60% REA! Slutar i

Behöver jag ansöka om bygglov vid fönsterbyte?

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik18.09.2024

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Har du hittat dina drömmars fönster och står inför att installera dem? Det är förstås alltid roligt att ge bostaden ett lyft, men innan du sätter i gång med arbetet bör du känna till de regler som gäller kring bygglov så att du inte råkar ut för onödiga kostnader. Här berättar vi på Klar om hur det fungerar med bygglov vid byte av fönster.

Då krävs bygglov

Bor du inom ett detaljplanerat område och har bestämt dig för att ändra din bostads utseende genom att byta ut dina fönster mot nya av en annan modell än den du tidigare haft? Kanske vill du till exempel ersätta enkla rutor mot en variant med spröjsade fönster. En sådan förändring kräver att du ansöker om tillstånd eftersom du kommer att ändra på din bostads karaktär. 

Enligt Boverket krävs tillstånd från kommunen när du väljer att ändra på din bostads yttre utseende, till exempel genom att byta färg på fasaden, eller byta fönster till nya med ett annat utseende än de tidigare. Detsamma gäller också om du sätter in fönster där det inte funnits några innan. Medgivande från kommunen krävs även om du vill ändra byggnadens konstruktion genom att byta ut flera små fönster mot ett stort.

Lathund för åtgärder som kräver en bygglovsansökan

  • Du planerar att ändra din bostads yttre utseende, till exempel genom att byta ut dina fönster med spröjs mot fönster utan sådan.

  • Du vill sätta in ett fönster där det tidigare inte har funnits något.

  • Du kommer att ändra bostadens konstruktion genom att ersätta flera mindre fönster med ett stort.

  • Du bor i ett område som har ett kulturellt bevarandevärde, eller är bosatt i ett K-märkt hus.

Då krävs inte bygglov vid fönsterbyte

Om du kommer att ersätta dina gamla fönster med nya av samma modell som tidigare krävs i regel inget bygglov. Du bör dock vara medveten om att bestämmelserna kan se olika ut i olika kommuner, därför kan det ändå vara bra att kontakta din kommun och undersöka hur regelverket ser ut där du bor. Kom ihåg att det alltid är du som fastighetsägare som är ytterst ansvarig för att se till att bestämmelserna efterlevs.

Så gör du en bygglovsansökan

Har du kommit fram till att du behöver ansöka om tillstånd i samband med ditt fönsterbyte? Då behöver du fylla i en bygglovsansökan hos din kommun. Ansökan ska kompletteras med en fasadritning som visar hur slutresultatet kommer att bli, samt en planritning och en situationsplan. Din kommun bestämmer sedan om de vill bevilja dig ändringen eller inte.

Kostar det något att ansöka om bygglov?

Det går inte att säga om just din ansökan kommer att vara förenad med några kostnader, eftersom olika kommuner har olika regler för detta. Det går emellertid alltid bra att höra av dig till din kommun och förhöra dig om prisläget innan du gör din ansökan.

Fem anledningar till att välja Klar när du ska köpa fönster

  • Genom att hoppa över onödiga och dyra mellanhänder kan vi erbjuda mycket förmånliga priser.

  • Vi skräddarsyr dina fönster enligt dina mått och önskemål.

  • Hos oss får du upp till 12 års garanti på dina nya fönster.

  • Miljön är viktigt för oss, därför har alla våra fönster FSC-certifiering.

  • Vi erbjuder fönster i många olika utföranden och stilar, så att du enkelt kan hitta fönster som passar just dig och din bostads karaktär.