Allt du behöver veta om att måla träfönster image

Allt du behöver veta om att måla träfönster

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Om du har valt eller ärvt träfönster i ditt hem kommer det någon gång att bli dags att måla om dem. Även om de är klassiskt vackra och effektivt isolerande mot kyla, kräver träfönster ytterligare vård och underhåll för att hålla i längden.

Till skillnad från andra material, som aluminium, tar träfönster mer stryk av väder och vind och behöver därför mer skydd. Enligt de allmänna riktlinjerna för målning av träfönster bör man fräscha upp fönstren ungefär vart 6:e till vart 8:e år. Om du bor i ett slitsamt klimat med mycket regn, vind eller snö kan man behöva måla om sina fönster oftare. För optimalt underhåll är det bra att en gång om året kontrollera om färgen har flisor och sprickor - när den väl är skadad kan den snabbare försämras. 

Vädret är också en faktor som spelar in när du bestämmer när du ska måla dina träfönster, den optimala temperaturen för att måla är över 10 grader. Försök att undvika att arbeta i starkt solljus, vilket kan få färgen att torka för snabbt. Rekommenderad tid på året är mellan mitten av april till mitten av oktober. 

Vad behöver jag för att måla? 

As with any DIY home improvement project, you will want to gather the necessary supplies in advance to work as efficiently and effectively as possible. Here is an overview of what we recommend you have on hand:

Precis som med alla andra gör-det-själv-projekt vill du samla ihop de nödvändiga verktygen och materialen i förväg för att kunna arbeta så effektivt som möjligt. Här är en översikt över vad vi rekommenderar att du har till hands:

 • Svamp eller microfiberduk 

 • Arbetskniv

 • Medium sandpapper eller motsvarande

 • Träspackel och/eller fogmassa

 • Flexibelt silikon 

 • Skruvmejsel och/eller borr

 • Målartejp 

 • Spetsig pensel

 • Grundfärg 

 • Färg 

 • Fönsterskrapa

Förberedelse är lika med perfektion

Hur mödosamt det än kan vara, ger noggranna förberedelser inför ett målningsjobb de bästa resultaten. Faktum är att det krävs fler steg i den förberedande fasen än för själva målningen. Låt oss inte slösa mer tid på att komma igång:

 1. Tvätta fönstren med vatten och en svamp - eller en högtryckstvätt om de är särskilt smutsiga. Se till att torka bort allt smuts från hörnen och låt torka helt. 

 2. Använd en kniv för att skrapa bort lösa färgbitar som redan har börjat bubbla eller spricka.

 3. Använd ditt sandpapper eller motsvarande för att ge fönstret en bättre yta så att färgen lättare fäster. 

 4. Torka eller borsta bort alla partiklar och damm med en fuktig trasa eller svamp.

 5. Fyll eventuella hål med träspackel, reparera rötskador och fyll eventuella springor mellan ramen och väggarna med expanderande silikon.

 6. Använd en skruvmejsel eller borrmaskin för att ta bort eventuella yttre fönsterbeslag, t.ex. handtag.

 7. Sätt på målartejp längs glaset, så nära träramen som möjligt.

Allt handlar om färgen

Om det finns exponerade områden av trä på dina trästommar bör en lämplig grundfärg appliceras, och detta extra lager kommer också att hjälpa till med den totala täckningen.

Färgen du väljer bör helst vara av samma typ som användes på fönstret tidigare. Oftast är det en oljebaserad emalj, som ger en hållbar, hård yta och minskar sannolikheten för att fönsterrutorna fastnar i varandra.

Nu är du i slutspurten:

 1. Använd jämna rörelser för att applicera grundfärgen i en jämn riktning, i träets riktning.

 2. Låt grundfärgen torka helt och hållet och gör sedan en lätt slipning, se till att torka bort alla lösa dammpartiklar när du är klar.

 3. Applicera det första färglagret genom att börja från hörnen och kanterna och sedan fylla på med långa drag i mitten.

 4. Låt detta torka och upprepa med ett andra lager. Om träet fortfarande är synligt efteråt kan det vara nödvändigt med ett tredje lager.

 5. Ta försiktigt bort tejpen, skrapa bort överflödig färg som kan ha runnit ner på glasytan och sätt tillbaka fönsterbeslagen.

Kvalitetsfönster av trä

Att måla dina träfönster är ett viktigt steg för att säkerställa bästa prestanda under åren. Om du funderar på nya träfönster till ditt hem är det viktigt att du letar efter en kvalitetsprodukt som hjälper dig att hålla underhåll till ett minimum. 

Träfönster som tillverkas av långsamväxande virke kännetecknas av en större andel kärnved, en mycket tät del av trädet som är mindre porös och därmed underlättar en bättre färgbeläggning. Du bör också leta efter kvistfritt trä så att färre lager behövs för att täcka dessa typer av synliga brister.

Klar erbjuder uteslutande fönster med träram som uppfyller båda dessa krav, och även ett annat alternativ som är värt att överväga: trä/aluminium. Dessa aluminiumbeklädda fönster erbjuder några av fördelarna med trä men besparar dig besväret med att måla träfönster regelbundet. Det rekommenderas i allmänhet inte att måla trä/aluminium-fönster, eftersom deras slitstarka pulverfärgbeläggning gör detta överflödigt. Dessutom kan det vara en utmaning att måla trä/aluminium-fönster själv, eftersom processen liknar hur bilar målas.

Läs vår guide til farg på fönsterkarm

Vanliga frågor

 • Vilken typ av färg används på träfönster från Klar?

Du kan använda alkydfärg eller akrylfärg på träfönster, men helst ska du använda samma typ av färg som tidigare använts. En oljebaserad emalj är ofta det bästa valet, eftersom den ger en hållbar och hård yta.

 • Kan man måla träfönster?

Ja, självklart kan träfönster målas, men du kan också välja att låta träet synas för att det ger ett varmt och naturligt utseende. I så fall kan en lämplig klar bets vara rätt väg att gå, men i vilket fall som helst behöver träfönster en skyddande beläggning som färg för att säkerställa livslängden.

 • Hur förbereder man ett träfönster för målning?

En bra förberedelse är nyckeln till en lyckad målning av träfönster. Dessa steg bör omfatta grundlig rengöring av fönstren, avlägsnande av befintliga lösa färgbitar, slipning för att göra ytan grov, fyllning av eventuella luckor eller hål och tejpning av glaskanter för att få ett rent resultat.

Kanske är det dags att överväga att även täta dina träfönster?