55% rabatt + 25% rabatt på myggnät
Vad är ett g-värde? image

Vad är ett g-värde?

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

När man talar om fönster finns det många termer att känna till. En av de mindre kända är g-värde. I korthet används g-värdet för att ange hur mycket solvärme eller solenergi som kommer in genom ditt fönster. Ju högre siffra, desto mer solenergi kommer in. G-värdet ger därför information om hur mycket värme ditt fönster tillför din bostad. Detta kan vara en fördel om du vill ha ett mer energieffektivt hem.

När man mäter g-värdet för ett fönster kan man antingen mäta värdet från själva fönstret eller från glasrutan. Om du vill ange g-värdet för en glasruta använder du termen "gg", medan du använder "gw" för hela fönstret.

När du mäter g-värdet kommer du att märka att fönstrets gw-värde alltid är lägre än glasrutans gg-värde. Det beror på att värmen från solen inte tränger igenom fönstrets karmar och bågar, utan i betydligt högre grad genom glasrutan. Skillnaden mellan de två är normal, så det finns ingen anledning att oroa sig om gw-värdet är lägre än gg-värdet.

g-value

Hur man beräknar g-värdet

När du anger g-värdet måste du använda antingen decimaltal eller procenttal. G-värdet kommer alltid att ligga någonstans mellan 0 och 1 eller 0% och 100%. Solvärmen i sig kommer alltid att vara 1 eller 100%, medan värdet för själva fönstret kommer att variera. Om du har ett fönster som har ett g-värde på 0,63 kommer 63% av solenergin att tränga igenom fönstret.

Du kan beräkna g-värdet genom att addera den direkta överföringen (DT) av solenergin till sekundärstrålningen (SR). Den direkta överföringen avser den solenergi som kommer in direkt genom fönstret, medan den sekundära strålningen är den mängd solenergi som själva fönstret har absorberat, vilket också ger mer värme till rummet.

g-value

Vad är ett bra g-värde för glasrutor och fönster?

Vissa delar av Sverige kan bli mycket kalla, särskilt under vintern. Ditt hem kan därför dra nytta av fönster med ett högt g-värde, eftersom de gör att du kan utnyttja solens naturliga värme under vintermånaderna. Ett högt g-värde är särskilt viktigt för fönster som vetter mot söder, eftersom det gör att så mycket solenergi som möjligt kan tränga in genom fönstret. Om du däremot tycker att ditt hem är för varmt, särskilt när temperaturen stiger på sommaren, är det mer fördelaktigt att välja ett fönster med ett lägre g-värde. Detsamma gäller om du bor på en varmare plats eller ska vistas i ditt sommar- eller fritidshus.

Det innebär att det kan vara svårt att bedöma vad som är ett bra g-värde, eftersom du måste välja fönster efter dina behov och preferenser.

Vad är anledningen till att välja ett fönster med högt g-värde?

När du köper fönster är det viktigt att hitta balansen mellan att få in naturligt ljus i bostaden och att kontrollera den värme som tillförs genom solljuset. Det kan snabbt bli outhärdligt kallt i ditt hem om det inte kommer in tillräckligt med värme eller om värmen bara läcker ut. Du kan snabbt komma att spendera mycket pengar på att värma upp ditt hem, så om du gör det är det en bra idé att investera i fönster med ett högt g-värde. På så sätt kan du utnyttja värmen från solenergin för att hålla nere din energiförbrukning och spara pengar. Det är också ett mer hållbart val som kan förbättra inomhusklimatet.

Att välja rätt fönster till ditt hem är viktigt för att du ska få den mest behagliga temperaturen. Ett bra alternativ är treglasfönster, som stänger in den kalla luften mellan de tre glasrutorna och gör det svårare för kall luft att komma in. Du kan bidra till ett bättre inomhusklimat genom att välja ett fönster med ett högt g-värde i glasrutan.

Om du letar efter fönster som uppfyller dessa krav kan du utforska Klars sortiment av treglasfönster här.

Vad ska jag göra om det blir för varmt inomhus?

Om du tycker att det blir olidligt varmt på sommaren med fönster som har ett högt g-värde kan du välja solskyddsglas, som vi erbjuder som glastyp på alla våra fönster.

  • Minska energiförbrukningen för kylning och uppvärmning.

  • Njut av ett bättre och behagligare inomhusklimat.

  • Undvik överhettning under de varma sommarmånaderna.

För en mer tillfällig lösning under sommarmånaderna kan du alltid köpa en markis som täcker fönstret. Ett annat exempel är att använda ett par ljusa gardiner för att hålla värmen ute på sommaren.