55% REA! Slutar i
Vad är U-värde? image

Vad är U-värde?

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik10.03.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Om du funderar på att köpa nya fönster är U-värde en term som du kanske har stött på. Men vad är egentligen U-värde? Det är viktigt att förstå termen eftersom den relaterar till ett fönsters termiska prestanda. Enkelt uttryckt anger U-värdet hur stor värmeförlusten är. Det innebär att ju lägre U-värde, desto bättre prestanda.

Om U-värdet för ett visst fönster är nära noll betyder det till exempel att fönstret är nästan perfekt isolerande eftersom det nästan inte släpper ut någon värme alls. Det säger sig självt att ett bra U-värde därför är en ganska viktig faktor att ta hänsyn till när man jämför olika typer av fönster som ska köpas.

Klars hela sortiment av fönster med två- och treglas är extremt energieffektiva med låga U-värden. Detta innebär lägre energikostnader och en bekvämare boendemiljö.

Hur mäts U-värdet?

Nu när vi har svarat på frågan: "Vad är U-värde?", låt oss titta på hur det mäts. Det mäts i enheter av watt och grader Kelvin, förkortat W/m2K. Enkelt uttryckt anger detta värmeflödet i watt genom 1 m2 av ett fönster när det finns en temperaturskillnad mellan glasen på 1 grad i Kelvin.

U-värdet gäller inte bara för fönster - det kan gälla för alla typer av konstruktioner. För att ge en överblick över de variationer som finns i mängden värmeöverföring visas här motsvarande U-värden för olika typer av fönster. Värdena i de två nedersta kategorierna - moderna fönster med tvåglas och treglas - är de värden som finns i Klar-fönster.

FönstertypU-värde
Gammaldags tvåglasfönster3.0 W/m2K
Modernt fönster med isolerglas1.3-1.5 W/m2K
3-glasfönster0.8 W/m2K

Energieffektiva fönster: Låga U-värden och hög energimärkning

Energieffektiva fönster har lägre U-värden och högre energimärkning. Eftersom det finns ett antal faktorer som avgör om ett fönster är energieffektivt eller inte, är det en bra idé att kontrollera den totala energiklassningen tillsammans med U-värdet. När du har en god förståelse för vad ett U-värde är, är nästa steg att lära dig mer om energimärkning eftersom de mäter olika saker.

Fönsterbranschen har tillsammans med Energistyrelsen i Danmark tagit fram ett energimärkningssystem. Du kan läsa mer om det på energivinduer.dk Det fungerar som en opartisk bedömning av olika fönstertillverkare.

En opartisk bedömning innebär att den är leverantörsneutral och oberoende av specifika tillverkare. De är konsumentvänliga eftersom de är mycket lätta att förstå, t.ex. att A är bättre än B eller C.

Vad är U-värdet: två- eller treglas?

Beroende på vad du prioriterar när du köper fönster kanske du undrar om du ska välja två- eller treglas. Om din högsta prioritet är att minska kostnaderna på din energiräkning och uppleva minsta möjliga värmeförlust är treglas ett bra alternativ eftersom det har det lägsta U-värdet.

Klars fönster med treglasfönster erbjuder överlägsen termisk prestanda och är konkurrenskraftiga med de bästa på marknaden. Vad är U-värdet för ett treglasfönster? För en standard EU-teststorlek på 123x148 cm är U-värdet 0,8 W/m2K, och ibland kan du till och med uppnå ett så lågt värde som 0,7 W/m2K.

Om du är nyfiken på U-värdet och värmeprestandan hos olika typer av energieffektiva fönster kan du läsa mer om det i vår artikel.

Karmaterial, speciella ytbehandlingar och fyllningar

Även om glaset spelar en viktig roll för fönstrens energieffektivitet kan även karmaterialet, specialbeläggningar och fyllningar bidra till den övergripande energimärkningen. Det är därför lämpligt att vara uppmärksam på andra element som används i fönsterkonstruktionen när du jämför dina idealiska fönster med lågt U-värde.

Till exempel är Klars treglasfönster av extremt hög kvalitet och tillverkas med en speciell lågemissionsbeläggning på insidan och utsidan, vilket ytterligare minskar ytvärmestrålningen och reflekterar värmen tillbaka in i bostaden. Argongasfyllningen mellan rutorna minskar luftcirkulationen i detta område och bidrar också till mindre värmeöverföring och ett lägre U-värde.

Dessutom isolerar trä/aluminium eller fönster tillverkade av högkvalitativt trä, t.ex. Klars FSC-certifierade furu, bättre än karmar tillverkade av enbart aluminium eller PVC.

Vanliga frågor och svar

Vilket är det bästa U-värdet för isolering?

De bästa isoleringsmaterialen har ett U-värde som ligger nära noll.

Varför är en lägre siffra en bättre uppskattning av U-värdet?

Eftersom U-värdet mäter en konstruktions värmetransmittans är det bättre ju närmare noll det är, eftersom det innebär att det nästan inte sker någon värmeförlust.

Eftersom treglasfönster har det lägsta U-värdet, kommer det att göra en betydande skillnad för ditt hems energieffektivitet om du skaffar dem?

Förmodligen så länge ditt hus också har andra energieffektiva funktioner och du inte har en stor värmeförlust från en dragdörr, till exempel. Jämfört med tvåglasfönster kan treglasfönster ge cirka en tredjedel mer i energibesparingar.