Varför välja 3-glasfönster?

Allt fler svenska hem väljer 3-glasfönster när det är dags för fönsterbyte. Här beskriver vi hur fönstret är uppbyggt och varför du ska välja fönster med tre glas.

Fönster med 3-glas blir allt populärare i både äldre och nyare hus. Det som lockar de flesta husägare är dessa fönsters låga u-värde (Klar 3-glasfönster har ett u-värde på endast 0,7!) och höga isoleringsförmåga. Det i sin tur sänker el- och uppvärmningskostnader på vintern, samt skapar ett bättre inomhusklimat och mindre underhåll.

Hur är ett 3-glasfönster uppbyggt?

Ett 3-glas fönster består av tre glas som är sammansvetsade i en gemensam trä-, eller träaluminiumram. Fönstret består av energirutor i tre lager. Energirutorna är behandlade för att inte släppa ut eller in värme.

För att minska värmeförlusten ytterligare, används argongas mellan glasen. Argon är en ädelgas med goda isoleregenskaper som finns naturligt i atmosfären och är ofarlig. Fördelen med argongas är att gasarten är tyngre än luft och därmed minskar cirkulationen som uppstår i en ruta som är kall på ena sidan och varm på den andra.

När ska man välja 3-lager-glas?

Det finns många skäl att välja 3-glasfönster. Här är de tre vanligaste anledningarna:

Husets läge

En bra tumregel är att välja olika typer av fönsterrutor, beronde på åt vilket håll fasaden ligger. Ofta fungerar 3-glasrutor bättre på fasader mot väst, norr och öst där behovet av mer ljus och värme finns.

Sänka elkostnader

Vill du se en stor skillnad på din elräkning ska du installera 3-glasfönster i hela huset, men speciellt om du har stora fasta fönster, fönster som går från golv till tak eller helglasade altandörrar.

Högljudda omgivningar

Bor du nära en hårt trafikerad väg, tågräls, industriområde, eller i närheten av en flygplats är det läge för 3-glasfönster. Treglasfönster är nämligen också ljuddämpande. Den mest effektfulla ljudisoleringen får du med 3-glas rutor, där glasen har olika tjocklek och avstånden mellan dem är olika. Den bästa dämpningen får du vid kombination av 3-glas ljuddämpande behandlat glas, vilket kan dämpa upp till 34 (-2; -6) dB.

Hög kvalitet och rätt pris för 3-glasfönster

Klars 3-glasfönster består av tre glasrutor och två hålrum med avståndsprofiler av gummi. Fönstret har ett av marknadens lägsta u-värden på 0,7 vilket innebär en synnerligen god isoleringsförmåga och potentiellt stora besparingar på värmeräkningen.

3-glas-fonster-aluminium-tra

Den dubbla konstruktionen i Premium Energi+ ger onekligen bättre isolering vilket bland annat beror på glasets och hålrummens totala tjocklek. Alla våra 3-glasfönster har avståndsprofiler med varmkant för att minimera kondens på innersidan längs fönsterrutans sidor.

Är du intresserad av att veta mer och kanske köpa våra hållbara 3-glasfönster? Vi har ett brett sortiment av måttanpassade Fasta fönstersidohängda fönstervridfönster och spröjsade sidohängda fönster  i trä eller träaluminium.

Du kan välja att handla i vår webbshop på egen hand!

Gör ditt hem till en bättre plats

Uppgradera ditt hem med energieffektiva dörrar och fönster. Du kan själv designa dörren och fönstret så att det passar exakt vad du behöver

Från 
1.019,31 kr
 458,69 kr
55%
Köp Fönster
Från 
3.176,83 kr
 1.270,73 kr
60%
Köp Dörr
Relaterat innehåll