60% REA! Slutar i
Så här putsar du dina fönster rätt image

Så här putsar du dina fönster rätt

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik03.11.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Föreställ dig solens strålar som träffar kristallklara fönster och kastar fascinerande mönster på golvet. Rena fönster är inte bara viktiga för att släppa in solljuset, utan också för att bjuda in naturen i ditt hem och lätta upp ditt humör. På Klar anser vi att rena fönster är viktigt oavsett om det är hemma, på kontoret eller i butiker, eftersom fönster är vår portal till omvärlden. Att underhålla dina fönster handlar om estetik, men också om att skapa en ren och städad miljö omkring dig.

Om du någonsin har undrat hur proffsen uppnår en felfri, streckfri fönsterputsning har vi på Klar tagit fram den kompletta guiden om hur du rengör dina fönster och dörrar. I vår guide hittar du allt från vilken utrustning du ska använda till vilken teknik som är mest effektiv för en perfekt fönsterputsning.

Rengör fönstren med rätt utrustning

När det gäller att putsa dina fönster handlar det inte bara om insats, det handlar lika mycket om att ha rätt verktyg till hands. Oavsett om du har putsat fönster i år och dag eller om det är första gången du tar dig an projektet, kan rätt verktyg göra stor skillnad. Därför har vi sammanställt en lista över allt du behöver:

  • En gammal handduk eller kökshandduk

  • Svamp, tvättlapp, mikrofiberduk eller mjuk borste

  • En hink för tvålblandningen

  • En bra skrapa

Om du ska rengöra insidan av dina fönster rekommenderar vi att du lägger en handduk eller några kökshanddukar under fönstret för att fånga upp damm, smuts och vatten. Genom att använda en svamp, mikrofiberduk, gummiskrapa eller mjuk borste på fönstren kan du lossa smutsen på fönstret innan du avslutar med gummiskrapan. Detta steg är viktigt för att underlätta rengöringen.

Det finns dock de som svär på att använda tidningspapper för att rengöra fönster, dörrar, speglar och liknande föremål, och det kan man göra, men man får inte bästa resultat eftersom tidningspapper inte längre innehåller blybaserad tryckfärg.

Recept för fönsterputsning - gör din egen tvålblandning

Rätt rengöringsutrustning är den första halvan av en effektiv fönsterputsning, medan rätt tvålblandning utgör resten. Det låter kanske komplicerat, men att göra den perfekta tvålblandningen är faktiskt varken krävande eller svårt om du följer vårt recept här.

Här är allt du behöver:

  • En liten mängd hushållsvinäger för att undvika kalkavlagringar på vindrutan.

  • En kapsyl tvättsprit för att lösa upp smuts på vindrutan.

  • Ca 4-5 liter kallt eller varmt vatten (beroende på väder)

  • 1 msk. diskmedel

Om du bara använder vatten direkt från kranen kan det uppstå ränder på glaset när du tvättar fönster på grund av kalkhalten i vattnet. Därför kan det vara bra att tillsätta lite hushållsvinäger för att undvika kalkavlagringar. Du kan också använda vatten från en kondenstumlare som ett bra alternativ, eftersom detta vatten inte innehåller lika mycket kalk som vanligt vatten.

Viktigt att komma ihåg: Vädret gör skillnad när du tvättar fönster

I princip kan du tvätta dina fönster och dörrar i alla väder, men tänk på att vatten avdunstar snabbare på sommaren på grund av solens värme och fryser snabbare på vintern. Om du tvättar dina fönster under dessa årstider måste du vara snabbare med skrapan än vanligt för att undvika att vattnet antingen avdunstar eller fryser fast. Vår och höst är därför de perfekta tiderna att tvätta fönstren.

Om du bestämmer dig för att tvätta fönstren under vintern, tänk på att använda extra varmt vatten för att undvika att vattnet fryser på glaset. Vid varmt väder eller direkt sol, använd kallt vatten istället och var snabb. Ett knep som kan hjälpa dig om du putsar fönster under sommarmånaderna är att använda isbitar i vattnet så att det inte avdunstar lika snabbt.

Putsa dina fönster och undvik ränder - steg för steg

Hemligheten med att undvika ränder är att tvätta snabbt och noggrant. Det är därför vi på Klar har skapat en steg-för-steg-guide som är extremt enkel att följa.

  1. Börja med att ta bort spindelväv runt fönsterbrädan och fönsterkarmen.

  2. Använd din borste, svamp eller mikrofiberduk för att tvätta och rengöra glaset.

  3. Om fönstren är mycket smutsiga kan du tvätta dem igen om det behövs.

  4. Använd din gummiskrapa och börja i ett hörn. Följ horisontella banor och vrid på handleden när du kommer till hörnen. Lämna en liten överlappning mellan varje bana för att undvika ränder. 

  5. Glöm inte fönsterkarmarna och fönsterbrädorna. De bör tvättas ett par gånger om året, vilket du enkelt gör med en trasa, rikligt med ljummet vatten och lite allrengöringsmedel. Kom alltid ihåg att tvätta karmarna innan du börjar tvätta fönstren för att undvika att vatten droppar på glaset och lämnar ränder.

Hur ofta ska jag tvätta fönstren?

Om du vill ha rena fönster året runt rekommenderar vi att du tvättar dina fönster och dörrar 2-4 gånger per år. Optimera fönsterputsningen genom att följa guiden ovan och använd samma guide för dina glasade dörrar.

Om du vill veta allt om hur du bäst underhåller dina fönster och dörrar från Klar har vi också en större guide om detta, så att du kan vara säker på att ditt hem är rent och snyggt.

Om dina fönster är gamla kan du också uppgradera ditt hem med energieffektiva dörrar och fönster. Du kan designa dina nya dörrar och fönster så att det passar perfekt när du handlar hos Klar.