60% Slutar i

Lär dig mer om spröjs

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik09.10.2024

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Klar erbjuder ett brett sortiment av fönster och dörrar med spröjs, alltid tillverkade efter dina mått och behov. Vi tänkte här gå lite djupare in på denna vackra snickeridetalj och berätta om vilka olika varianter som finns och hur du ska tänka när du väljer spröjsade fönster till din bostad.

Vad är spröjs?

Kort kan man säga att spröjs är lister som delar upp ett fönster vertikalt och horisontellt så att ett rutmönster bildas. Dessa lister ligger antingen utanpå eller innanför glaset. 

På 1600-talet, när denna typ av fönster först började tillverkas, var uppdelning nödvändig för att underlätta glasmästarnas arbete. Idag är den praktiska aspekten av spröjs borta, men vi fortsätter ändå att använda oss av den eftersom den är vacker och ger fasaden karaktär. 

Förr var det mest äldre byggnader som hade spröjsade fönster och dörrar, men idag finns modeller som passar även moderna och mer stilrena hus. I vårt sortiment hittar du våra klassiska spröjsade fönster, men du kan också få våra vridfönster, glidhängda och fasta fönster med spröjs.

Olika typer av spröjs

Dekorativ

Denna variant sitter utanpå glaset och är fäst med hjälp av klisterremsor. Det gör att den går att ta av om du till exempel skulle vilja variera fasadens utseende, eller om du måste reparera glaset.

Helima

Vår Helimaspröjs sitter mellan glasen. Det är ett bra alternativ om du vill ha fönster som är lätta att underhålla och putsa, men samtidigt vill kunna njuta av det vackra uttryck som detaljen ger.

Utanpåliggande

Detta är den typ av spröjs som mest liknar den äldre sorten eftersom den ligger utanpå glaset. Vill du ha ett traditionellt och klassiskt utseende på din fasad är den ett mycket bra val.

Så ska du tänka när du väljer fönster och dörrar med spröjs

Idag finns spröjsade fönster och dörrar som passar till de flesta typer av hus. Klar erbjuder ett brett urval så att du kan hitta precis vad du är ute efter. Ibland är det dock inte helt enkelt att veta vad du ska välja. Här följer några råd:

Tänk i horisontella linjer

Eftersom spröjsade fönster och dörrar ofta består av fyrkantiga rutor är det viktigt att du tänker på hur de placeras. De bör alltid ligga i en horisontell linje med varandra, annars skapas lätt ett rörigt intryck. Är fönstren olika stora kan det vara knepigt, men då är det bra att veta att Klar alltid skräddarsyr dina fönster efter dina mått och behov.

Fönstren ska uppfattas som stående

Spröjsade fönster och dörrar gör sig bäst om de ger ett stående intryck. Du bör alltså inte lägga ett långt fönster horisontellt eftersom det lätt kan se oharmoniskt ut.

Fem anledningar till att välja Klar när du ska köpa spröjsade fönster och dörrar

  • Genom att hoppa över onödiga och dyra mellanhänder kan vi erbjuda mycket förmånliga priser.

  • Vi skräddarsyr dina fönster enligt dina mått och önskemål.

  • Hos oss får du upp till 12 års garanti på dina nya fönster.

  • Miljön är viktigt för oss, därför har alla våra fönster FSC-certifiering.

  • Vi erbjuder fönster i många olika utföranden och stilar, så att du enkelt kan hitta fönster som passar just dig och din bostads karaktär.