Dreh/kipp-fönster med utrymningsväg

De två fönsterbågarna öppnas på ett speciellt sätt: mittposten är monterad på en av fönsterbågarna så att fönstret kan användas som en nödutgång. Vi rekommenderar ej att kombinera innåtgående och utåtgående fönster. ✓ 12 års garanti på aluminiumklädda produkter och 7 års garanti på träprodukter ✓ Prismatch ✓ Trygg E-Handel

1. Planera & mäta
  1. Planera & mäta

Använd våra guider för antingen renovering eller nybyggnation

Se våra guider

2. Design & beställning
  1. Design & beställning

Använd vår konfigurator för att anpassa din produkt

3. Installera
  1. Installera

Gör det själv med vår guide eller få hjälp

Guide till installation

Fönster med en rörlig mittpost är lämpliga för nödutgångar och för transport av stora föremål

Det bästa med fönster med en flyttbar mittpost,

är att de ger bredast möjliga öppning när de är öppna. Detta ger dig en extra utrymningsväg i händelse av nödsituationer, t.ex. en brand. Har du en liten entrédörr eller smala trappor? Vill du ändå ta med dig en stor soffa, ett piano, sportutrustning eller liknande in i ditt hem?

Våra dreh/kipp-fönster med rörlig mittpost kan göra detta möjligt för dig. Om du har en fin bred fönsterstorlek kan du njuta av den ljusaste och bästa utsikten med ett genomgående panoramafönster med fasta rutor. Och ändå kan du med fönster med rörliga mittpost ventilera selektivt. Välj en stil som passar dig och behåll ändå gott om utrymme för nödutgång eller transportöppning.

Fönster med flyttbar mittpost har använts för att flytta pianon och flyglar, soffor, konst, bord och många andra stora föremål genom fönstret i gamla hus med smala trappor. Många transportörer är bekanta med detta alternativ och är skickliga på att få in även tunga, klumpiga föremål i hus genom dessa typer av fönster.

Dessutom fungerar de som en nödutgång.

Att bygga en extra utrymningsväg i form av en dörr är ofta omöjligt eller extremt dyrt i många lokaler. Det finns dock en möjlighet att installera fönster med nödutgångar och på så sätt skapa en extra utrymningsväg för nödsituationer.

Jämför våra olika modeller och håll utkik efter våra webbrabatter och prismatch, och skapa det fönster du vill ha med hjälp av vår designer.

Hur fungerar fönster med rörliga mittposter?

Den mittersta posten är inte monterad fast i ramen utan på en av fönsterrutorna. Sedan monterar vi ett gångjärn på mittposten, dvs. en funktion som ankrar eller frigör mittposten (och därmed motsvarande fönster) i ramen. Endast en sida av fönstret kan öppnas med handtaget, och den andra sidan kan öppnas med gångjärnen på spärren. Detta beror på att den centrala spärren måste kunna följa med fönsterrutan när den öppnas.

När det gäller tre- och fyrrutade dreh/kipp-fönster, spröjsade fönster eller flaggfönster: Observera att vi som standard installerar nödutgången på vänster sida av fönstret sett från insidan. Tyvärr är det inte alltid möjligt att ha fönsterhandtaget till höger, och därmed den huvudsakliga öppningsfunktionen, på höger sida av fönstret sett från insidan.

När det gäller alla fönster bör du vara medveten om att fönstrets utseende och funktion kommer att förändras avsevärt beroende på var du väljer att ha handtaget. Här är ett exempel: Endast den vänstra sidan av fönstret, sett från insidan, har ett handtag. Du måste först öppna fönstret på vänster sida för att komma åt gångjärnet som öppnar höger sida.

Med andra ord öppnas vänster sida normalt, men om du vill öppna hela fönstret måste du först använda handtaget för att komma åt gångjärnen på mittposten. Först då kan det högra fönstret öppnas tillsammans med mittposten.

Obs: Om du köper ett fönster med nödutgång och vindbroms är alternativet med vindbroms delvis otillgängligt eftersom en av fönsterrutorna måste kunna öppnas mer än 90 grader.

Slutsats:

Fönster med en nödutgång/rörlig mittpost är lite mer komplicerade att använda än ett vanligt dreh/kipp-fönster med två fönsterrutor. Ändå får du några enorma fördelar med räddningsöppning: öppningsstorleken är mer än dubbelt så stor jämfört med ett normalt fönster. Detta gör det inte bara möjligt att använda detta fönster som en nödutgång utan också att transportera stora möbler och föremål genom ett sådant fönster.

Customer service person
Vi finns här för att hjälpa dig!

Att köpa nya fönster och dörrar kan verka komplicerat, men vi är här för att göra det enkelt. Om du har några frågor - vi är bara en fråga bort.

Kontakta ossBlue Phone Icon