Spara upp till 60%
Välja färg på din fönsterkarm image

Välja färg på din fönsterkarm

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

På Klar vet vi hur viktigt det är att dina fönster passar just ditt hem - att de är välfungerande och estetiskt tilltalande. Som ett familjefokuserat företag förstår vi värdet av att ha dragfria, välisolerande fönster som håller de små på gott humör på svala nätter, erbjuder kristallklar utsikt från köket och har ett attraktivt utseende som gör ditt hus verkligen känns som "home sweet home".

När du väl har bestämt dig för vilken typ av fönster du vill köpa kan du gå vidare till nästa steg där du väljer exakt hur du vill att dessa fönster ska se ut. Färg på fönsterkarmen, mått, glasrutor, material, färg på låset - listan är lång. 

Om du är intresserad av att måla träfönster för att ändra färgen på din befintliga fönster kan du läsa mer om det i vår artikel här.

Klars användarvänliga designer

Med så många olika alternativ kan det kännas svårt att fatta beslut. Vi pratar inte bara om färg på fönsterkarmen, utan även om saker som glasrutor, salningsspår och ventiler. Som tur är prioriterar vi på Klar effektivitet, bekvämlighet och att hjälpa dig att göra dina val så enkelt som möjligt. Vi har därför skapat ett kristallklart, superenkelt sätt för dig att se alla dina valmöjligheter på samma gång. 

Med tydliga bilder och korta beskrivningar kan du enkelt se hur fönstren ser ut och få reda på deras viktigaste egenskaper. Välj och vraka som du vill, så att du får exakt den typ av fönster som passar just ditt hem.

Designa dina egna fönster

När du väl har bestämt dig för vilken typ av fönster du vill ha, till exempel fönster med spröjs, sidohängda fönster eller fasta fönster, kan du gå vidare till nästa steg, nämligen att designa ditt fönster efter följande specifikationer:

 • Dimensioner (mått) 

 • Glas (2- eller 3-glas) 

 • Material

 • Färg

 • Gångjärn

 • Låstyp

 • Låsfärg

 • Glastyp (ljudreducerande glas, solskyddsglas, ect.)

 • Profil

 • Salningsspår 

 • Spaltventil

 • Packer för bleck

Inte helt säker på vad en spaltventil är? Eller en packer? Inga problem - vårr lättanvända designer ger en kort och tydlig beskrivning med bilder. Du behöver inte lära dig “fönsterspråket” - välj bara ut de fönster som du gillar och vi tar hand om resten.

Att välja rätt färg på fönsterkarmen

Oavsett om du vill ha en djärv kontrasterande look eller en mer neutralt utseende, handlar det i princip om vad du tycker bäst om. Svarta eller grå färger på fönsterkarmar kan ge en sömlös blandning från rutan till karmen och skapa ett jämnt och platt utseende. Vita ramar tenderar att framhäva fönstret och ger ett djärvt, kontrastrikt utseende. 

Husets färg och material har också betydelse för hur färgen på fönsterkarmen kommer påverka just ditt hus. I vissa stadsdelar finns hus med samordnade eller matchande färger. 

I allmänhet är svart och vitt klassiska färger som kan komplettera nästan alla utseenden, och antracitgrått är en favorit eftersom det fungerar bra med de flesta byggnadsmaterial. Hos Klar kan du välja mellan dessa tre grundläggande färger för karm och fönsterram på både insidan och utsidan.

Lär känna din färg...

Observera att följande information inte gäller våra vippfönster och dörrar. Dessa är gjorda i en lika högkvalitativ process, men materialen är något annorlunda.

Som ett företag som vill att alla i familjen ska vara säkra och kunna njuta av nya fönster och dörrar utan att ta skada använder Klar alltid färg som tillverkas giftfritt och barnvänligt. Vi använder den högkvalitativa Akzonobel ZW Rubbol WF-färgen som är fri från skadliga kemikalier.

...och din målarteknik

Det mjuka och jämna utseendet hos Klars fönster är till stor del tack vare den exklusiva teknik som används för att måla dem. Tro det eller ej, men det är Finiture Saonara-robotens mästerliga arbete. Vi kan allt själva säga att kvalitetsarbetet från vår målningsrobot är utan jämförelse - och en av många anledningar till att välja Klar.

Material för fönsterkarmar

När det gäller färgen på fönsterkarmen spelar det roll vilket material fönstren är gjorda av. På Klar erbjuder vi två alternativ: trä och trä + aluminium. Träet i våra produkter är långsamtväxande, kvistfritt furu som tillverkas av estnisk kärnved. Det är FSC-certifierat och passar väl in med Klars vision om att vara kvalitetsmedvetet och klimatsmarta.

Om du vill ha det absolut bästa som finns att erbjuda är en uppgradering av våra klassiska träprodukter kombinationen av trä + aluminium, eftersom det kräver minimalt underhåll. Aluminiumet skyddar träet på utsidan så att du inte behöver underhålla färgen, samtidigt som du behåller träets naturliga utseende på insidan. Trä+aluminum-produkter är belagd med en hållbar pulverfärgbeläggning som gör att dess finish kan hålla ända tills fönstren behöver byts ut.

Vanliga frågor

Vilken typ av träbehandling använder Klar för sina fönsterkarmar?

Vi använder Akzonobel Winflex, i samma serie som vår Akzonobel ZW Rubbol WF-färg. Den är barnvänlig och utan skadliga kemikalier.

Vilka andra specifikationer bör jag tänka på när det gäller att matcha färgen på fönsterkarmen?

Gångjärn och lås har en inverkan på fönstrens övergripande utseende. Du kan ange vilken typ av gångjärn du föredrar, liksom typ och färg på låset.

Vilka färger på fönsterkarmar finns hos Klar?

Klar erbjuder tre klassiska färger för fönsterkarmar: Vit, antracitgrå och svart.