Få inspiration till ditt orangeri - det nya inom uthus och växthus image

Få inspiration till ditt orangeri - det nya inom uthus och växthus

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Orangerier är det nya inom växthus och utomhusbyggnader, här kan du läsa mer om vad det är, var det kommer ifrån och kanske bli inspirerad att skaffa ett själv.

Vad är ett orangeri?

Ett orangeri är en typ av växthus eller vinterträdgård. Det används vanligtvis för att förvara känsliga växter under vintern. Men orangeriet används också ofta som ett vardagsrum i nära kontakt med trädgårdens natur. Vanligtvis har orangeriet stora fönster för att släppa in så mycket ljus som möjligt.

Man kan också se det som ett utvidgat växthus. Orangeriet har dock vanligtvis ett mer solidt utseende och en gjuten botten.

Om du letar efter fönster till ett orangeri rekommenderar vi att du tar en titt på våra uterumsfönster och våra uterumsfönster med fastkarmfönster

Orangeri med uterumsfönster

Vad är skillnaden mellan ett orangeri, uthus och växthus?

Ett växthus används vanligtvis för att odla grönsaker och andra växter. Ett orangeri liknar mer ett fristående uterum. 

Uthus är oftast oinredda och ouppvärmda och har funktionen av ett förråd eller garage - det är inte en plats för växter.

Orangeriet har fått sitt namn ifrån dess första användningsområde, det var från början en plats där bönder brukade förvara sina citrusplantor under vintern. Nu fungerar orangeriet som en fristad i trädgården, där det är varmt och mysigt.

I ett växthus finns det inte alltid plats för en trädgårdsstol bland alla gurk- och tomatplantor. I orangeriet finns plats för trädgårdsmöbler, moderna fönster och ett riktigt golv. Gemensamt för båda är att de är byggda kring stora fönster som gör att utrymmet värms upp av solen.

Varifrån kommer orangeriet?

Orangeriet har sitt ursprung i Frankrike, där man odlade apelsinträd som dekoration och behövde en plats att förvara dem under vintern.

Ett av de äldsta orangerierna finns på slottet Versailles, i närheten av Paris. De första orangerierna var små och kunde snabbt tas bort under sommaren. I takt med att orangerier blev allt populärare började utvecklingen av dem ta fart - och de utvecklades av trädgårdsdesigners och arkitekter.

Förr i tiden var orangeriet inte bara ett växthus utan en symbol för status och rikedom. Man la stor vikt vid att ge gästerna en rundtur i orangeriet för att beundra frukten och framför allt arkitekturen. Orangerierna var i allmänhet större då än de vi har idag. 

Orangerier har på senare år blivit mer populära, och många ser det som en integrerad, mysig - och inte minst viktig del av trädgården, där byggnaden som kännetecknas av stora fönster löser upp gränserna mellan inne och ute.

Växthus och orangerier varierar i storlek

  • Ett växthus är vanligtvis litet och har en yta på mellan 6 och 12 m2. 

  • Ett orangeri är ofta större

Orangeri med stora vita uterumsfönster och trädgårdsmöbler i trä

2 olika typer av orangerier

Det finns faktiskt två olika typer av orangerier - integrerade och fristående. Läs om båda typerna nedan för att få inspiration och välja den som passar bäst för din trädgård!

Det integrerade orangeriet

Orangeriet är utformat för att stå "ensamt" i trädgården, men med det integrerade orangeriet kan du göra det till en del av huset. Genom att använda orangeriet på detta sätt kan det fungera som ett uterum och orangeri samtidigt.

Orangeriet ger huset personlighet, charm och skapar trivsel när det blir en integrerad del av huset. Genom att använda orangeriet är du ett steg närmare din trädgård i alla väder utan att behöva ta på dig ytterkläder.

Det fristående orangeriet

Istället för att vara en del av huset blir det fristående orangeriet en integrerad del av trädgården - och du väljer själv var det ska stå! Den här typen liknar mer ett växthus, eftersom de också placeras fristående som en del av trädgården.

Precis som det integrerade orangeriet kan du använda ett fristående orangeri året runt - och få mer glädje och nytta av din trädgård.

Orangeriet kan ge ditt hus personlighet och charm, och det kan också göra detsamma för din trädgård. Om du vill skapa en harmonisk, mysig och charmig trädgård är ett orangeri det perfekta alternativet.

Det finns många olika typer, utformningar och sätt att presentera ett orangeri - men gemensamt för dem alla är att de skapar lugn, glädje och mysiga stunder.