Spara upp till 60%

Dreh/kipp-fönster

Dreh kipp är den perfekta kombinationen av funktionalitet och praktiska egenskaper. Du kan manövrera fönstret som ett traditionellt sidohängt fönster eller genom att luta det inåt. Vi rekommenderar ej att kombinera innåtgående och utåtgående fönster. ✓ 12 års garanti på aluminiumklädda produkter och 7 års garanti på träprodukter ✓ Prismatch ✓ Trygg E-Handel

1. Planera & mäta
  1. Planera & mäta

Använd våra guider för antingen renovering eller nybyggnation

Se våra guider

2. Design & beställning
  1. Design & beställning

Använd vår konfigurator för att anpassa din produkt

3. Installera
  1. Installera

Gör det själv med vår guide eller få hjälp

Guide till installation

Dreh/kipp-fönster: funktionalitet i minimalistisk design

Dreh/kipp-fönster kombinerar två öppningsriktningar i ett fönster

Till skillnad från andra typer av fönster kan dreh/kipp-fönster öppnas på två olika sätt: som trappfönster, där fönsterkarmen (den rörliga delen av fönstret) är kopplat till ramen på undersidan med vridbara fästen och kan lutas inåt i toppen.

Det andra öppningssättet liknar ett sidohängande fönster, där fönsterkarmen är kopplat till fönsterbeslag på ena sidan av ramen och kan öppnas genom att vrida det i sidled mot insidan. Ett dreh/kipp-fönster har därför ett sofistikerat system med en vridstång, ett kugghjul som växlar mellan fönsterbeslagen, leder och olika fönsterbeslag.

Ett system som ger stora fördelar

Dreh/kipp-fönster öppnas inåt, och eftersom du kan öppna fönstret i sidled som ett sidohängt fönster så kan du använda det för att snabbt ventilera rummet. Denna öppningsmetod gör det också mycket lättare att rengöra fönstret, eftersom du lätt kan nå fönsterkarmen från båda sidor när den är helt öppen.

Vippläget är den perfekta öppningsmetoden om du vill lufta ut under en längre tid. Den varma, instängda luften från rummet släpps ut genom den övre delen av fönstret, medan frisk luft strömmar in i rummet från båda den övre och undre delen av fönstret. På så sätt kan du ventilera kontinuerligt - även i lätt regn. Eftersom fönstret öppnas inåt kan regnet inte tränga in i ditt hem när fönstret är "på kipp", utan starka vindar. Eftersom öppningen i lutningsläget begränsas till högst 10 cm är det också ett säkert sätt att ventilera utan att vara hemma, eftersom det är omöjligt att klämma sig igenom öppningen.

Hur är ett dreh/kipp-fönster konstruerat?

Ett dreh/kipp-fönster är en av de mer komplexa produkterna bland fönster, men precis som alla andra fönster består det i princip av tre delar:

- Fönsterkarmen, som är permanent monterad i väggen omkring fönstret.

- Fönsterram, som är den rörliga delen av fönstret som glaset sitter i.

- De två olika fönsterbeslagen, som styr öppnings- och stängningsmekanismen och ser till att fönsterramen sitter stadigt fast i fönsterkarmen.

De speciella dreh/kipp-beslagen gör dreh/kipp-fönster unika.

 När du vrider på handtaget på ett dreh/kipp-fönster omvandlas kugghjulens rotation till en linjär rörelse.

Gundläggade finns det tre olika positioner som är möjliga:

  1. Låsställning

  2. Kippställning (lutat läge/vippläge)

  3. Drehställning (vridläge)

Du stänger fönstret genom att vrida handtaget nedåt. Detta gör att fönstret låses genom att låsbultarna trycks in i låsplattorna.

Kippläget uppnås genom att vrida handtaget uppåt. Stiften i låsplattorna flyttas och låses upp. Låsbulten trycks sedan in i fästet och ramen kan luta ut ur tills saxväxeln begränsar lutningen.

Genom att vrida handtaget horisontellt ställs fönstret i sitt vridläge. Detta låser saxväxeln, medan låsbult och låssläpp förblir olåsta. I det här läget kan fönsterrutan öppnas med en vridrörelse mot insidan.

Hur öppnar och stänger jag ett dreh/kipp-fönster?

Genom att vrida handtaget uppåt låses de övre och nedre låsen så att endast lutningsfunktionen (kippfuntionen) kan användas.

Genom att vrida handtaget horisontellt trycker du in bultarna i de andra fästena, så nu kan du bara öppna fönstret i sidled.

Om du vrider handtaget nedåt är fönstret stängt och kan inte öppnas alls.

Anvisningar om installation, drift och underhåll

Om du vill installera dina dreh/kipp-fönster själv kan du läsa våra anvisningar om installation av fönster.

Dreh/kipp-fönster ska hanteras som alla andra fönster. Ansvarsfull drift och underhåll garanterar att du kan njuta av ditt fönster under mycket lång tid. Se till att du inte monterar någon extra vikt på den öppna fönsterramen (t.ex. persienner eller gardiner) och att du alltid stänger fönstret helt och hållet innan du växlar mellan dreh/kipp-funktionerna.

Se också till att det inte samlas smuts mellan den öppna ramen och karmen, eftersom till exempel små stenar kan skada låsmekanismen.

När det gäller underhåll rekommenderar vi att träfönster målas om då och då och att alla beslag smörjs regelbundet. På så sätt kommer ditt fönster att hålla länge. Om du vill ha mindre underhåll kan du också välja dreh/kipp-fönster med aluminiumbeklädnad, som skyddar fönstret bättre mot väder och vind - och som gör att du slipper måla om dina träfönster.

Anpassning av ditt dreh/kipp-fönster

Hos Klar kan du utforma dina dreh/kipp-fönster exakt efter dina behov. Du kan välja fönsterhandtag med barnsäkerhetslås, välja mellan olika typer av glas, t.ex. ljudisolerande glas, energiglas eller solskyddsglas, välja 2- eller 3-glas och bestämma vilken färg fönstret ska ha. Öppna bara designern för att börja utforma det dreh/kipp-fönster som passar dina behov.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar ett dreh/kipp-fönster?

Priset på ett dreh/kipp-fönster beror på många faktorer. Fönstrets storlek, materialvalet och många andra detaljer påverkar priset. Därför är det omöjligt att ge ett generellt pris. Öppna helt enkelt vår designer och välj det dreh/kipp-fönster du behöver, så ser du priset. Vi är en av de billigaste leverantörerna på marknaden, samtidigt som vi erbjuder högkvalitativa produkter. Hur gör vi det? Din beställning online går direkt till vår egen fabrik. Där tillverkas ditt fönster på mått och levereras direkt till ditt hem. Den här processen innebär att vi slipper alla mellanhänder, vilket sparar oss - och dig! - mycket tid och pengar. Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev kan du också vara den första att få höra om våra erbjudanden, vilket gör att du kan spara ännu mer pengar.

Hur mäter man ett nytt dreh/kipp-fönster?

Det är lättare än många tror. Allt du behöver är en penna, ett papper och en linjal eller ett måttband. Du kan läsa en detaljerad förklaring om hur du hittar rätt mått här: Hur man mäter fönster och dörrar

Hur monterar jag ett nytt dreh/kipp-fönster?

Å ena sidan kan du anlita professionella hantverkare för att göra det åt dig. Å andra sidan sparar du mycket pengar och förmodligen väntetid om du gör det själv - och du kan vara stolt över din prestation varje gång du ser på dina fönster. Det kräver lite skicklighet, men det är inte lika komplicerat som kvantfysik, det lovar vi! Läs vår installationsguide och bestäm själv.

Customer service person
Vi finns här för att hjälpa dig!

Att köpa nya fönster och dörrar kan verka komplicerat, men vi är här för att göra det enkelt. Om du har några frågor - vi är bara en fråga bort.

Kontakta ossBlue Phone Icon