55% rabatt + 25% rabatt på myggnät
1. Planera & mäta
  1. Planera & mäta

Använd våra guider för antingen renovering eller nybyggnation

Se våra guider

2. Design & beställning
  1. Design & beställning

Använd vår konfigurator för att anpassa din produkt

3. Installera
  1. Installera

Gör det själv med vår guide eller få hjälp

Guide till installation

Spröjsade fönster – klassiker i ny skepnad

Fönster med spröjs

Spröjs är smala, vertikala eller horisontella lister som delar upp en fönsterruta i mindre sektioner. Förr i tiden var spröjsade fönster nödvändiga, eftersom de underlättade för glasmästaren. Idag ses de istället som en snygg och eftertraktad design. 

Fönster med spröjs har en lång historia inom svensk arkitektur och design, och erbjuder en traditionell och tidlös estetik som många svenskar värdesätter. Röda stugor med vitmålade knutar är förmodligen de hus som är mest förknippade med spröjsade fönster. Idag används de dock för en mängd hustyper och kan ses på alltifrån moderna villor till funkisbostäder.  

Våra fönster med spröjs finns i flera storlekar och skräddarsys efter dina önskemål. Självklart är samtliga fönster av hög kvalitet – och till ett bra pris. Hos Klar designar du kostnadseffektivt spröjsade fönster precis som du vill ha dem. 

Vi arbetar dessutom efter ett koncept där vi har kapat alla fördyrande mellanled. Det här reducerar risken för logistiska fel, missförstånd och liknande problematik. Det hjälper oss även att garantera hög kvalitet till låga priser. 

Material och glastyp 

Spröjsade fönster är oftast 2-glasfönster, men går även att få som 3-glasfönster. Faktum är att våra 2-glasfönster har lägre U-värde än många 3-glasfönster på den svenska marknaden. 

2-glas fönster 

Dessa fönster består av två glas som sitter i fönsterbåge och är tätt sammanfogade med en mellanliggande metallskena. Mellan glasen finns argongas som håller värmen inne på vintern och ute på sommaren, vilket skapar en behagligare inomhusmiljö. Här får du optimalt ljusinsläpp och ett U-värde på 1,1, samt mindre kondens längs med sidorna på glasen.

3-glas fönster 

Dessa fönster består av tre glas som sitter i fönsterbågen och är sammanfogade på samma sätt som 2-glasfönster. Ju fler glas, desto bättre ljud- och värmeisolering. Klars 3-glasfönster kallas Premium Energi + har ett U-värde på 0,7 – ett av branschens lägsta U-värden. 

Vårt glas kommer dessutom i flera olika varianter: 

  • Klarglas: Lågenergi-glas som levereras som standard med varmkant.

  • Solskyddsglas: Ett glas med blåaktig ton, som bromsar det starka solljuset och dess UV-strålar.

  • Granit: Det mest använda råglaset som kännetecknas av lodräta linjer och en skrovlig yta. 

  • Cotswold: Ett mönstrat råglas som kännetecknas av lodräta linjer och en skrovlig yta. 

  • Frostat glas: Den moderna typen av råglas, med en mjukare och silkesaktig yta. 

Utöver våra klassiska spröjsade fönster kan även våra fasta fönster, glidhängda fönster och vridfönster beställas med spröjs.

Vi erbjuder upp till 12 års garanti på våra glas samt för våra ramar i samtliga material. Genom att lägga till några steg till din vanliga rengöringsrutin kan du åtgärda eventuella problem så snart de uppstår och ökar livslängden på dina fönster. Se vår underhållsguide för mer information. 

Fönster med spröjs av hög kvalitet 

Till våra spröjsade fönster med ram i trä använder vi oss enbart av virke från långsamt växande tall, och enbart kärnvirke. Tack vare den höga densiteten hos kärnvirket är våra produkter formstabila. Dessutom har virket ett naturligt skydd som stänger ute fukt. Kärnvirket innehåller ämnet pinosylvin som motverkar bakterier och svamp. Dessutom tillsätter vi flera lager målarfärg och impregnerar med en särskild Akzo Nobel 3-komponent som är utformad för att passa det svenska klimatet. Självklart är vår målarfärg helt fri från giftiga ämnen – för naturen och din familjs skull.  

Vårt virke har FSC-certifikat, vilket är ett internationellt certifikat som betecknar att virket kommer från en skog där det inte fälls fler träd än vad skogen hinner reproducera. Djurliv och växter bevaras, och personalen får en ordentlig lön, säkerhetsutrustning och utbildning. Certifikatet stöds av miljöorganisationer som WWF, Greenpeace och Forests of the world.

Vi har inte bara tänkt efter när det kommer till valet av trä. Istället för att placera separata rutor i varje fönsterkarm, har vi på Klar en något bättre metod. Vi använder en ruta där glaset delas upp i ett antal fält som du väljer själv. Därefter monteras spröjsen utanpå fönstret. På så sätt blir glasrutorna lättare, vilket ger mer ljusinsläpp. Dessutom utsätts både rutan och ramen för mycket mindre tryck, vilket gör att fönstren håller längre, och de får en bättre isolering. 

Dessa fördelar förstärks av de kvalitetsmaterial som används vid tillverkningen av fönstren, inklusive två- eller treglas från Saint-Gobain.

Historien bakom spröjsade fönster 

Fönster med spröjs var det vanligaste sättet att tillverka fönster i Sverige mellan 1600-1850. De kallas även för gårdsfönster eftersom de ursprungligen användes på svenska bondgårdar. Fönstren i bondgårdar hade vid den här tiden böjda glas, men ersattes sedan av enkelglas som sattes in i falsade ramar. Det här gav fönstret dess karakteristiska utseende, där ramen var uppdelad i sektioner med flera små rutor. 

Med det sagt är spröjsade fönster en del av svensk historia, som väcker nostalgi och glädje hos många. Även om spröjsade fönster i trä ursprungligen var avsedda för bostäder på landsbygden, har de idag en mycket större attraktionskraft. 

Byggnader med spröjsade fönster är ett utmärkt exempel på hur fönster elegant kan smälta samman med en byggnads fasad och harmonisera med hemmets arkitektoniska stil. Designens mångsidighet och unika karaktär har bidragit till att fönster med spröjs överlevt flera arkitektoniska förändringar. Idag har de i stort sett samma utseende som för 200-300 år sedan, vilket vittnar om en design som aldrig kommer att gå ur tiden. 

Varför du ska välja spröjsade fönster till ditt hus 

Spröjsade fönster erbjuder en traditionell estetik som är mycket populär, samtidigt som de bidrar med karaktär till både äldre och moderna hus. Dessutom används spröjsade fönster ofta till uterum och andra gårdsbyggnader. 

Våra fönster med spröjs erbjuder möjligheter till personlig anpassning samt variation i design och stil. Inte heller att förglömma är den behagliga atmosfär som fönstren bidrar med, och de erbjuder såväl ett generöst ljusinsläpp som vacker utsikt. Ytterligare en fördel är deras potentiella energieffektivitet, de kan bidra till att sänka energikostnaderna och minska belastningen på uppvärmnings- och kylsystemen i hemmet.

Customer service person
Vi finns här för att hjälpa dig!

Att köpa nya fönster och dörrar kan verka komplicerat, men vi är här för att göra det enkelt. Om du har några frågor - vi är bara en fråga bort.

Kontakta ossBlue Phone Icon