60% Slutar i
Vad är Eref-värde image

Vad är Eref-värde

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik02.11.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

När man pratar om fönster går det inte att komma runt Eref-värdet. Termen används för att beteckna den totala energibalansen för ett fönster under uppvärmningssäsongen och gör det också möjligt att snabbt jämföra fönster och deras prestanda. Ett bra Eref-värde krävs enligt byggreglerna när det gäller fönstersystem.

Vad ska jag leta efter förutom Eref?

Eref-värdet används för att ange den totala energibalansen för ett fönster. Detta värde består av ett antal delar såsom U-värde, Lt-värde och G-värde. För att göra det enkelt för dig att få grepp om dessa delar har vi skapat en miniguide:

  • Eref-värde: Den totala energibalansen för ett fönster

  • Ew-värde: Energibalansen för ett fönster under uppvärmningssäsongen.

  • Lt-värde: Hur mycket ljus fönstret släpper in

  • U-värde: Den totala mängden värme som släpps ut genom fönstret.

  • Ug-värde: Hur mycket värme som släpps ut genom rutan. Kallas även för fönsterrutans isoleringsförmåga.

  • Uw-värde: Hur mycket värme som släpps ut genom fönstret. Kallas även fönstrets isoleringsförmåga.

  • G-värde: Den totala mängden värme som tränger in genom fönstret.

  • Gg-värde: Hur mycket solvärme som tränger in genom rutan

  • Gw-värde: Hur mycket solvärme som kommer in genom fönstret

Hur beräknar man Eref?

För att ta reda på vad energivinsten för ett fönster är används ett referensfönster. Detta referensfönster bör vara ett enkelglasat öppningsbart fönster utan spröjs med måtten 123 x 148 cm och med tillverkarens standardruta. Dessutom baseras Eref-värdet på ett måttligt isolerat hus där fönstrets orientering är 41% söder, 26% norr och 33% öster och väster.

Förklaring av Eref-värde

Enligt byggreglerna måste du ta reda på hur stor värmeförstärkningen från solen är jämfört med värmeförlusten för att beräkna Eref-värdet. Du kan göra detta genom att använda följande formel:

I x gw-värde - G x Uw-värde = 196,4 x gw - 90,36 x Uw = Eref-värde

Här används I för att beteckna solinstrålning, G för kilogram timmar under uppvärmningssäsongen, medan Uw-värdet visar fönstrets isoleringsförmåga och gw-värdet hur mycket solvärme som kommer in genom fönstret.

Du mäter Eref i kWh/m2/år, och siffran visar om fönstret ger extra värme till ditt hem eller inte. Många gamla fönster har ett negativt Eref-värde eftersom värme försvinner ut genom dem. Enligt de nya energikraven BR20 i byggreglerna måste alla fönster från och med 2021 vara försedda med fönster som har minst ett neutralt värde och helst ett positivt värde. Om du vill ha ett fönster som uppfyller dessa krav bör du därför välja ett fönster i energiklass A när du handlar hos Klar.

Välj ett fönster med ett bra Eref-värde

När du väljer ett fönster med ett bra Eref-värde ser du till att du kan utnyttja solens naturliga energi under uppvärmningssäsongen utan att värmen läcker ut. Med ett neutralt eller positivt Eref-värde kan du minska värmeförlusten i ditt hem och den totala energiförbrukningen. Genom att byta till A-märkta fönster kan du därför spara mycket pengar.

Du kan läsa allt om fördelarna med att välja rätt fönster här, där du också kan hitta information om hur mycket du faktiskt kan spara genom att byta till fönster med ett bra Eref-värde.