5 tips om hur du vårdar dina fönster och dörrar
Innehållsförteckning
Oavsett om dina fönster är nya eller gamla är det alltid en bra idé att se till att de ser bra ut. Bra underhåll av dina fönster och dörrar förlänger deras livslängd och gör att ditt hem ser välkomnande ut.
Du kan underhålla dina fönster både inifrån och utifrån, och det material som fönstret är tillverkat av spelar en viktig roll för hur mycket underhåll ditt fönster eller din dörr behöver.
Om du har trä/aluminiumfönster har du tur eftersom de kräver mindre underhåll än träfönster. Trä/aluminium är därför ett självklart val för dem som hellre vill ägna sin tid åt något annat än underhåll.
Här är 5 enkla tips för både yttre och inre underhåll av dina fönster och dörrar i trä/aluminium och trä.
1. Rengöring
Du kan enkelt använda vanligt diskmedel för att rengöra dina fönster och dörrar, och du sparar tid om du gör det i förbindelse med fönsterputsning som bör ske minst två gånger om året.
Du kan rengöra fönstren genom att tillsätta lite hushållsvinäger för att undvika kalkavlagringar på glaset och lite ammoniak i tvålvattnet för att lösa upp smutsen på rutorna. Kom också ihåg att öppna fönster och dörrar för att kontrollera om det finns smuts och insekter dolt. Spindelväv bör avlägsnas eftersom den kan blockera både vattenavrinningen och ventilationen runt ramen. Läs mer i guiden för fönsterrengöring.
2. Smörjning
Alla gångjärn och rörliga delar (inklusive stängnings-, låsnings- och vändbeslag) ska inspekteras och smörjas en gång om året.
Du kan ge metalldelarna några droppar syrafri olja, t.ex. symaskinsolja eller WD-40, och applicera lite universalfett på alla glidskenor.
3. Kontrollera skarvar och tätningslister
När du smörjer gångjärnen på dina fönster och dörrar kan du samtidigt gå igenom skarvar och tätningslister.
Fogen som sitter runt fönsterbrädan - där fönstret möter ytterväggen - är till för att se till att ingen fukt kommer in mellan väggen och brädan. Det är därför viktigt att kontrollera om det finns sprickor eller tecken på att fogen börjar bli sliten, vilket innebär att den måste bytas ut.
På nyare fönster finns det också en tätningslist mellan fönsterkarmen och ramen, vilket gör fönstret extra tätt och ser till att ingen fukt kommer in, samt att det har värme- och ljudisolerande egenskaper.
Tätningslisterna bör smörjas en gång per år, helst på hösten, med en silikonolja för att hålla dem mjuka. Precis som med fogen bör tätningslisten bytas ut om den är sliten eller skapar läckage ut genom fönstret.
4. Underhåll av karmar och ramar
Det är en bra idé att tvätta och torka fönsterkarmen och ramar några gånger om året - både på insidan och utsidan. Förutom att du tar bort smuts och gör dem rena och snygga förlänger du också fönstrets livslängd.
Utvändigt underhåll
För yttre underhåll av fönster och dörrar är materialet relevant.
Om du har valt dina nya fönster eller dörrar i trä/aluminium har du nästan underhållsfria fönster och dörrar, eftersom den yttre aluminiumramen skyddar produkten mot väder och vind. Du behöver därför inte måla! Om du upptäcker mindre repor i aluminiumet kan de avlägsnas med ett poleringsmedel.
Träfönster måste målas då och då, eftersom färgen naturligt försämras med tiden, oavsett hur bra kvaliteten på fönstret är. Om du precis har fått helt nya träfönster från Klar behöver du inte måla dem igen på cirka 10 år under normala förhållanden.
Om du upptäcker att färgen på utsidan har slitits bort så att träarbetet är synligt, kommer du att uppleva att mer underhåll krävs ju längre du väntar. Vi rekommenderar därför att du börjar måla innan färgen börjar spricka.
På fasader som vetter mot solen kan det hända att du behöver måla mer eftersom solens UV-strålar bryter ner träverkets skydd.
Du bestämmer naturligtvis själv när du vill måla utsidan av dina fönster och dörrar, men för att underlätta din arbetsbörda rekommenderar vi att du gör det innan färgen spricker eller blir matt.
Invändigt underhåll
Angående målning så är invändigt underhåll inte alls lika viktigt som det yttre underhållet, eftersom regn, vind och fukt inte är ett lika stort problem inomhus. Om du upplever fukt eller dagg på insidan av äldre fönster kan det med tiden skada träverket på insidan.
Du kan därför ofta klara dig med att bara rengöra ramen och karmen på insidan av dina fönster och dörrar. Du kan göra detta med en våt trasa eller en mjuk borste och använda ett milt rengöringsmedel.
5. Ventilation och kondens
Du kanske har försökt torka dina kläder inomhus på vintern och upptäckt att de snabbt kan bli kondens och att det känns fuktigt inomhus. Detsamma gäller i badrummet efter en dusch, i sovrummet efter en natts sömn och i köket där luften tenderar att bli fuktig från matlagning. I rum där risken för fukt är större är det särskilt viktigt att vädra och regelbundet torka av lister och kanter på fönster och dörrar för att undvika mögel och ruttnad.
Läs också: Kondens på dina fönster? Så får du ett bättre inomhusklimat