Ska fönstret renoveras eller bytas ut? image

Ska fönstret renoveras eller bytas ut?

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Har du köpt ett nytt hus och funderar på att byta fönster?

Eller sitter du här på väg mot vinter och tittar på en värmeräkning som blir allt dyrare?

En av de stora frågorna du ställer dig som ny eller gammal husägare är vad som är värt att renovera och var du ska börja med nya och kompletta ersättningar. Detta omfattar golv, möbler, elektriska installationer, dörrpaneler och mycket mer.

Och det gäller definitivt för fönster. Om de är slitna och gamla kan du här läsa vår guide om hur du avgör om fönstren behöver renoveras eller bytas ut.

Vad är problemet med slitna fönster?

Skadade eller slitna fönsterrarmar är en stor bov för inomhusklimatets kvalitet och värmeräkningar, så det är en bra idé att göra något åt dem. 

Fönster spelar också en viktig roll för byggnadens estetiska uttryck, både på insidan och utsidan. 

Det är därför en bra idé att testa dina fönster och se, om de behöver bytas ut eller renoveras. Om du bor i en fastighet med slitna fönster och fönsterramar kommer detta i slutändan att bidra till att ditt hem försämras. Det ökar din värmeräkning, det ger ett sämre inomhusklimat och fönstrens utseende passar inte ihop med resten av huset.

Om du funderar på att sälja är slitna fönster också en varningssignal för potentiella köpare. Det är inte lätt att dölja, eftersom slitna fönster lätt kan ses och märkas. Det är också en av de första sakerna man ser utifrån och kan därför ge ett dåligt första intryck.

Varmeräkningen

Enligt svenska energimyndigheten kan upp till en tredjedel av värmen i ett hus försvinna genom fönstren. I takt med att tiderna förändras ställs allt högre krav på hur fönster ska byggas och hur mycket de ska isoleras. Om du har gamla tvåglasfönster eller till och med englasfönster kan du direkt lista ut varför din värmeräkning ökar.

Vi har sammanställt en liten guide över hur våra energifönster fungerar och hur du hjälper ditt hem genom att byta till det nya och läckra 3-glas.

Det estetiska uttrycket

Vi kan inte undvika det... Slitna fönster är helt enkelt fula. Om träet splittras eller äts upp av röta är det inte så trevligt att behöva se på. Ibland är de inte heller trevliga att se på, men inte för att de är trasiga. Ofta ser man att den tidigare ägaren till ett hus hade en tvivelaktig smak när det gäller inredning och köpte fönster som inte alls passade in i husets estetik och utseende.

Gult och rött hus vid sidan av varandra med fina fönster från Klar

Det estetiska uttrycket på både utsidan och insidan är mycket viktigt när det gäller hela husets utseende. Fönstren är en av de saker som uppmärksammas. Ett bra estetiskt val av fönster förstärker byggnadens karaktär, på samma sätt kan fel val av fönster ge ett spretigt och otilltalande intryck. Därför kan det ibland vara värt att restaurera de gamla fönstren så att de fortfarande passar in i husets utseende och charm. När du byter ut fönster är det alltid en bra idé att titta på byggnadens ursprungliga fönster. Om de gamla fönstren inte passar till huset eller om de är för slitna för att renoveras är det dags att byta ut dem. 

Här kan Klar hjälpa dig med ett brett sortiment av fönster.

Huspriser

Av samma skäl som ovan kan slitna fönster eller fönster som inte passar in i stilen bidra till att hålla ner försäljningspriset på ditt hus. Potentiella köpare kommer att se att fönstren är slitna och tänka på det när de tänker på vad de själva skulle behöva göra om de övertar huset. Värmeräkningen och eventuella ersättningskostnader kommer påverkar försäljningspriset.

Inomhusklimat

Slitna och gamla fönster är synonymt med läckande fönster. När fönstren är läckande uppstår problem med dagg på insidan av glaset. Dagg leder till gynnsamma förhållanden för mögel och fukt och är en ytterligare försämrande faktor för dina fönster. 

Två stolar placerade vid ett fönster från Klar

Inbrottssäkert

Om fönstret är gammalt och slitet kan det vara lättare att bryta sig in genom jämfört med moderna inbrottssäkra fönster, som både kan ha säkrare gångjärn och härdat glas.

Läs mer i vår artikel om inbrottssäkra fönster.

Så avgör du om du ska byta eller renovera

Vilka fördelar finns det med att byta fönstren?

Kort sagt finns det ett antal fördelar med att byta ut fönster i stället för att renovera.

 • Nyare fönster är i allmänhet mer energieffektiva än äldre fönster.

 • Om du till exempel väljer trä/aluminium fönster istället för klassiska träfönster kan du garantera minimalt underhåll under hela fönstrets livslängd.

 • Renovering kan snabbt bli lika dyrt som att byta ut - och med mindre vinst.

 • På Klar hyllar vi den vardagliga hantverkaren som mäter och installerar sina egna fönster. Men det är stor skillnad mellan att montera en fabriksfärdig enhet och att försöka renovera ett gammalt fönster på ett snyggt och pålitligt sätt.

 • Ditt hus kan öka i värde på bostadsmarknaden

 • På lång sikt betalar bytet ofta tillbaka sig självt genom lägre värmeräkningar.

 • Du kan förenhetliga utseendet på ditt hus genom att byta ut alla fönster på en gång till fönster i samma stil. Om du köper från Klar kan du också skräddarsy fönstren efter din smak. 

 • Att byta ut fönstren ger ditt hus ett nytt utseende - vilket du inte får bara vid renovering.

Och om du bara är lite händig kan du mäta och byta ut dina fönster själv. Läs vår guide om mätning och vår guide om installation.

Vad är fördelarna med att renovera fönster?

 • Om ditt hus har en mycket speciell arkitektonisk stil kan det vara svårt att återskapa den med nya fönster - det är till exempel svårt att hitta färgat glas idag.

 • Om det bara är små reparationer som behöver göras är det billigare att renovera fönstren.

 • Om dina nuvarande fönster isolerar tillräckligt bra är det mer miljövänligt att renovera än att byta ut dem.

Listan är kort... Och det beror inte bara på att vi säljer fönster som yrke. Det beror på att det finns så många stora fördelar med nya fönster. Det stora skälet till att renovera istället för att byta ut är helt enkelt om du vill behålla det ursprungliga utseendet på dina fönster och inte kan hitta ett likvärdigt nytt fönster.

Kan man själv reparera ett fönster?

Naturligtvis beror det först och främst på hur skicklig du är på hantverk. För det andra handlar det om vad som måste göras. Om det är en tätningslist eller en glaslist som behöver bytas ut är det lättare än om till exempel fönstrets mittpost är trasigt och måste bytas ut helt.

Du kan läsa vår guide om fönsterdelar här för att få en överblick över vad som eventuellt behöver göras.