Rean fortsätter! Upp till 55% rabatt
Så rengör du fönster som ett proffs image

Så rengör du fönster som ett proffs

Niklas Manzang Author Photo
Skriven av Niklas Manzang06.05.2022

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Vi uppskattar rena fönster och dörrar, men vi också alla vet hur det känns att det finns inget värre än att behöva tvätta dem, eftersom de oftast fortfarande inte verkar vara ren efter en ren. Vi har sammanställt en komplett guide för hur du snabbt och enkelt kan tvätta fönster och dörrar, som professionell nedan.

Rengöring av fönster och dörrar

Som utgångspunkt är vanligt diskmedel lämpligt för tvätt av fönster och dörrar, och det är en bra idé att rengöra fönstren minst 2-4 gånger om året. Nedan har vi samlat några enkla tips och tricks för att optimera fönsterrengöring och du kan använda samma guide för dina dörrar med rutor.

Läs även vår guide om underhåll av fönster

1. Vädret är en viktig faktor när det gäller tvätt av fönster

Skog i snö och solsken

Som utgångspunkt kan du rengöra dina fönster och dörrar i allt försäljningsväder, men tänk på att vattnet på sommaren avdunstar snabbt på grund av solens värme och att det fryser snabbare på vintern. Därför måste du vara snabbare med din fönsterskrapa än annars. Vår och höst är därför den perfekta tiden att tvätta fönster.

Om du har bestämt dig för att städa fönstren och tappa vinterkylan, kom ihåg att vara medveten om att du behöver extra varmt vatten för att förhindra att vattnet fryser på rutan. I varmt väder eller direkt solljus, är det istället viktigt att använda kallt vatten och vara snabb!

Kanske kan det här tricket hjälpa dig vidare: Isbitar! Isbitar är rätt svar under sommarmånaderna. Vattnet kommer således att ta längre tid att avdunsta, och du kommer att ha mer tid att rengöra dina fönster.

2. Utrustningen räknas när du tvättar fönster

Glöm tidningspapper och en gammal badrumsskrapa. Om du inte har rätt utrustning kan du rengöra så mycket du vill, men du får knappast ett bra resultat.

Du behöver den här utrustningen:

 • En bra skrapa

 • Kökshanddukar

 • En kökssvamp


Genom att använda en svamp på dina fönster lossar du smutsen innan du använder skrapan och dina fönster blir lättare att rengöra. Tidningspapper används i många svenska hem för fönsterrengöring, och det kan också vara en bra lösning, men du får inte det bästa resultatet, eftersom tidningspapper inte längre innehåller blybaserat tryckfärg.

3. Gör din egen tvålblandning

Du kan enkelt göra din egen tvålblandning

Det är faktiskt varken krävande eller svårt att göra den perfekta tvålblandningen för rengöring av dina fönster. Allt du behöver är:

 • Lite hushållsvinäger så att du undviker kalkavlagringar på fönsterrutan.

 • Lite ammoniak, detta löser upp smuts på fönstren

 • Ca. 4-5 liter kallt vatten (beroende på väder)

 • 1 msk. diskmedel

När man använder vatten från kranen, kan ränder uppstå när du tvättar fönster, på grund av vattnets innehåll av kalk. Därför kan du med fördel använda hushållsvinäger om du använder vatten direkt från kranen och annars är vattnet från en kondensortork ett bra alternativ, eftersom vattnet härifrån inte innehåller så mycket kalk som vanligt vatten.

window cleaning

4. Fönsterrengöring utan ränder

 • Hemligheten bakom ett rent fönster utan ränder är att tvätta fönstret noggrant och snabbt!

 • Fönsterramar och ramar måste också tvättas ett par gånger om året med en trasa, mycket ljummet vatten och lite universalrengöring. Kom alltid ihåg att tvätta ramarna innan fönstren.

 • En fördel är också att ta bort eventuella spindelnät eftersom det kan blockera både vattendränering och ventilation runt ramen.

 • När du har tvålat in fönstret med en svamp måste skrapan användas - här är det viktigt att du skrapar horisontellt och vrider handleden i hörnen i en stadig och snabb takt. Dessutom är det viktigt att du överlappar dina banor exakt för att undvika efterföljande streck.

 • Om dina fönster är mycket smutsiga bör de tvättas två gånger för att bli av med smuts.

  Njut av!

Gör ditt hem till en bättre plats

Uppgradera ditt hem med energieffektiva dörrar och fönster. Du kan själv designa dörren och fönstret så att det passar exakt vad du behöver