60% Slutar i
Hållbara fönster image

Hållbara fönster

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik02.11.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

När du handlar hos Klar är du garanterad fönster och dörrar av hög kvalitet. Förutom den vackra designen på våra produkter vill vi också stödja en mer hållbar framtid. Som en del av vårt hållbarhetsarbete tillverkas alla Klar-fönster och -dörrar i Estland med långsamt växande furu från FSC-certifierade leverantörer. Men vad innebär detta för hållbarheten? Och hur kan Klar-fönster och -dörrar annars vara hållbara? Läs mer nedan.

Vad innebär FSC-certifiering?

På Klar använder vi trä från FSC-certifierade skogar till alla våra fönster och dörrar i trä och trä/aluminium. När du köper en FSC-märkt produkt kan du vara helt säker på att den kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk. Själva certifieringen bygger på 10 principer, och en skogsägare måste uppfylla varje princip innan de kan använda FSC-certifieringen.

  1. Alla tillämpliga lagar, avtal, konventioner, fördrag och bestämmelser måste följas.

  2. Arbetstagarnas ekonomiska och sociala välfärd måste upprätthållas och förbättras.

  3. Om ett ursprungsfolk äger, använder eller förvaltar ett skogsområde som påverkas av skogsägarens verksamhet ska deras rättigheter erkännas och respekteras.

  4. Skogsägaren ska bidra till lokalsamhällets ekonomiska och sociala välbefinnande.

  5. Skogsområdet ska förvaltas effektivt för att förbättra och säkerställa miljömässig och ekonomisk hållbarhet och sociala fördelar.

  6. Alla miljövärden och ekosystemtjänster i skogsområdet ska bibehållas eller återställas. Ingen negativ påverkan på miljön ska uppstå.

  7. Det ska finnas en dokumenterad verksamhetsplan. Denna ska omfatta verksamhetens omfattning, intensitet och eventuella risker. Planen ska uppdateras med kunskap från övervakningen så att den kan anpassas. Dessutom ska det finnas noggrann dokumentation för att instruera skogspersonal, berörda intressenter och motivera beslut som rör verksamheten.

  8. Skogsägaren ska visa att det finns uppföljning och utvärdering av verksamhetens mål.

  9. Höga naturvärden ska bevaras och främjas enligt försiktighetsprincipen.

  10. Alla operativa aktiviteter ska följa FSC's principer.

Dessa principer är uppbyggda kring målet att skydda skogarna för kommande generationer och stoppa ytterligare klimatförändringar orsakade av skogsbruk. Med FSC-certifiering kan vi säkerställa att alla träd som vi använder i vår produktion tryggar förutsättningarna för biologisk mångfald, vattenmiljö, skogsarbetare och ursprungsbefolkningar. Dessutom förhindrar FSC-märkningen avskogning i de skogsområden där vi får våra träd från.

Energimärkning och energibesparingar

För att uppfylla den danska energimyndighetens och den danska fönsterbranschens energikrav använder vi energimärkningssystemet för våra fönster och dörrar. Detta system säkerställer att våra produkter uppfyller kraven för energioptimering och BR20-reglerna för energieffektiva fönster. Energimärkningen är en skala från A till F, där energimärkning A eller energiklass 1 är bäst. Ett fönster eller en dörr i energiklass 1 har alltså bra isolering och energiförbrukning, vilket ger dig en neutral eller positiv energiförbrukning. Alla våra treglasprodukter är energimärkta med A och kan därför användas för åretruntboende.

Genom att använda produkter i energiklass 1 bidrar du till en mer hållbar framtid eftersom dessa fönster och dörrar hjälper dig att minimera din energiförbrukning. Och det skadar inte att du också kan spara pengar genom att välja energieffektiva produkter.