60% Slutar i

Byta ut eller renovera dina fönster?

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik11.10.2024

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Står du i valet och kvalet över om du ska byta dina fönster eller renovera dem? Kanske har de tappat lite av sin funktion, eller så ser de tråkiga och slitna ut. Oavsett hur det ser ut hos dig så finns det en rad faktorer som påverkar om det är dags att byta ut fönstren, eller om det räcker med en renovering. Klar reder ut begreppen åt dig.

Vilken status har fönstren?

Börja med att ge dina fönster en okulär besiktning. Hur ser de ut? Verkar träet i dem vara ruttet, finns det mögel, har gammalt kitt släppt eller är färgen avflagnad?  

Du kan därefter försiktigt pressa handflatan mot glaset för att känna om det sitter löst. Ett glas som inte sitter ordentligt på plats kan orsaka drag eller göra att vatten kan tränga in i trädetaljer och bilda röta.  

Är det värt att renovera?

När du har undersökt dina fönster får du göra en avvägning. Kommer det att gå att renovera dem på ett sådant sätt att de återfår sin fulla funktion? Om så är fallet kan renovering vara ett bra val.  

Det kan även vara fördelaktigt att anlita en kunnig fackman som kan bedöma statusen på fönstren och se om en uppfräschning är möjlig.

Då är ett fönsterbyte en bra idé

Har du kommit fram till att dina fönster förmodligen inte kommer gå att rädda och att ett byte därför är bäst? Visst kan det kännas som ett kostsamt ingrepp, men det är viktigt att tänka på alla de fördelar som ett fönsterbyte för med sig:

  • Lägre energiförbrukning. Klars fönster har ett u-värde på 0,79 vilket ger optimal isoleringsförmåga och därmed lägre uppvärmningskostnader.

  • Bättre inomhusklimat. Ett nytt fönster kommer inte att läcka ut eller in värme i lika stor utsträckning som ett äldre. Ett fönsterbyte kan därför ge dig ett bättre och mer behagligt inomhusklimat.

  • Möjlighet att anpassa funktion och stil. Kanske är dina gamla fönster inte i en stil som passar din fastighet, eller så saknar de funktioner som du skulle vilja ha. Genom att byta ut dem kan du få fönster som matchar dina önskemål.

  • Lång hållbarhet. När du byter ut dina fönster mot kvalitetsfönster från Klar kan du räkna med att de kommer att ha en lång livslängd. Våra fönster kommer dessutom alltid med upp till 12 års garanti.

Byt fönster med Klar

Vi på Klar står för hållbarhet och tycker absolut att du ska rädda dina gamla fönster om det är möjligt, men om det inte går så är du mer än välkommen att ta hjälp av oss för att hitta nya.  

Skräddarsy dina fönster

Vi erbjuder ett stort sortiment av fönster och dörrar i många olika stilar, så att du kan hitta just din favorit. Vår beställningsmodell gör dessutom att du kan skräddarsy dina fönster efter dina mått och behov.  

Pressade priser

Ett fönsterbyte kan bli dyrt, men på Klar gör vi allt för att minimera kostnaderna. Eftersom dina fönster tillverkas i vår egen fabrik och vi hoppar över dyra mellanhänder, kan du få fönster till ett förmånligt pris hos oss.

Installera själv eller få hjälp

Med hjälp av vår pedagogiska installationsguide kan du installera dina fönster på egen hand. För den som inte vill sköta fönsterbytet själv erbjuder vi i stället en förmånlig installationstjänst.