Spara upp till 60%
1. Planera & mäta
  1. Planera & mäta

Använd våra guider för antingen renovering eller nybyggnation

Se våra guider

2. Design & beställning
  1. Design & beställning

Använd vår konfigurator för att anpassa din produkt

3. Installera
  1. Installera

Gör det själv med vår guide eller få hjälp

Guide till installation

Fasta fönster - säkrare, billigare och många användningsområden 

Fasta fönster skräddarsydda för att passa dina mått 

Fasta fönster, eller fast karm som de också kallas, är fönster som inte kan öppnas. Fasta fönster har, precis som namnet antyder, glaset fast monterat i karmen. Vi på Klar erbjuder högkvalitativa fasta fönster som kan skräddarsys efter dina mått. 

Fasta fönster kommer med flera fördelar. En av de viktigaste fördelarna är att de minskar din energiförbrukning, samtidigt som de erbjuder ett härligt ljusinsläpp. Eftersom de inte kan öppnas menar många att de är mer inbrottssäkra. De är dessutom ett populärt val bland barnfamiljer eftersom de säkerställer att barnet inte kan öppna fönstret och ramla ut. 

De är dessutom ett mycket ekonomiskt alternativ då de ofta har ett lägre pris. På Klar arbetar vi efter ett koncept där vi har kapat alla fördyrande mellanled. Något som reducerar risken för logistiska fel, missförstånd och liknande problematik. Det hjälper också till att garantera billiga fasta fönster av hög kvalitet.  

Viktigt att nämna är att fasta fönster kan användas som en del av inredningen. Du kan till exempel montera ett fast fönster som en del av en vägg. De kombineras även ofta med andra fönstertyper och dörrar och är bland annat perfekta att kombinera med altandörrar – förslagsvis dreh/klipp altandörr. 

Material och glastyp för dina fasta fönster 

Våra fasta fönster är billiga, av hög kvalitet och med lågt U-värde. Vi erbjuder ett brett utbud av träfönster, kombinerade trä/aluminiumfönster samt fönster i PVC-plast. Bland vårt sortiment hittar du 2-glasfönster som ger ett optimalt ljusinsläpp och energirutor med ett U-värde på 1,1, vilket ger mindre kondens längs med sidorna på glaset. Du kan också välja våra fasta fönster med 3-glas och ett U-värde på 0,7. Välja mellan fasta fönster i aluminium, trä eller PVC-plast, med två eller tre glas. 

Vårt glas kommer dessutom i flera varianter: 

  • Klarglas: Lågenergi-glas som levereras som standard med varmkant.

  • Solskyddsglas: Ett glas med blåaktig ton, som bromsar det starka solljuset och dess UV-strålar.

  • Granit: Det mest använda råglaset som kännetecknas av lodräta linjer och en skrovlig yta. 

  • Cotswold: Ett mönstrat råglas som kännetecknas av lodräta linjer och en skrovlig yta. 

  • Frostat glas: Den moderna typen av råglas, med en mjukare och silkesaktig yta. 

Vi erbjuder 12 års garanti på våra glas samt för våra ramar i samtliga material. Genom att lägga till några steg till din vanliga rengöringsrutin kan du åtgärda eventuella problem så snart de uppstår och ökar livslängden på dina fönster. Underhåll regelbundet med olja på träet och gångjärnen. PVC är en plast som ger dig ett nästintill underhållsfritt fönster eftersom karmarna inte kan ruttna. Se vår underhållsguide för mer information.

Fasta fönster med spröjs

Om du vill är det möjligt att addera spröjs till dina fasta fönster. Spröjs är smala, vertikala eller horisontella lister som delar upp en fönsterruta i mindre sektioner. Förr i tiden var spröjsade fönster nödvändiga, eftersom de underlättade för glasmästaren. Idag ses de istället som en snygg och eftertraktad design. 

Fasta fönster med spröjs erbjuder en traditionell estetik som är mycket populär, samtidigt som de bidrar med karaktär till både äldre och moderna hus. Dessutom används fasta fönster med spröjs ofta till uterum och andra gårdsbyggnader. 

Fönster med spröjs ger möjlighet till personlig anpassning samt variation i design och stil. Inte heller att förglömma är den behagliga atmosfär som fönstren bidrar med, och de erbjuder såväl ett generöst ljusinsläpp som vacker utsikt. Att bygga ett hus med fasta fönster med spröjs är alltid en god idé. 

Varför du ska montera fasta fönster från Klar 

Idag monteras fasta fönster på alla typer av byggnader– vanligtvis som ljuskällor tillsammans med andra fönstertyper eller i kombination med en dörr. Placera snygga fasta fönster i uterummet eller kombinera med en altandörr. 

Man skulle kunna säga att användningsområdena för fasta fönster från Klar är oändliga, och de omfattar stora glaspartier som är perfekta för när du vill dra nytta av det naturliga ljuset eller av utsikten över havet, åkrarna eller skogen. Av den anledningen är fasta fönster bland annat populära i uterum. 

Gemensamt för alla fasta fönster från Klar är att de finns med Premium Energy+ 3-glas, som uppfyller de senaste energikraven och är exceptionellt effektivt isolerade. Vi har fasta fönster i både 3-glas och 2-glas. Välj mellan såväl stora fasta fönster som mindre modeller. Fönstrena finns i storlekarna 60-200 centimeter i bredd och 40-230 centimeter i höjd. Du kan dessutom specialanpassa måtten efter dina behov och önskemål. 

Kom ihåg att du även kan sätta din egen prägel på utformningen av dina fönster. Vilken av de olika glasen föredrar du? Bestäm bland annat vilket material de ska vara tillverkade i och välj mellan färgerna vit, grå och svar, samt om färgen ska vara densamma på insidan som utsidan. 

Till våra fasta fönster med ram i trä använder vi oss enbart av virke från långsamt växande tall, och enbart kärnvirke. Tack vare den höga densiteten hos kärnvirket är våra produkter formstabila. Dessutom har virket ett naturligt skydd som stänger ute fukt. Kärnvirket innehåller ämnet pinosylvin som motverkar bakterier och svamp. Dessutom tillsätter vi flera lager målarfärg och impregnerar med en särskild Akzo Nobel 3-komponent som är utformad för att passa det svenska klimatet. Självklart är vår målarfärg helt fri från giftiga ämnen – för naturen och din familjs skull.  

Vårt virke har FSC-certifikat, vilket är ett internationellt certifikat som betecknar att virket kommer från en skog där det inte fälls fler träd än vad skogen hinner reproducera. Djurliv och växter bevaras, och personalen får en ordentlig lön, säkerhetsutrustning och utbildning. Certifikatet stöds av miljöorganisationer som WWF, Greenpeace och Forests of the world.

Vanliga frågor och svar 

Vilka fördelar har ett fast fönster?

Energieffektivitet: Fasta fönster ger bättre isolering och minskar energiförbrukningen.

Lågt underhåll: De kräver minimalt med underhåll eftersom de saknar rörliga delar.

Säkerhet: Fasta fönster är svårare att forcera från utsidan och förbättrar därmed hemmets säkerhet.

Ljudisolering: De ger bättre ljudisolering än öppningsbara fönster.

Flexibel design: Fasta fönster tillåter större glasytor och passar bra för arkitektoniska designkoncept.

Hur kan man öppna ett fast fönster helt? 

Om du behöver öppna ett fast fönster helt för rengöring eller andra ändamål, måste du ta bort hela fönstret från sin ram. Du kan antingen ta bort några bultar eller skruvar som håller fönstret på plats, eller använder ett specialverktyg för att lyfta ut det från ramen. Varmt välkommen att höra av dig till oss på Klar vid frågor eller behov av vägledning.

Customer service person
Vi finns här för att hjälpa dig!

Att köpa nya fönster och dörrar kan verka komplicerat, men vi är här för att göra det enkelt. Om du har några frågor - vi är bara en fråga bort.

Kontakta ossBlue Phone Icon