Så mäter du upp dina fönster och dörrar

Dags för fönsterbyte? Mät upp dina fönster innan du beställer. Det är enklare än du tror. Här bjuder vi på en kort steg för steg guide - så fram med tumstocken och sätt igång!

Att mäta fönster och dörrar på egen hand är inte så svårt som det verkar.

Det handlar om att vara konsekvent och mäta på rätt. Det spelar ingen roll om det är till ett nytt hus, eller om du ska byta ut dina gamla fönster. Du gör det på samma sätt.

Redo att sätta igång? Börja med att ha rätt verktyg till måttagning framför dig. Leta upp ett papper, en blyertspenna och ett måttband eller tumstock. Hittat? Bra! Nu är det dags att börja mäta!

Så här mäter du dina fönster

Mät bredd x höjd

När du mäter är det en enkel regel att alltid mäta bredden x höjden på fönstret. Du börjar med att mäta bredden, och därefter fönstrets höjd. Givetvis gäller samma regel när du mäter upp en dörr.

Videon avser mättning i tegelfasad.

Mät hålet i väggen där fönstret sitter

Nu är det dags att mäta hålmåttet. Det är det utvändiga måttet på hålet i väggen. Det innebär att du behöver ta bort listerna för att mäta korrekt. Måtta hålets bredd x höjd. Från hålmåttet drar du sedan bort 25 mm från bredden och 25 mm från höjden. Då har du det vi kallar för karmyttermått, vilket är måttet du behöver för att lägga en beställning i vår webbshop. Det ger dessutom en fog runt hela fönstret på ca. 12 mm.

Ett litet tips på vägen är att mäta på ett par olika ställen för att vara säker på att hålet inte är skevt.

Tänk på vid måttagning av fönster

När du tar mått på dina fönster ska du vara extra uppmärksam på hur de ser ut inomhus. Har du fönster med rå mursten, trälister eller planerar att beställa fönster med salingsspår så ta det i beaktande redan vid måttningen – allt för att du ska kunna rama in dina fönster på bästa sätt.

Kolla eventuellt upp våra fönstertyper innan du börjar mäta dina fönster.

Fasadtyp

För att få fram rätt mått på dina fönster kontrollera vilken typ av fasad du har. En träfasad har ofta foder runt fönstret, dessa döljer då en bit av ditt befintliga fönster och kan därav vara enklare att lossa för att få fram ditt karm yttermått.

Måttagning av dörrar

Dörrar måttas på samma sätt. Igen, mät hålets bredd x höjd och dra sedan bort 25 mm från bredden och 25 mm från höjden.

Så där! Är du med? Bra! Bege dig då till vår webbshop och lägg din beställning. Med oss på Klar får du hög kvalitet och snabb leverans.

Installation guide

Customer services cover Klar image
Vad kan vi hjälpa dig med?
Vi finns här för att hjälpa dig!

Att köpa nya fönster och dörrar kan verka komplicerat, men vi är här för att göra det enkelt. Om du har några frågor - vi är bara en fråga bort.

Thumbnail of the video image
Play button video imageSpela

Alexandra Brings sommarparadis

Se hur Alexandra förvandlade detta idylliska sommarhus med fönster och dörrar från Klar

Relaterat innehåll