60% REA! Slutar i

Är det värt att byta fönster inför en husförsäljning?

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik18.09.2024

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Står du inför att sälja din nuvarande bostad, eller skulle du bara vilja att den var i optimalt skick när den dagen kommer? Då har du säkert funderat på om det är värt att byta ut dina gamla fönster mot nya för att öka fastighetsvärdet. Alla som säljer sin bostad vill naturligtvis gå från affären med så mycket vinst som möjligt. Här berättar vi därför varför det kan vara gynnsamt att göra ett fönsterbyte inför en försäljning.

Energiförbrukningen är viktig för köparen

På senare år kan man se att något har hänt på bostadsmarknaden. Dagens köpare är nämligen mycket mer intresserade av fastighetens energideklaration än vad de tidigare har varit. Troligen beror det dels på minnet av de höga elpriserna under vintern 2022/2023, dels på att ekonomin i stort har varit pressad under de senaste åren. Ingen vill helt enkelt köpa ett hus som kommer att vara dyrt i drift.

Köpare idag är därför mer intresserade av husets skal och dess isoleringsförmåga. Till skalet räknas fönster, dörrar, väggar och tak. Är du säljare kan det följaktligen vara bra att göra vissa investeringar i det innan du lägger ut ditt hus till försäljning.

Så påverkar fönstren energiförbrukningen i fastigheten

Runt 70% av de småhus som finns i landet idag är byggda mellan år 1960 och 1980. Det innebär att många av dessa har daterade tvåglasfönster med dålig isoleringsförmåga. Äldre fönster gör att energiförbrukningen i fastigheten blir mycket högre eftersom mycket värme helt enkelt smiter ut genom dem. Det är inte heller ovanligt att kall luft tar sig in.

Även om ditt hus är byggt eller renoverat efter 1980 behöver det inte betyda att fönstren har god isoleringsförmåga eftersom mycket har hänt med utvecklingen av fönsterglas under de senaste åren. Idag finns mycket välisolerade fönster som minskar energiförbrukningen i boendet avsevärt. Klar använder sig av den danska energimärkningen för fönster, där den högsta klassen är A och den lägsta är F. Våra treglasfönster har alltid energimärkning A, vilket betyder att de har mycket god isoleringsförmåga och goda förutsättningar att minska energiförbrukningen i din fastighet.

Har du ett hus med äldre fönster kan det med andra ord vara en mycket god investering att göra ett fönsterbyte innan försäljning.

Ge husets fasad ett lyft med nya fönster

Man brukar säga att det är insidan som räknas, men på bostadsmarknaden är det inte alltid sant. Många köpare vill ha en bostad som ser tilltalande ut även från utsidan. På grund av det kan ett byte av fönster vara ett steg i rätt riktning mot en lyckad försäljning.

Hos Klar hittar du mängder med fönster i olika stilar och modeller, dessutom till pressade priser eftersom vi skippar dyra mellanhänder. 

Gör ett kostnadseffektivt fönsterbyte

Vi förstår att det kan kännas motigt att investera i ett fönsterbyte när du ska sälja, men glöm inte att det även är en investering i dig själv då du sannolikt kommer att få ut mer i vinst vid bostadsaffären. Här följer dessutom några tips, så att du kan byta fönster så kostnadseffektivt som möjligt:

  • Köp dina fönster hos Klar. Våra fönster är av högsta kvalitet, men ändå prispressade eftersom vi inte använder oss av dyra mellanhänder.

  • Använd dig av ROT-avdraget (länk till text om ROT-avdrag) för att få 30% i avdrag på installationskostnaderna.

  • Undersök om du är en kandidat för att söka det nya energieffektiviseringsbidraget för småhus.

Fem anledningar till att välja Klar när du ska köpa fönster

  • Genom att hoppa över onödiga och dyra mellanhänder kan vi erbjuda mycket förmånliga priser.

  • Vi skräddarsyr dina fönster enligt dina mått och önskemål.

  • Hos oss får du upp till 12 års garanti på dina nya fönster.

  • Miljön är viktigt för oss, därför har alla våra fönster FSC-certifiering.

  • Vi erbjuder fönster i många olika utföranden och stilar, så att du enkelt kan hitta fönster som passar just dig och din bostads karaktär.