EXTRA JULREA. -62% FÖNSTER. -65% DÖRRAR. ERBJUDANDET SLUTAR

Inomhusklimat luftfuktighet

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik22.11.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Enligt danska Sundhedsstyrelsen omfattar inomhusklimat temperatur, ljus, buller, luftfuktighet samt mer kemiska faktorer som luftpartiklar som radon eller från stearinljus. Ett hälsosamt inomhusklimat är avgörande för vår hälsa och vårt välbefinnande eftersom det påverkar både vår fysiska och psykiska hälsa. Det säkerställer ren luft, behaglig temperatur och stödjer vårt dagliga välbefinnande.

Varför är inomhusklimatet viktigt?

Ett hälsosamt inomhusklimat i våra hem är avgörande för vår hälsa och vårt välbefinnande. Det påverkar oss på flera nivåer och spelar en nyckelroll i vårt dagliga liv. För det första påverkar inomhusklimatet vårt fysiska välbefinnande. Ett bra inomhusklimat säkerställer att den luft vi andas är ren och fri från skadliga partiklar och föroreningar. Detta minskar risken för luftvägssjukdomar, allergier och andra hälsoproblem.

Ett sunt inomhusklimat bidrar också till en behaglig temperatur och luftfuktighet, vilket är viktigt för vår kropps komfort och funktion. På ett mentalt plan har inomhusklimatet också en betydande inverkan, eftersom ett dåligt inomhusklimat med dålig luftkvalitet och otillräcklig ventilation kan leda till ett brett spektrum av sjukdomar som astma och en allmänt minskad livskvalitet, enligt en EU-arbetsgrupp. EU-arbetsgruppen uppskattar att dålig luftkvalitet inomhus kan leda till en förlust av upp till två miljoner friska levnadsår varje år i EU.

Med detta i åtanke är det viktigt att vidta åtgärder för att förbättra inomhusklimatet i våra hem - och ett sätt att göra detta är att byta ut dina gamla, läckande fönster mot nyare fönster.

Vad är ett dåligt inomhusklimat?

Dåligt inomhusklimat kan beskrivas på många sätt. Det omfattar faktorer som vi kan se och känna, men det kan också vara mer osynligt. Läs vidare nedan när vi går igenom de faktorer som bidrar till ett dåligt inomhusklimat.

Mögelsvamp och mögel

En av de största bovarna i dramat är mögel i bostaden. Mögel kommer från sporer som alltid finns i luften. Sporerna växer och sätter sig i bostäder med hög luftfuktighet.

Det syns vanligtvis som stora, färgade fläckar på insidan, och du kan också känna om du har mögel i ditt hem eftersom det orsakar en unken eller till och med möglig lukt.

Fukt

Som nämnts ovan är det fukt som skapar mögel. Men både för hög och för låg luftfuktighet kan ha sina konsekvenser. Torr luft kan leda till ökad sjuklighet och förekomst av andra partiklar, medan hög luftfuktighet kan kännas obehaglig och leda till mögel. Den relativa luftfuktigheten bör ligga mellan 35-60% enligt Astma-Allergi Danmark.

Fukten i luften minskas genom god ventilation av bostaden. Detta kan göras genom att använda luftventiler i dina fönster. Dessutom är det en bra idé att vädra regelbundet.

Fukt sätter sig som kondens och imma på fönstren. Läs vår guide här för att undvika imma på insidan.

Damm och allergier

Damm och allergener i luften är också en del av ett dåligt inomhusklimat. Om du är allergisk mot hundhår är en stor mängd hundhår inomhus ett dåligt inomhusklimat för dig. På samma sätt är damm dåligt för inomhusmiljön eftersom det kan irritera luftvägarna, och damm kan också vara fullt av bakterier.

Stearinljus

Stearinljus förknippas ofta med mys, men sanningen är att de är en källa till luftföroreningar. I hemmet avger vi många ultrafina partiklar som kan vara störande för luftvägarna. Till exempel när vi lagar mat eller när vi tänder en vedeldad spis. Man har faktiskt funnit att så mycket som 60% av dessa partiklar kommer från levande ljus och att så mycket som 1000 gånger mer partiklar och rökgaser släpps ut i hemmet när ett ljus är tänt än när det inte är det. Det finns dock en skillnad i när stearinljus är som mest skadliga och avger som mest partiklar. Detta är när:

  • Ljusen fladdrar på grund av drag

  • Ljusen sotar eller brinner orent/skevt

  • Ljusen är doftsatta eller applicerade

  • När ljusen blåses ut

Hur får du ett bättre och hälsosammare inomhusklimat?

Det finns många saker du kan göra för att få ett hälsosammare inomhusklimat i ditt hem. Läs nedan om 11 tips som är relativt enkla att genomföra.

  1. Vädra tre gånger per dag, gärna 5-10 minuter åt gången.

  2. Du bör hålla inomhustemperaturen i ditt hem på 20-23 grader i alla rum i huset.

  3. Torka inte kläder inomhus. Detta är en stor källa till fukt.

  4. Använd köksfläkten före, under och efter matlagningen.

  5. Placera inte stora möbler mot väggarna eftersom det kan orsaka kondens.

  6. Undvik fukt från badrummet. Det kan du göra genom att hålla dörren stängd när du duschar och låta ventilationen vara på.

  7. Städa hemmet noggrant minst en gång i veckan.

  8. Se till att luftcirkulationen är god.

  9. Rök inte inomhus - ett rökfritt hem skapar en hälsosammare inomhusmiljö utan lukter och farliga partiklar i luften.

  10. Undvik att använda levande ljus inomhus. Om du inte kan motstå det, minimera det under semestern.

  11. Skaffa energieffektiva fönster som hjälper till att hålla en konstant temperatur i ditt hem.

Hur gör du en grundlig genomluftning?

God ventilation och luftcirkulation är avgörande för ett hälsosamt inomhusklimat - och det kan du uppnå genom grundlig ventilation i hemmet, som avlägsnar förorenad luft, överflödig fukt och lukt samtidigt som frisk luft tas in utifrån. Detta bidrar till att upprätthålla ett konstant flöde av ren och syresatt luft, vilket är viktigt för vårt välbefinnande.

Bra ventilation kan sammanfattas mycket enkelt: Du måste ventilera i 5-10 minuter åt gången och se till att skapa drag, vilket görs genom att öppna flera fönster i olika rum med fri passage mellan rummen.

Här är några fler tips för att ventilera ditt hem:

  • Flera korta ventilationsöppningar är bättre än en lång. Långa ventiler skapar kyla som kan öka den relativa luftfuktigheten.

  • I nyare hus är det ännu viktigare att ventilera eftersom de ofta är mycket mer lufttäta än äldre hus.

  • Du behöver inte stänga av elementet när du ventilerar, så länge du gör det kortvarigt. Det beror dock på typ av radiator, termostat och hur nära fönstret den sitter. Det kommer dock sällan att märkas på din värmeräkning.

FAQ

Ett hälsosamt inomhusklimat handlar om att det inte finns några farliga luftpartiklar, att luftfuktigheten varken är för hög eller för låg och att det inte finns några mögel eller allergiframkallande partiklar.

Det finns många svar, men fukt och mögel är ofta de största bovarna i dramat. Läs avsnittet "Vad är ett dåligt inomhusklimat?" i det här inlägget för att lära dig mer.

Relaterat innehåll