55% rabatt + 25% rabatt på myggnät
Vad är 2-glasfönster? image

Vad är 2-glasfönster?

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Du har troligen hört termen "dubbelglasfönster", eftersom denna produkt har funnits i årtionden, men du kanske inte har en heltäckande förståelse för vad de är och hur de fungerar. Därför har vi sammanställt följande guide som innehåller allt du behöver veta om dubbelglasade (2-glas) fönster.

Bevisat resultat

Termen “dubbelglasfönster” är bekant eftersom 2-glasfönster har använts i byggnader sedan 1950-talet i USA och sedan slutet av 1970-talet/början av 1980-talet i Storbritannien. Med sina uppenbara och mätbara fördelar har de bara ökat i popularitet sedan dess.

År 1997 fick 2-glasfönster ännu ett uppsving, eftersom de blev ett effektivt verktyg för att uppfylla villkoren för det internationella överenskommelsen Kyotoprotokollet som undertecknades det året. Enligt detta avtal skulle koldioxidutsläppen minskas till nivåer före 1990, och en viktig metod för att uppnå detta är att minska energibehovet. 

Enligt energimyndigheten var sektorn för bostäder och service ansvarig för 40% av energianvändningen i 2020, så alla förbättringar du kan göra för att behålla värmen inne och isolera sitt hem bättre bidrar direkt till att sänka den här siffran. 

Titta in bakom scenen

För att förstå hur 2-glasfönster kan göra ett hem mer energieffektivt ska vi ta en titt på hur de fungerar.

2-fönster

Som namnet antyder består ett 2-glasfönster av två glasrutor som är förseglade i ett rammaterial och lämnar ett luftutrymme mellan dem. Detta luftrum är fyllt med gas, t.ex. argon, krypton eller xenon, vilket skapar ett isolerande skikt mellan de två olika temperaturzonerna inomhus och utomhus. 

Mellan glasen används antingen polymer eller metall som är fyllt med ett torkmedel för att hjälpa till att dra ut fukt ur luften, vilket förhindrar att vätska fastnar mellan glasskivorna.

Fördelar med "Sandwich Construction"

Den så kallade "sandwich-konstruktionen" förhindrar värmeöverföring mycket bättre än en enkel glasruta. Skiktet av inert gas mellan rutorna minskar avsevärt överföringen av värme till utsidan. Gas är mycket sämre på att leda värme än luft. Så när den sköna varma luften i ditt hem träffar glaset kommer värmeöverföringen till utsidan att bromsas av gasen mellan glasrutorna.

Resultatet: du behåller värmen inne och håller kylan ute. På så sätt arbetar båda glasrutorna till din fördel.

 • Material för fönsterram – Trä är mycket isolerande, medan aluminium är mindre isolerande.

 • Glasets tjocklek – olika tjocklek på glaset i de två rutorna kan minskar buller.

 • Glasbeläggning – beläggningar med låga utsläpp hjälper till att reflektera mer värme tillbaka in i hemmet.

 • Utrymme mellan glasen – allt mellan 6-12 mm är tillräckligt för att minimera luftcirkulationen.

 • Distanslist – ofta tillverkade med lite eller ingen metall, kallas också varmkant

 • Typ av gas – Argon har mycket låg konduktivitet med en 34% minskad värmeöverföring.

Numera finns det även 3-glasfönster på marknaden som har tre glasrutor och förbättrad funktionalitet på vissa områden. Om du undrar om 3-glasfönster är en bättre matchning för dig, och om det är värt de extra pengarna, kan du läsa vår artikel här.

Förstå dig på 2-glasfönster 

Hur utvärderar man 2-glasfönster när så många faktorer spelar in? Som tur är behöver man inte vara byggnadsingenjör för att göra rätt val när det gäller högpresterande 2-glasfönster. 

Fönstertillverkare i Europa använder sig av en kvalitetsmärkning som kallas CE-märkning, denna är det krav på för att fönstren ska bli godkända för användning. Ett fönster kan också ha en energimärkning, fönster hos Klar har den danska energimärkningen A - det högsta betyget. Energimärkningen baserar sig på olika faktorer, bland annat fönstrets U-värde och luftläckage. 

Ett vanligt mått för att mäta energieffektiviteten hos 2-glasfönster är det så kallade U-värdet, där följande gäller:

U-värde

Ju lägre U-värde -> Ju bättre är fönstret på att behålla värmen

U-faktorn är ett mått på värmeförlust i watt per kvadratmeter Kelvin (W/m2K), och några grundläggande jämförbara värden är följande:  

FönsterU-värde
Enkelglas5.6 W/m2K
2-glas med utrymme mellan2.8 W/m2K
2-glas med utrymme med argongas2.6 W/m2K
2-glas, lågemissionsglas med utrymme mellan1.8 W/m2K
Klars 2-glas, lågemissionsglas och argongas1.3 W/m2K

Vad får jag ut av det?

Förhoppningsvis är det nu uppenbart att allt som rör ett 2-glasfönster är gjort för att på effektivaste sätt minska värmeförlusterna från ditt hem. Och även om detta är en betydande fördel som du kommer att märka direkt, finns det gott om ytterligare skäl till att välja 2-glasfönster. Du kan nu börja läsa på mer om de olika stilar och typer av 2-glasfönster som finns, det kan du göra här.

 • Minska ditt koldioxidutsläpp och ditt ekologiska fotavtryck

 • Spara pengar på elräkningen 

 • Bättre ljudisolering

 • Förbättrad säkerhet hemma

 • Mindre kondens

 • Ökad värde av din bostad

Vanliga frågor

 • Vad är 2-glasfönster?

2-glasfönster hänvisar till de två glasrutor som används i deras konstruktion, separerade av ett luftrum, vilket skapar ett extra lager av värmeisolering. Ett alternativ till det här är när ett andra glasskikt läggs till inuti dina befintliga fönster, men det anses inte vara lika effektivt som 2-glas.

 • Hur vet du om dina fönster är 2-glas?

Du kan enkelt avgöra om dina fönster är 2-glas med en snabb visuell kontroll. Du bör se två glasrutor med en liten distanslist/varmkant mellan dem. Distanslisten innehåller vanligtvis en typ av gas som inte leder värme, som argon, för att hjälpa till att isolera hemmet.

 • Vilka är nackdelarna med 2-glas?

Det finns inte många nackdelar med 2-glas. En del kanske anser att kostnaden för att installera nya fönster är en nackdel, men i allmänhet väger de långsiktiga besparingarna upp den initiala investeringen. Ibland kan den förbättrade isoleringen hos 2-glasfönster orsaka kondensation inne i hemmet, om det saknar tillräcklig ventilation, men även detta kan enkelt åtgärdas för att man ska kunna njuta av de många fördelarna med 2-glasfönster.