60% REA! Slutar i

Få 30 000 kronor i energieffektiviseringsbidrag vid fönsterbyte

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik18.09.2024

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Bor du i ett småhus som är uppvärmt med antingen gas eller el? Då borde du läsa vidare. Du kan nämligen vara en kandidat till att få ett bidrag på 30 000 kronor vid fönsterbyte. Vi kommer här att förklara hur energieffektiviseringsbidraget fungerar och vem som har rätt till det.

Vad är energieffektiviseringsbidrag?

Du kommer säkert ihåg hur energipriserna rusade under vintern 2022/2023, och även hur många fastighetsägare drabbades hårt av de ökade kostnaderna. En del av problemet med höga elpriser är att hela 70% av de småhus som finns i Sverige är byggda mellan åren 1960 och 1980, något som innebär att de ofta är uppvärmda med el eller gas. Sådan uppvärmning tar mycket energi och kostar många bostadsägare stora summor. Det behövdes därför en åtgärd för att mildra den ekonomiska pressen på privatpersoner, och för att minska den totala el- och gasförbrukningen.

För att skapa en bättre ekonomisk livssituation för bostadsägare, samt effektivisera energianvändningen beslutade regeringen att införa ett energieffektiviseringsbidrag. Bidraget finns till för att göra det lättare för småhusägare att göra sina bostäder mer energieffektiva, till exempel genom att uppdatera sitt värmesystem och byta fönster.

Vilka åtgärder täcks av bidraget?

Energieffektiviseringsbidraget består av två delar, där den första delen innefattar effektivisering av husets uppvärmningssystem. Det innebär att du kan få bidrag för att byta ut el- eller gasvärme mot mer klimatvänliga lösningar. Sådana kan vara installation av värmepump, koppling till fjärrvärmenätet, eller installation av ett vatten- eller luftburet värmesystem. Man vill med bidraget minska användningen av el- och gas och få fler hushåll att börja använda mer hållbara uppvärmningsalternativ.

Men hur kommer installation av nya fönster in här, kanske du undrar? Jo, den andra delen av bidraget syftar till att förbättra bostadens klimatskärm, det vill säga dess yttre skick som husets ytterväggar, fönster, dörrar, tak och golv. 

Dessa åtgärder av klimatskärmen  kan du få bidrag för:

  • Byte av fönster och dörrar

  • Tilläggsisolering

  • Installation av tilläggsglas på dörrar och fönster

  • Vindtätning av bostadens klimatskärm

Vem kan söka energieffektiviseringsbidrag för fönsterbyte?

Vill du få ned din bostads energiförbrukning genom att byta till mer energieffektiva fönster? Då kan du vara berättigad till ett bidrag på 30 000 kronor. Det finns dock några kriterier du måste uppfylla för att vara en kandidat för energibidraget.

Kriterier för att få energieffektiviseringsbidrag för förbättring av klimatskärm:

  • Du måste delvis eller helt äga den fastighet du vill söka bidraget för.

  • Du måste stadigvarande bo i fastigheten.

  • Bostaden måste vara uppvärmd med antingen el eller gas.

  • För att få bidrag för klimatskärmsåtgärder måste du först ha fått bidrag för värmesystemsåtgärder. Dessa åtgärder måste ha utförts efter den 8 november 2022 för att vara giltiga.

Uppfyller du dessa kriterier kan du ansöka om bidraget via den e-tjänst som finns hos Boverket. Det är sedan länsstyrelsen i ditt län som handlägger din ansökan.

Så mycket kan du få i energieffektiviseringsbidrag vid fönsterbyte

Energieffektiviseringsbidraget täcker upp till 50% av materialkostnader för installation av nya fönster, med ett tak på 30 000 kronor. Du har möjlighet att söka bidraget två gånger, en gång för ditt uppvärmningssystem och en gång för din klimatskärm. Bidragsbeloppet måste dock överstiga 10 000 kronor, vilket betyder att de åtgärderna du ska utföra måste kosta minst 20 000 kronor.

Viktigt att komma ihåg är även att du förutom bidraget har rätt till ROT-avdrag på 30% av installationskostnaderna. Just nu kan du som mest få ett ROT-avdrag på 75 000 kronor.

Fem anledningar till att välja Klar när du ska köpa fönster

  • Genom att hoppa över onödiga och dyra mellanhänder kan vi erbjuda mycket förmånliga priser.

  • Vi skräddarsyr dina fönster enligt dina mått och önskemål.

  • Hos oss får du upp till 12 års garanti på dina nya fönster.

  • Miljön är viktigt för oss, därför har alla våra fönster FSC-certifiering.

  • Vi erbjuder fönster i många olika utföranden och stilar, så att du enkelt kan hitta fönster som passar just dig och din bostads karaktär.

.