Bakom historian: Dannebrogsfönster erbjuder det bästa från två världar
Innehållsförteckning
Dannebrogsfönstret är utformat på ett sätt som omedelbart för tankarna till den danska flaggan. Fönstertypen har använts sedan 1700-talet och som namnet antyder är det ett fönsterformat som utstrålar danskhet. Bakgrunden till den karaktäristiska designen finns dock på andra sidan Atlanten.
På 1880-talet utvecklade en grupp amerikanska arkitekter och ingenjörer i Chicago en helt ny typ av byggnad, där själva fasaden bestod av stora glasytor inramade av tunna, glaserade tegelstenar - även kända som terrakottaplattor. Byggnaden kallades för "curtain wall" eftersom väggen mellan de många fönster raderna såg ut som gardiner. Denna nya typ av hus möjliggjorde byggnader med svindlande höjder och de blev snabbt kända som skyskrapor.
För att skapa den nödvändiga ventilationen i rummen bakom de stora glaspartierna placerades ett skjutfönster i trä - även känt som ett vertikalt hissfönster - på båda sidor om glasrutorna. Fönsterkonstruktionen kallades "Chicago windows" eftersom den snabbt blev det vanliga valet för många skyskrapor i Chicago, sedan New York och därefter andra amerikanska städer.
Snart följde de efter i Danmark. Det populära amerikanska skyskrapa fönstret kopierades under det följande decenniet. Naturligtvis inte i byggnader med liknande höjd, utan ofta i danska hus med 4-5 våningar. På vardera sidan om den stora fasta mittrutan placerades ett danskt englasfönster med upphöjd spröjs. De första Chicago-fönstren med 3 rutor användes i Frederiksberg i Köpenhamn, varför fönstret blev känt i Danmark som "Frederiksberg-fönster". En liten kuriositet är att de också kallades "Østerbro-fönster", eftersom de också användes flitigt i denna stadsdel i Köpenhamn.
Frederiksbergfönstret - dvs. Dannebrogsfönstret, 3 fack 5 rutor - är på många sätt ett genialt verk. Den höga och breda mittrutan ger ett särskilt intensivt dagsljus som även under molniga dagar och på första våningen kastas extra långt in i rummet. I den danska versionen kan de två sidofönstren till och med ventilera rummet på ett mer avancerat sätt än i de amerikanska pionjärernas design. En kraftig sidovind från gatan utnyttjas t.ex. bättre eftersom sidofönstren kan skapa en stark, direkt ventilation i rummet från ena sidan eller ett mer indirekt och svagare luftflöde ut ur rummet från den andra sidan.
Med tiden har många av detaljerna i ett Dannebrogsfönster naturligtvis förbättrats. Allt från rutstorlek och antal spröjsar till beslagens utformning har optimerats, men den ursprungliga konstruktionen är densamma. Av samma anledning kan du med Dannebrogsfönstret skapa en vacker och klassisk dansk design som med över 300 års historia sannolikt kommer att förbli modern långt in i framtiden.
Hos Klar hittar du mer än 20 varianter av Dannebrogsfönstret - från 1 fack med 2 rutor och 3 fack med 9 rutor till 4 fack med 40 rutor. Lägg till detta ett brett utbud av anpassningsalternativ så kan du uppnå exakt den design som kommer att skapa det mest eleganta utseendet i ditt hem. Om du behöver råd under processen är du naturligtvis mer än välkommen att kontakta oss.