Spara upp till 60%
En gör-det-själv-guide för tätning av träfönster image

En gör-det-själv-guide för tätning av träfönster

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Som alla husägare vet är fönster både den estetiska ingången för ljuset i hemmet och den primära källan för ventilation. Även om fönsterkarmar av trä erbjuder tillräcklig isolering kan eventuella luckor runt deras kanter äventyra deras effektivitet. Detta gör dem till viktiga mål för underhåll.

Dessa områden bidrar inte bara luftläckage in och ut ur ditt hem, utan de kan också släppa in vatten och kondens, vilket leder till skador och försämring av dina träfönster. Om fukt tillåts ha långvarig kontakt med träytor kommer det så småningom att orsaka att träet ruttnar och bidra till att fönstret faller samman.

Hur undviker man glapp

Det borde inte krävas mycket övertalning för att se värdet av att regelbundet inspektera dina fönster för att se om det finns luckor eller sprickor som har bildats runt omkring dem, detta kommer spara dig pengar och tid i längden.

Tips

En bra metod när det gäller att inspektera träfåonster för glapp och springor är att göra det vid större säsongsförändringar, t.ex. innan den hårda vintern kommer och när vårens värme har slagit in.

Genom att täta alla luftintag runt fönstren skyddar du dig mot värmeförluster och vattenskador. Några metoder som används för att förhindra detta är följande:

 • Stormfönster – Ytterligare ett fönsterlager som kan installeras under en viss säsong, till exempel på vintern, stormfönster täcker hela fönstret och täcker på så sätt också eventuella springor eller glapp. 

 • Tätningslist – Den här självhäftande produkten används ofta runt dörrar, men kan också användas på den nedre delen av öppningsbara fönster för att täta sprickor där luft eller vatten kan tränga in.

 • Fogrep – En specialprodukt som kan användas i mellan fönsterramen och fönsterkarmen som också förseglar fönstret under vintern och som sedan lätt kan tas bort för att öppna fönstren igen på våren.

 • Fogmassa – Användning av den här typen av produkt på fönsterramen är ett enkelt och effektivt sätt att blockera alla typer av glapp eller springor. 

Högkvalitativ fogmassa

Att välja rätt tätning för träfönster är nyckeln till långvariga resultat. Trä är ett material som andas, ett poröst material, så det är viktigt att använda ett tätningsmedel som kan skapa ett bra grepp på denna typ av yta.

De två primära typerna av tätning som används vid exteriörarbeten på träfönster är silikon och polyuretan. Silikonfog är en extremt hållbar lösning, som ofta varar 10-20 år enligt Calfeutrage Apex Caulking, och är mycket flexibel i sin tillämpning. Den torkar på några minuter, är helt vattentät och motstår sönderfall vid temperaturförändringar. Även om det vanligtvis finns i några olika nyanser, är en nackdel med silikonfog att det är extremt svårt att måla över.

För denna funktion, kanske du vill vända dig till en fogmassa av polyuretan, som både kan trimmas och målas över. Den erbjuder också en väderbeständig tätning som förblir intakt när den utsätts för temperaturförändringar men den tenderar att ha en kortare livslängd än silikon.

5 enkla steg för att täta träfönster

Att täta träfönster med en väl vald fogmassa är ett enkelt projekt som de flesta husägare kan göra själva. Låt oss gå igenom de fem enkla stegen:

 1. Tänk på avståndet – Avlägsna eventuellt gammalt tätningsmaterial med en spackelkniv eller en borttagningsmedel för att få ett rent underlag för appliceringen.

 2. Fyll upp – Innan du applicerar fogmassa vill du vara säker på att springan är fylld med ett isolerande material, till exempel en bottningslist som trycks in dubbelt så djupt som själva springan.

 3. Tejpa – använda maskeringstejp längst med fönstret för att undvika att fogmassan hamnar utanför området du vill använda det på. 

 4. Dra en linje – applicera en fogmassan i en kontinuerlig rörelse längs med fönsterkarmen med jämnt tryck.

 5. Jämna ut – Använd ett fuktat finger, en isbit eller ett lämpligt verktyg för att jämna ut fogmassan så att den fyller hela springan innan den stelnar. När det är torrt kan du dra av tejpen och beundra ditt färdiga verk.

Tips

För att öka dina chanser att lyckas med fogmassa, se till att ytan på dina träfönster är så slät som möjligt för att ge bästa möjlighet att fästa. Det kan innebära att man tar bort eventuell lös färg, slipar och bättrar på fönsterramarna

CVanliga fallgropar

Även om tätning av träfönster är ett relativt enkelt projekt som kan tillföra ett betydande värde till ditt hem, kan några vanliga misstag som folk brukar göra äventyra resultatet. Var noga med att undvika dessa typiska felsteg:

 • Fel typ av fogmassa – Att välja fel fogmassa kan försämra kvaliteten på ditt arbete, så se till att följa våra rekommendationer ovan.

 • Oförberedd arbetsyta – om du hoppar över att rensa ut den gamla tätningen innan du applicerar den nya riskerar du att den nya tätningen inte tar och för tidigt misslyckande med ditt tätningsarbete.

 • Felaktig applikator– fogpistol är ett nödvändigt verktyg i denna process, eftersom de hjälper till att säkerställa ett jämnt, konsekvent tryck i applikationen; var noga med att hålla tätningen i en 45-graders vinkel mot gapet som fylls.

 • För mycket av produkten – det är lätt att bli frestad att bara spruta i så mycket fogmassa som möjligt för att fylla luckorna, men om de är större än 1,25 cm breda eller djupa är det bäst att först fylla med bottenlist innan du fyller på med fogmassa.

 • Hoppa över utjämningen – det är viktigt att slutföra det sista steget med att jämna ut fogmassan för att säkerställa att den fyller gapet och resulterar i ett snyggt, professionellt utseende.

Vad mer kan jag göra?

Att täta träfönster på detta sätt kan bidra till att så lite luft som möjligt förs över mellan insidan och utsidan av ditt hem. Att måla träfönster är ytterligare ett viktigt steg för att skydda dem på lång sikt och maximera deras livslängd.

Om du istället funderar på att byta ut äldre träfönster i ditt hem, läs här om hur du själv monterar fönster för att hålla kostnaderna nere.

Vanliga frågor

Vilket är det bästa materialet för att täta träfönster?

Det bästa för att täta träfönster är en silikon- eller polyuretanfogmassa som ger hållbarhet och flexibilitet och skyddar mot alla typer av väder. Detta kommer att säkerställa att minimalt med luft och vatten kommer i kontakt med dina träfönsterramar.

Hur förhindrar man att träfönster ruttnar?

För att träfönster inte ska ruttna måste du se till att vatten inte kommer i kontakt med karmarna under en längre tid. Detta kräver att alla luckor som kan ha bildats runt ramarna tätas med en väderbeständig tätningsprodukt.

Ska du täta runt träfönster?

Ja, det rekommenderas starkt att täta runt träfönster för att förhindra att vattenläckage uppstår och skadar träramarna. Trä är ett material som andnings, ett poröst material, så rätt tätningsmedel måste användas som fäster på denna typ av yta.