60% REA! Slutar i
Räddningsöppning – allt du behöver veta här image

Räddningsöppning – allt du behöver veta här

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik25.05.2022

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Vad är lagkraven för räddningsöppning?

För din och din familjs säkerhet finns det krav på utrymningsvägar och räddningsöppningar så att du kan ta dig ut ur huset så snabbt som möjligt i händelse av brand. Lagen från byggreglerna lyder som följer:

Alla bostadsutrymmen, sovrum och kök måste ha en utrymningsväg direkt till det fria. Utrymningsvägen eller räddningsöppningen kan antingen vara fönster, dörrar eller luckor.

Kraven är enkla:

  • Öppningens fria höjd plus bredd ska tillsammans vara minst 1,5 meter

  • Ingen av sidorna får dock vara mindre än 0,5 meter.

  • På marknivå ska det finnas tillgång genom en dörr direkt till den yttre terrängen.

Vad är en räddningsöppning?

En räddningsöppning är vanligtvis ett fönster eller en lucka. Som utrymningslucka får den inte blockeras av något och den måste vara lätt att öppna - även i en trycksatt situation. Utrymningsöppningen används när din utrymningsväg är blockerad av rök eller lågor. Fundera därför över vilken typ av fönster du har i varje rum och se till att minst ett av dem går att öppna eller att rummet ligger precis intill en direkt utgång. En utrymningsväg är vanligtvis en dörr och kommer ofta bara att vara ytterdörren du använder dagligen eller en altandörr i vardagsrummet eller sovrummet. Ett annat typiskt alternativ är källarfönstret.

Vet du vilka krav som ställs på utrymningsvägar i ditt hem?

Om ditt hus ska byggas om är det viktigt att du känner till kraven på utrymningsvägar innan du gör några större förändringar eller fantasifulla idéer. Samtidigt bör du naturligtvis också känna till kraven på utrymningsöppningar. Oavsett var du och din familj befinner er i huset när en brand bryter ut måste ni kunna ta er ut snabbt - även om till exempel en trappa är blockerad av lågor. Därför är det bra att ha altandörrar och fönster i bra storlek som går att öppna och klättra ut genom. Tänk på "just in case"-scenarier när du planerar var dörrar och fönster ska placeras.

Kraven på dörrmått för en utrymningsväg är följande:

  • Dörrar på bottenvåningen måste vara minst 90 cm breda.

  • Dörrar på 1:a våningen måste vara minst 70 cm breda.

Hur säkrar jag en räddningsöppning på ett fönster?

Förutom att ha lättillgängliga utrymningsvägar finns det särskilda krav som du måste känna till för att säkerställa att ditt hem är tillräckligt säkrat i händelse av en nödsituation. Det måste finnas minst en utrymningsöppning direkt till det fria i varje bostadsutrymme och i köket. Detta ska vara antingen ett fönster, en dörr eller en lucka. Rummet behöver inte ha en utrymningsöppning om det är utrustat med två dörrar som leder till separata rum. De två rummen får inte stå i öppen förbindelse med varandra.

Det är viktigt att utrymningsluckan är lätt att öppna och att du lätt kan ta dig ut, samtidigt som brandmännen lätt kan ta sig in. Med det sagt bör du inte kompromissa med säkerheten när det gäller inbrott. Välj ett robust och säkert fönster som är lätt att öppna för dig från insidan, men inte för andra från utsidan.

Det finns följande krav för en räddningsöppning som ett fönster:

  • Höjd plus bredd ska vara minst 1,5 meter och varken höjd eller bredd får vara mindre än 0,5 meter.

  • Om fönstrets underkant befinner sig mer än 2 meter över marken (1:a våningen) måste fönstrets höjd vara minst 0,6 meter.

  • Höjden från golv till räddningsöppningens underkant får inte överstiga 1,2 meter.

Din fönstertyp påverkar din utrymningsöppning

När du skapar en räddningsöppning bör du tänka på fönstertyperna. Till exempel kan sidohängda fönster och spröjsade fönster orsaka problem när det gäller att uppfylla kraven på räddningsöppning. I så fall bör du beställa fönstret med lösspröjs (mittpost) om du vill använda det som räddningsöppning. Dessa har ett speciellt fäste som gör det möjligt att låsa upp fönstret så att det kan öppnas helt och användas som räddningsöppning.

Vid inköp av topphängda fönster kan de uppfylla kraven i byggreglerna (BR18) för att fungera som nödöppning genom att följa denna formel:

Minsta höjd på topphängda fönster måste vara 105 cm (H) för att uppnå en 60 cm öppning (C) och i så fall måste bredden vara minst 99 cm (B). Formeln är som följer:

  • H ≥ 105cm

  • C ≥ 60cm

  • A = 195cm minus H

Vid köp av sidohängda fönster kan dessa ha en utrymningsöppning som tillval och uppfylla kraven i BR18 baserat på följande formel:

Om bredden är 59 cm måste fönstret vara 109 cm högt. För varje mm som bredden ökar kan du göra höjden motsvarande lägre.

  • B ≥ 59 cm

  • A ≥ 50 cm

  • C = 159 cm minus B

  • H = C plus 9 cm

För 3- och 4-glas sidohängda fönster, gårdsfönster eller flaggfönster, observera att vi som standard placerar räddningsöppningen på höger sida av fönstret sett utifrån. Tyvärr är det inte möjligt att ha utrymningsöppningen på vänster sida av fönstret sett från utsidan.

För alla fönster med öppningsriktning "sida" gäller att fönstrets utseende och funktion förändras avsevärt. Endast fönstrets högra sida, sett från insidan, har ett handtag om du har valt ett passerkilshandtag, och oavsett typ av stängning måste fönstret öppnas först på höger sida och sedan på vänster sida för att öppna båda sidorna. Öppna höger sida som vanligt, och om du vill öppna hela fönstret, t.ex. i en nödsituation, öppnar du först höger sida, sedan gångjärnen på balken i mitten av fönstret, och därefter öppnas vänster fönster tillsammans med mittbalken.

OBS: Vid köp av fönster med räddningsöppning och vindbroms finns inte vindbromsen på höger sida (sett från utsidan), eftersom denna används för räddningsöppningen och därför måste kunna öppnas mer än 90 grader.