Köparens guide: olika typ av fönster  image

Köparens guide: olika typ av fönster

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

2-glasfönster är standarden för fönster i dagens hem, eftersom de är mycket bättre än äldre enkelglasfönster när det gäller energieffektivitet och ljudisolering. Du kan läsa mer här i vår guide om 2-glasfönster för att förstå orsakerna bakom detta.

Men låt oss för tillfället anta att du är intresserad av att tillföra 2-glasfönster i ditt hem och söker mer information om de olika stilar som finns tillgängliga. Klar erbjuder ett exklusivt, högkvalitativt utbud av de mest populära 2-glasfönstren på marknaden, detta inkluderar sidohängda fönster, kombinationsfönster, spröjsade fönster, fasta fönster och vridfönster. Vår användarvänliga plattformen gör det lika enkelt som 1-2-3 att välja fönster i din favoritstil, med kristallklar anpassning direkt i webbläsaren.

En vas i ett fönster

Sidohängda fönster

Den här typen av 2-glasfönster har varit ett av de mest populära alternativen tidigare och är det fortfarande idag tack vare sin otroliga mångsidighet. Vanligtvis är de sidohängda med gångjärn som gör det möjligt att öppna utåt eller inåt. Det finns ett stort antal olika utföranden, vissa med topp- eller bottenhängda gångjärn, vilket gör dem anpassningsbara efter alla preferenser.

Sidohängda fönster har inga spröjs, vilket gör att de är väl anpassade för nordiska klimat då de släpper in maximalt med ljus i ditt hem. Klars sidohängda fönster utstrålar enkelhet och ger ett slankare, mer modernt utseende till ditt hem när de kombineras med en fräsch design.

Ett kombinationsfönster sedd från insidan

Kombinationsfönster

Den här typen av fönster är precis vad det låter som: det är en kombination av mer än en fönstertyp. Många väljer den här typen av fönster på grund av den djärva estetiska effekten, och av praktiska skäl som att släppa in rikligt med solljus i vardagsrummet eller för att kunna titta ut på utsikten från ditt hem.

Kombinationsfönster innehåller vanligtvis ett funktionellt fönster och ett fast fönster som är rent estetiskt och inte kan öppnas. Kombinationsfönster inbjuder dig att designa som du vill eftersom du kan bestämma vilken typ av kombination du föredrar.

Spröjsade fönster

En kort och tydlig definition är att spröjsat fönster är 2-glas fönster, sidohängda, som ger en idyllisk och charmig touch till alla byggnader. De kommer vanligtvis som fönster med två spröjs, men finns i en mängd olika stilar, och man kan själv välja hur många spröjs - alltså hur många mindre rutor fönstret blir uppdelat i - som man vill ha.

Om du letar efter traditionell stil med modern funktionalitet är fönster med spröjs ett idealiskt alternativ.

Med ett brett urval av mer än tjugofem olika stilar av spröjsade fönster kan Klar enkelt tillgodose dina önskemål - och den lättanvända hemsidan gör hela processen enkel och smidig.

Fasta fönster

Fasta fönster kan inte öppnas eller stängas, eftersom de är fast monterade på plats. De påminner om panoramafönster, men har vanligtvis tjockare ramar.

Eftersom de inte inte går att öppna och stänga tenderar den här typen av fönster att vara billigare, mer energieffektiva och kräva minimalt underhåll jämfört med andra fönstertyper. Även om du köper dina fönster utanför någon av våra kampanjer är fasta fönster med mest budgetvänliga alternativet för Klar året runt.

Vridfönster

Vridfönster är fönster som är gångjärnsförsedda uppifrån och öppnas utåt nerifrån. De är i allmänhet utformade med ett enda handtag i botten, så att du enkelt kan öppna dem genom att trycka ut dem, så att toppen av fönstret lutas inåt.

Vridfönster bidrar till att skydda mot hårda väderförhållanden - till exempel kan regn inte komma in lika lätt även när de är öppna som med andra typer av fönster. Klar erbjuder ett exklusivt urval av vridfönster i trä som är tillverkade av långsamt växande furu, med möjlighet att lägga till aluminiumbeklädnad som garanterar hållbar och långvarig kvalitet.

Dreh/kipp-fönster

Klars kunder väljer ofta den här typen av 2-glasfönster för att de kan öppnas i flera riktningar och låsas i öppet läge för ventilation. Typiskt sett kan de öppnas så att toppen av fönstret lutas in i rummet, och hållas säkert i detta öppna läge på ca 10cm.

Som ett familjefokuserat företag rekommenderar Klar dessa fönster för unga familjer där säkerheten har högsta prioritet, eftersom risken för att ett barn ska falla igenom drastiskt minskar. Detta är också en fördel i blåsigt klimat, eftersom du kan låsa fönstret i det öppna läget och det då inte finns en risk att fönstret smäller igen medan du försöker vädra ut.

Flaggfönster

Flaggfönster är en typ av 2-glasfönster som har samma energieffektivitet som alla andra 2-glasfönster. Det kan dock verka som att de inte skulle uppfylla det här kravet med tanke på de flera rutor som är karakteristiska för en sådan stil, men kvaliteten på fönstret är precis det samma som för alla andra 2-glasfönster.

Dessa fönster består inte av flera separata rutor utan är istället konstruerade med en enda bit 2-glas som täcks av horisontella och vertikala spröjs - hos Klar är spröjs alltid tillverkade av robust aluminium, även om själva fönstret är av trä. Illusionen av att fönstret är delat i flera olika rutor gör flaggfönster till det perfekta valet i tidstypiska hem från den här eran, samtidigt som de får alla energibesparingar som modern 2-glas ger.

Skjutfönster

Skjutfönster är typiskt för traditionella bostäder, eftersom de var vanliga för över hundra år sedan. Dessa hus med högt i tak erbjuder gott om utrymme för den vertikala designen och drar nytta av den ventilation som möjliggörs genom att flytta de övre och undre glasrutorna.

Denna typ av fönster använder en skjutmekanism som gör att två inramade rutor kan glida antingen uppåt eller nedåt och korsa varandra. Numera kan man hitta dessa fönster med 2-glas, lister för att säkerställa en god tätning vid öppningarna och balansfjäder som underlättar öppning och stängning. Att utrusta ett historiskt hem med ett visuellt lämpligt fönsterval som detta kan öka värdet på din fastighet genom att säkerställa estetisk harmoni.

Dessa erbjuds för närvarande inte av Klar medan alla ovanstående modeller är det.

Ramalternativ för 2-glasfönster

Det finns många varianter av de ovan nämnda typerna av 2-glasfönster, och materialet i fönsterkarmen är ytterligare en variabel som kommer att vara avgörande för hur ditt fönster kommer att se ut. Huvudkategorierna kan alla tillverkas i något av följande material, med olika egenskaper:

MaterialBenefits
uPVC (unplasticized polyvinyl chloride)Tåligt, lättviktiga, billiga, lågt underhåll, stort utbud av färger
AluminiumSmal ram, ger plats till stora glasrutor, hållbara, kostnadseffektiva, mindre energieffektiva
Timber/WoodNaturligt förnybar resurs, långvarig, estetiskt överlägsen, isolerande egenskaper, högre kostnad och behov för underhåll
Composite (Aluclad)Isolerande egenskaper från trä, lång hållbarhet, mer väderbeständiga, lägre behov för underhåll med aluminiumbeklädnad, lite högre kostnad än för enbart trä

Fördelar med 2-glas

Det är helt klart att om du installerar någon av de ovan nämnda typerna av 2-glasfönster i ditt hem kommer du som husägare att dra nytta av detta på flera sätt. Att förbättra ditt hems energieffektivitet är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att öka ditt fastighetsvärde inför framtida försäljning.

2-glasfönster är ett otroligt effektivt verktyg i detta arbete, och 3-glas är ännu en utveckling inom branschen som också kan ge fördelar. Om du vill veta mer om 3-glas och om det skulle passa din situation bättre kan du läsa mer här.

Vanliga frågor 

Vad är skillnaden mellan A och B 2-glas?

Denna beteckning avser den energiklassning som ett visst fönster har enligt den danska energimärkningen för fönster. Det högsta möjliga betyget, som anger högsta energieffektivitet, är A. 

Är alla 2-glasfönster likadana?

Nej. 2-glasfönster kan variera mycket i stil, material för ramar och till och med i konstruktionen av 2-glaset. Bredden på utrymmet mellan rutorna, liksom gasen som används för att fylla utrymmet, kan ha betydelse för fönstrets totala effektivitet. Genom att kontrollera energiklassningen kan man identifiera prestandaskillnader på fönstren.  

Hur många typer av PVC-fönster finns det?

Det finns en svindlande mängd av PVC-fönster på marknaden idag, eftersom detta material kan användas i många olika typer av 2-glasfönster. Fönstertyperna har små variationer i funktionalitet, vilket också ökar antalet alternativ. Det är därför viktigt att du har en klar bild av vad just du behöver från dina fönster innan du bestämmer dig och gör ditt köp.