60% Slutar i

Sex tips som gör att dina fönster och dörrar håller längre

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik11.10.2024

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

När du väljer att ge dina fönster och dörrar lite extra kärlek kommer de att förbli vackra och fungera optimalt längre. Här berättar vi på Klar om några vanliga problem som kan uppstå, men också hur du kommer till rätta med dem.

1. Ditt fönster eller din dörr kärvar och gnisslar

Upplever du att det går trögt att öppna ditt fönster eller din dörr, eller möts du av ett jobbigt gnissel varje gång du försöker? Då kan det vara så enkelt som att gångjärnen behöver smörjas. Allt du behöver är lite symaskinsolja av en syrafri typ. Applicera några droppar på gångjärnen och njut av en dörr eller ett fönster som går lätt och smidigt att öppna igen.

2. Du misstänker röta

Misstänker du att trät i dina fönster eller dörrar är ruttet? Då är det bra att veta att det är enkelt att kontrollera om så är fallet.  

Allt du behöver göra är att greppa en platt skruvmejsel med smal spets och prova att trycka in den i det material du tror är angripet. Går det att få in skruvmejselns spets mellan 3 och 6 millimeter i trät? Då finns det tyvärr röta och materialet bör bytas ut.

3. Fönsterglasen sitter löst

När du trycker lätt på glasrutorna i dina fönster bör de inte rubbas. Kontrollera gärna rutornas status årligen för att vara säker på att de isolerar optimalt och inte riskerar att drabbas av skador.  

När en ruta sitter löst kan nämligen fukt ta sig in under den och orsaka mögel eller röta på fönstrets trädetaljer. Idag är de flesta fönster fastsatta med hjälp av glaslister, vilka kan behöva bytas ut om glaset sitter löst. Äldre fönster kan i stället behöva kittas om.

4. Flagnande färg

Börjar färgen på dina fönster flagna? Inte nog med att det ser tråkigt ut, det har dessutom en negativ inverkan på fönstrens livslängd, eftersom färgen är det som skyddar dem från väder och vind. Du bör därför se över skicket på färgen med några års mellanrum.

Det är fördelaktigt att måla om fönstren regelbundet eftersom du då besparar dig en hel del arbete. Ett fönster där trät börjat synas under färgen måste nämligen både slipas och grundmålas innan du kan lägga på ny färg igen.  

OBS: Vissa fönster är oljade eller behandlade med andra typer av träskydd och kan behöva underhållas årligen.

5. Läckande fogar

De fogar som sitter mellan karm och yttervägg bör vara helt täta. Är de inte det kan i värsta fall vatten ta sig in, vilket kan leda till röta och mögel i trädetaljer. Skador kan dessutom minska fönstrets eller dörrens isoleringsförmåga.  

Det finns olika typer av produkter som används för att foga dörrar och fönster, till exempel mjuk fogmassa, bruk och vanlig fogmassa. Det är viktigt att veta att samtliga sorters bruk har en begränsad hållbarhet. Se därför över dina fogar regelbundet, och reparera dem när det behövs

Välj rätt typ av fog

Det är bra att välja en fog som låter fukt ta sig ut, till exempel fogbruk av gammaldags typ eller injekteringsband. Moderna fogar såsom sådana i silikon låter inte din bostad andas, något som kan leda till fuktskador och problem med inomhusklimatet. Väljer du ändå silikon bör du endast ha det på ena sidan av fönstret eller dörren, annars kan fukt fångas mellan fogarna och angripa karmen.

6. Imma inuti fönstren

Om det uppkommer imma mellan två glasrutor betyder det att glaset sitter löst. Det är nämligen inte meningen att fukt ska ta sig in i fönstret. Sker detta hemma hos dig bör du se över dina fönster och kanske fundera på att byta ut dem mot en välisolerad treglas-variant.