glaslister av trä och/eller aluminium för att hålla glaset på plats. Om den nedre bottenlisten är av aluminium blir det mer motståndskraftigt mot vind och väder. Om den är gjord av trä måste den underhållas oftare för att hålla den fin och robust. Du kan enkelt byta ut den nedre bottenlisten mot aluminium.

Bild som visar fönstrets delar och vad de heter

Uppdelning av fönstret

När det gäller fönsterkvalitet är standarden du hittar hos Klar energifönster, eftersom de isolerar bättre och ser till att du inte har någon energiförlust. Här hjälper den varmkant som syns i illustrationen ovan till att se till att det inte finns någon kallbrygga i fönstret, vilket kan orsaka kondens.

På fönster som är delade kan du se mittpost och tvärpost, som är en del av kramen. Flaggfönster och spröjsade fönster till exempel, delas upp av vanligtvis en mittpost och en tvärpost. Trälisterna som placeras på glaset kallas spröjs och är en rent estetisk del av fönstret eftersom de bara påverkar fönstrets utseende. Du kan välja olika storlekar spröjs på dina fönster från Klar.

Profilering och tätningslister

På äldre fönster kan fönsterkarmen, fönsterramen och spröjsset vara profilerade. Profilering kännetecknas av skarpare kanter och räfflade hörn som gör att fönstret ser mindre ut. Det kan ge äldre hus en charm och är ett val du kan göra när du väljer ditt nya fönster.

Din tätningslist är viktigt eftersom det stänger gapet mellan ramen och fönsterkarmen och förhindrar att vatten eller luft tränger in. Därför är en korrekt installation viktig för ditt inomhusklimat. Om tätningslisten inte är intakt kan du få ett läckande fönster, vilket innebär energispill, högre värmeräkningar, temperaturväxlingar inomhus och drag.

Det placeras också under fönstret en bottenlist för att skydda mot fuktskador och ge fönstret en fin finish.

Montera dina fönster och dörrar själv

Det är lätt att själv installera dina fönster. Prova vår installationsguide och få en fullständig överblick över ditt projekt innan du sätter igång. Du behöver inte vara familjens hantverkare för att få ett bra resultat. Om du behöver hjälp är du välkommen att be oss om råd.