Spröjsade Fönster

Få en omedelbar prisförslag online genom att välja önskad stil för Spröjsade fönster nedan. Vi erbjuder snabb leverans med marknadens bästa service.

✓ 12 års garanti på aluminiumklädda produkter och 7 års garanti på träprodukter ✓ Prismatch ✓ Trygg E-Handel

Vet du vad ett spröjsat fönster är? Kort sammanfattat är det ett modernt träfönster byggt enligt gammal stil. Rent produktionsmässigt skiljer sig inte spröjsade fönster från andra fönster på marknaden. 

Önskar du klassiska fönster med spröjs av hög kvalitet till rätt pris? Då är våra vackra spröjsade fönster ett utmärkt val. Vi erbjuder kvalitativa spröjsade fönster till riktigt lågt pris och du kan kostnadseffektivt designa och måttanpassa våra spröjsade fönster efter ditt behov - till samma pris som ett standardiserat fönster hos många av våra kollegor i branschen. 

Namnet Spröjsade Fönster kommer från dessa fönsters utseende, den äldre designen som namngett fönstret.

Vi erbjuder fönster med och utan spröjs. Välj t.ex. våra spröjsade fönster med upp till åtta indelningar av lågenergirutan, per båge eller våra tåliga träfönster med aluminium beklädnad. Och givetvis snabb leverans direkt hem till dig.

Spröjsade fönster ger ditt hus en känsla av dåtid. Mycket handlar om att fönstren är försedda med spröjs som ger känslan av en äldre, klassisk, stil. Namnet allmogefönster kommer från ordet allmogestil som myntades när bondesamhället var som starkast. Ibland hör man också ordet bondgårdsstil.

Spröjsade Fönster är populära idag. Speciellt när äldre hus renoveras och vill bevara sin klassiska och lantliga stil.

2-glas med lågt u-värde

Oftast är spröjsade fönster tvåglasfönster. Hos Klar fungerar detta mycket bra då våra fönster är av hög kvalitet och har lägre u-värde än hos många 3-glasfönster på den svenska marknaden.

På Klar erbjuder vi många olika storlekar på spröjsade fönster, eller bondgårdsfönster som de ibland kallas. Vi skräddarsyr dina fönster så att du får exakt det du önskar. Vi erbjuder kvalitativa spröjsade fönster till riktigt bra pris, billigt säger en del av våra kunder, men till väldigt hög kvalitet. Du kan kostnadseffektivt designa Klars spröjsade fönster efter ditt behov - till ett lågt pris.

Historien bakom fönster med spröjs

Spröjsade fönster/gårdsfönstret är i princip bara ett sidohängt fönster med glasrutor och var det vanligaste sättet att tillverka fönster i Sverige under perioden 1600-1850.

Fönstren i bondgårdarna hade vid den här tiden böjda glas, men detta ersattes senare av enkelglas som sattes in i falsade ramar. Detta gav fönstret dess karakteristiska utseende, där ramen var uppdelad i sektioner med flera små rutor.

Spröjsade fönster/bondgårdsfönster, som namnet antyder, användes ursprungligen i svenska bondgårdar och är bland de äldsta typerna av fönster i Sverige. Med andra ord är de klassiska fönstren ett stycke svenska historia som väcker nostalgi och glädje hos många. Även om träfönster med spröjs för bondgårdar ursprungligen var avsedda för bostäder på landsbygden har de en mycket bredare attraktionskraft.

Fönstret med spröjs är ett utmärkt exempel på hur fönster kan smälta in vackert i en fasad och i hemmets arkitektoniska stil. Designens mångsidighet och unika karaktär har bidragit till att det klassiska fönstret har överlevt flera arkitektoniska förändringar och att det i dag, i stort sett ser oförändrat ut i jämfört med sin utformning för 200-300 år sedan.

Klassiska fönster med spröjs

I stället för att placera separata rutor i varje fönsterkarm i spröjsade fönster, använder vi på Klar en något bättre metod. Vi använder en ruta, där glaset delas upp i det antal fält du väljer och spröjsen monteras sedan utanpå fönstret. Detta har fördelen att glasrutorna är mindre tunga, vilket ger mer ljusinsläpp. Samtidigt är de spröjsade fönstrenas utseende troget den klassiska designen, och både rutan och ramen utsätts för mycket mindre tryck, vilket gör att de håller längre. Slutligen blir det spröjsade fönstret mycket bättre, eftersom glaset isolerar bättre. Dessa fördelar understryks av de kvalitetsmaterial som används vid tillverkningen av fönstret, inklusive två- eller treglas från Saint-Gobain.

Billiga spröjsade fönster

Idag väljer många människor spröjsade fönster med t.ex. spröjsade fönster i trä, som passar den äldre stilen, men också för bostäder där man vill ha den eleganta kombinationen av slanka och kraftfulla dimensioner. Att välja dörrar och spröjsade fönster som passar ditt hem är en vinst på flera sätt. Till exempel brukar värdet på huset öka, eftersom många köpare vanligtvis uppskattar att du har hållit dig till det ursprungliga utseendet, inklusive arkitektoniskt utseende och autenticitet. I nybyggen är till exempel spröjsade fönster i trä/aluminium ett uttryck för tidlös svensk design, som på en gång kombinerar det eleganta och minimalistiska med en mysig och välkomnande känsla.

Oavsett om du föredrar det äldre eller nyare utseendet kan du välja spröjsade fönster i trä eller i trä/aluminium. Om du väljer fönster med spröjs av trä ska du vara medveten om att de kräver mer underhåll än andra.

Skapa dina egna spröjsade fönster i valfri storlek

Med Klars spröjsade fönster finns det gott om utrymme för att anpassa fönstret till rätt storleken för ditt hus. Om du har ojämna mått, t.ex. spröjsade fönster på 89x99 cm (2 luft), är det inget problem.

Dessutom kan du kombinera som du vill, till exempel genom att välja färg, gångjärn, typ av stängning med mera. Du kan också låta oss hjälpa dig att hitta en lösning för spröjsade fönster som passar ditt hem. Oavsett om du vill ha små eller stora fönster, enstaka eller många, finns det en lösning för dig och ditt hus.

Vi erbjuder billiga fönster med spröjs, men kvaliteten är fortfarande hög.

När du funderar på ett erbjudande om ett spröjsade fönster kan du också tänka på det vackra resultatet som kommer att få alla dina grannar att bli gröna av avund. Är det inte frestande att kunna vinka till dem genom dina nya billiga spröjsade fönster med ett kvalitetsmedvetet leende på läpparna?

Våra spröjsade fönster erbjuder mycket! 

Välj t.ex. våra spröjsade fönster med upp till åtta indelningar på sammanhängande lågenergiruta per båge och våra tåliga träfönster med aluminium. Vi använder endast långsamt växande furu av högsta kvalitet i vår produktion - från FSC-certifierade leverantörer och självklart håller alla våra andra material samma höga kvalitet. Våra vackra spröjsade fönster är kort sagt ett utmärkt val! Och givetvis snabb leverans direkt hem till dig.

Vanliga frågor

Vad kostar nya spröjsade fönster?

På Klar har vi startpriser från 1044,82 SEK på spröjsade fönster. Se priset för dina nya spröjsade fönster med dina tillval i prisräknaren, direkt i shoppen. Se spröjsade fönster här.

Hur mycket kostar det att byta fönster?

Du kan spara mycket pengar genom att mäta och installera dina spröjsade fönster själv. På detta sätt pressar du ner priset, speciellt om du köper spröjsade fönster till ett lågt pris från Klar.

Hur mäter jag upp till nya fönster?

Du kan enkelt mäta upp till dina nya spröjsade fönster på egen hand. Det kräver att du har papper, penna och en tumtock/måttband till hands. Läs vår guide för att mäta fönster här.

Hur installerar jag nya fönster?

Att installera nya fönster är inte alls svårt, men det kräver lite tålamod. Om du vill installera dina fönster själv, läs vår guide för installation av fönster här.