-60% REA
Har du koll på vilket fönsterglas du ska välja? image

Har du koll på vilket fönsterglas du ska välja?

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Valet av glas i dina fönster är av största vikt för att du ska bli nöjd när du ska köpa och byta nya fönster. Men vilka typer a fönsterglas finns det och var ska de användas? Här presenterar vi ett par av de vanligaste fönsterglasen.

2-glasfönster

Ett 2-glas fönster består av två glas som sitter i fönsterbågen och är tätt sammanfogade med en mellanliggande metallskena. Mellan glasen finns argongas som håller värmen inne på vintern och ute på sommaren, vilket skapar en behagligare inomhusmiljö. Klars 2-glasfönster går under namnet Basic Lågenergi. Här får du optimalt ljusinsläpp och ett u-värde på 1,1, samt mindre kondens längs med sidorna på glasen.

3-glasfönster

Ett 3-glas fönster består av tre glas som sitter i fönsterbågen och är sammanfogade på samma sätt som 2-glasfönster. Men ju fler glas, desto bättre ljud- och värmeisolering. Klars 3-glasfönster kallas Premium Energi + har ett u-värde på 0,7 – ett av branschens lägsta u-värden. Suveränt ljusinsläpp samt mindre kondens på sidorna av glaset.

Ljudreducerande fönsterglas

Ljudreducerande glas gör att du får mindre ljud in i huset. Det yttre glaset är tjockare vilket gör att ljudet inomhus sänks. De ska användas vid trafikerade vägar, nära flygplatser och vid tåg.

Ljudreducerande glas finns både som 2-glas och 3-glas fönster. Genom att använda olika glastjocklekar i rutans uppbyggnad, minskas ljudvågorna, alltså bullret ordentligt. En dämpning på 3 decibel har stor betydelse för förbättringen av ljudnivån i ditt hem.

Säkerhetsglas

I Sverige är det lag på att använda säkerhetsglas på glas som understiger 60 cm från golvet tex ett vardagsrumsfönster som går långt ner mot golvet. Det här kallas också personsäkertglas. Det är alltid härdat glas, som när olyckan är framme, splittras i ett glas grus som du ej skär dig på, vilket skyddar personer mot allvarliga skador.

Glasvarianter 

Klarglas

Klarglas är det fönsterglas som används mest i fönster. Alla våra glas är naturligtvis lågenergi-glas och levereras som standard med varmkant. Det är bra för miljön och din plånbok då det sänker din elförbrukning.

Solskyddsglas

Solskyddsglas används på fasader i söderläge. Det är ett glas med blåaktig ton, som bromsar det starka solljuset och dess UV-strålar.

Granit

Granit är det mest använda råglaset och kännetecknas av lodrätta linjer och den skrovliga ytan. Det här fönsterglaset används oftast i badrumsfönster.

Cotswold

Även Cotswold är ett mönstrat råglas och kännetecknas av lodrätta linjer och en skrovlig ytan. Det här glaset används oftast vid sidoljus i entréer.

Frostat glas

Frostat glas är den mer moderna typen av råglas, med en mjukare och silkesaktig yta. Det här moderna glaset passar perfekt till nyare hus och används allt oftare i sidoljus vid entrédörrar samt badrumsfönster.