5 steg för underhåll av ytterdörrar
Innehållsförteckning
De flesta av oss går in och ut genom våra ytterdörrar flera gånger om dagen utan att tänka på det. Vi förväntar oss helt enkelt att den ska fungera felfritt och tror att den kommer att hålla för evigt. Även om "för evigt" är en lång tid finns det viktiga åtgärder som du kan och bör vidta som husägare för att möjliggöra för en lång livslängd för din dörr.
Guide för underhåll av ytterdörrar
Den här guiden för underhåll av ytterdörrar tar dig igenom de uppgifter vi rekommenderar för att säkerställa optimal prestanda och hållbarhet för en av ditt hems viktigaste delar.
Även om listan över vad som som ska rengöras i ditt hem förmodligen redan är lång, måste vi tyvärr lägga till ytterligare en punkt. Alla ytterdörrar, oavsett material, har nytta av en regelbunden rengöring.
Detta bör innefatta att först damma av dörren, eftersom damm kan innehålla salt, vilket kan framkalla rost, samt andra partiklar med potential att repa och försämra dörrens skyddande beläggning. Använd en vanlig dammvippa eller en torr trasa ca en gång i veckan.
En gång i månaden bör ytterdörren torkas av med en mjuk svamp eller trasa och en lösning av vatten och milt diskmedel. Detta hjälper också till att avlägsna skadlig smuts från dess yta och gör att du kan utföra nästa viktiga steg mer effektivt.
Om din dörr har glasrutor bör glasrutorna sprayas med en blandning av vinäger och vatten och torkas noggrant som en del av din rengöringsrutin.
När din ytterdörr är ren kan du enkelt kontrollera alla dess sidor för tecken på slitage och reparationsbehov. Vi rekommenderar att du uppmärksammar vart och ett av dessa områden:
Färg/lackning - leta efter flagnande, avskalad, matt eller bleknande färg, splitter, kala träfläckar, upphöjda korn eller sprickor i topplagret.
Dörrtätningar och ram - kontrollera om det finns drag i tätningslister, om tätningar lossnat eller spruckit och om det finns sprickor eller skevhet i ramverket.
Gångjärn, handtag och låsbeslag - inspektera om det finns rostfläckar, gnisslar eller fastnar och se till att alla skruvar är täta.
Glasrutor - Undersök fönstren för att se om det finns tecken på kondens eller fuktbildning mellan rutorna eller runt ramarna.
Beroende på vad din inspektion visar kan du behöva vidta ytterligare åtgärder för eventuella problem och utföra underhåll på vissa delar.
En matt yta på en trädörr kan fräschas upp med en snabb polering, med hjälp av ett polyuretan-, lack- eller vaxbaserat polermedel. Eventuella felande tätningslister och fogmassa bör återappliceras för att säkerställa en solid tätning.
Rostiga skruvar bör bytas ut mot skruvar för utomhusbruk. Lås och gångjärn behöver smörjas en gång om året med en torr PTFE-spray eller en Houdini-produkt utan petroleum. Den mer allmänt kända WD-40 kan användas, men den tenderar att dra till sig damm och smuts och torka ut området, vilket ibland leder till att dörrens rörlser blir stelare.
Om du vill ha tips om hur du tar hand om och utför underhåll för fönstren i din ytterdörr kan du läsa vår kompletta guide för fönsterunderhåll här.
När det gäller ytbehandlingar behöver en oljad trädörr vanligtvis oljas om var sjätte månad eller vartannat år, medan en lackerad dörr håller längre och en målad yta vanligtvis håller i fem till 15 år.
Om du märker några av de tydliga tecken på slitage av ytskiktet som nämns ovan bör du agera omedelbart och vidta följande åtgärder:
Ta av dörren från gångjärnen
Ta bort all hårdvara (handtag ect.)
Avlägsna den gamla finishen med hjälp av ett kemiskt borttagningsmedel
Förbered genom att slipa/sandpappra ytan och ta bort eventuella ojämnheter.
Torka av dörren för att ta bort allt damm
Använd ett korrosionsskyddsmedel i alla utsatta områden.
Applicera två till tre lager av yttre ytbehandling. (färg/lack)
Överväg att lägga till ett UV-skyddande medel på färgen/fläckarna som sista steg
Om ditt hem har en ytterdörr som du har ärvt från tidigare ägare och som börjar bli gammal, eller om din dörr helt enkelt har nått slutet av sin livslängd, kan det vara dags att överväga att byta ut dörren helt. På samma sätt bör du prioritera att byta ut fönstren om glasen i din ytterdörr inte längre håller måttet.
För inspiration och råd om vilken ytterdörr du ska välja kan du läsa Klars köpguide för ytterdörrar här. Som du kommer att läsa kan till exempel en ny kompositdörr, som består av massivt trä klätt i aluminium, bidra till att minimera mängden underhåll av som krävs för din ytterdörr i framtiden.
Dessutom kan du genom att lägga till en markis, ett entrétak eller en veranda med tak som sträcker sig minst 1,5 meter ut över din nya ytterdörr skydda den mot hårt väder på lång sikt.
FAQ
Om ytterdörrens yta har blivit matt går det relativt snabbt att försiktigt applicera ett polyuretan-, lack- eller vaxbaserad polish med en trasa. Om detta inte hjälper kan du behöva ta itu med den mer tidskrävande uppgiften att lacka om din ytterdörr.
De fem viktigaste stegen för att underhålla din ytterdörr är regelbunden rengöring, inspektion, reparation av eventuella problem, återställande av ytskiktet och byte vid behov, även av fönster. Se Klars breda högkvalitativa utbud av dörrar och fönster.
En oljad trädörr behöver vanligtvis oljas på nytt var sjätte månad eller vartannat år, beroende på om den har något form av skydd, exempelvis veranda och tak, om den är sydvänd (utsätts för mer solljus) och om den utsätts för havsluft eller hårt vinterväder.
För att skydda din ytterdörr från solskador kan du överväga att installera ett entrétak eller en markis på minst 1,5 meter över dörren för att skydda den från starka UV-strålar. Du kan också lägga till ett UV-skyddande medel ovanpå dörrens färg eller betsning.