Byt ut dina gamla fönster med nya energieffektiva fönster

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Standarden för fönster var mycket annorlunda för 50-60 år sedan. Det fanns inte samma krav på enheten, inklusive ramar och glas, och inte heller på isoleringsförmågan. Vind och väder tar också hårt på äldre fönster, så det kan snabbt bli dyrt att behålla energislukande fönster från 60- eller 70-talet.

Totalt sett kommer vissa hushåll att uppleva en värmeförlust genom de ursprungliga fönstren på upp till 30%, och detta syns tydligast på den årliga värmeräkningen.

Vi har räknat ut hur mycket du kan spara genom att byta ut dina gamla fönster mot nya energieffektiva fönster. Besparingarna beror främst på vilken typ av uppvärmning ditt hem har och storleken på fönstren.

Årliga besparingar

4-delat fönster med spröjs

I vårt kära grannland, Danmark, har man gjort en beräkning på hur mycket man kan spara genom att byta ut sina gamla fönster till energieffektiva fönster. Beräkningar bygger på ett genomsnittligt danskt fristående hus på 140m2 med fönster som upptar 35m2. Besparingarna beror på användningen av energifönster med 3-glas som har ett lågt Ug-värde på 0,79.

Nedan hittar du besparingar för tre av de vanligaste uppvärmningssätten för hus. Alla summor står i SEK, omvandlat från DKK 23-11-2022, nedrundat till närmaste 10-tal.

Fjärrvärme

  • Byte av fönster från 60-talet: upp till 10 250kr

  • Byte av fönster från 70-talet: upp till 5 850kr

Gas

  • Byte av fönster från 60-talet: upp till 13 900kr

  • Byte av fönster från 70-talet: upp till 8 050kr

Olja

  • Byte av fönster från 60-talet: upp till 21 220kr

  • Byte av fönster från 70-talet: upp till 11 700kr.

Så som siffrorna ovan visar kan dina nya energieffektiva fönster snabbt betala sig själva. Innan du gör investeringen är nästa steg att bestämma vilka fönster du ska välja. Det finns många bra alternativ, och ofta passar flera typer av fönster bra för en viss hustyp.

Vridfönster på svart hus

Vi på Klar erbjuder därför rådgivning före köpet av nya energieffektiva fönster. Gamla fönster kan till exempel ha en viss nostalgisk charm med sin patina och tidstypiska design. Men med ett klassiskt spröjsat fönster eller flaggfönster har du möjlighet att hålla dig till husets ursprungliga stil.

Om du vill ge ditt hem ett mer modernt utseende kan ett fast fönster med fast ram användas. Det som också är unikt med Klar är att du kan välja att anpassa ditt fönster efter flera parametrar. Du kan fritt välja material, färg och typ av glas, och på så sätt kan du skräddarsy dina nya energieffektiva fönster. 

I de allra flesta fall är det en bra idé att byta ut fönster från 60- eller 70-talet. Men om du är osäker på om du ska byta ut dina gamla fönster kan du läsa mer här för att ta reda på vad du ska se efter. 

Du kan också få information om energimärkningen för olika typer av glas och material och vad de olika siffrorna betyder. Den hjälper dig att förstå hur ett energieffektivt fönster är uppbyggt och varför det kan hjälpa dig att spara tusentals kronor på din årliga värmeräkning. 

Har du fler frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.