-60% REA
Hemtest: borde du byta dina fönster? image

Hemtest: borde du byta dina fönster?

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Kondens på fönstret, kalla fönster eller stigande elräkningar? Testa om det är dags att byta fönster! Var medveten om att det är skillnad mellan att byta ut fönstret, inklusive ramen, och att enbart byta ut rutorna vilket ofta har en lägre kostnad. I den här artikeln går vi igenom några kontrollpunkter för hur du kan testa dina nuvarande fönster.

Hur vet jag om jag har otäta fönster?

Otäta och läckande fönster är en källa till många problem. Förutom att drag är obehagligt kan det också ha en stor effekt på din värmeräkning. 

Stiger din värmeräkning?

Om du har märkt att du år efter år betalar mer och mer för din uppvärmning - utan att dina energivanor ändras - kan det bero på att dina fönster är trasiga eller inte stängs ordentligt. Genom att investera i nya energieffektiva fönster och nya dörrar från Klar får du ett bättre isolerat hem som dessutom blir billigare att bo i.

Om du är osäker på hur gamla dina fönster är kan du vanligtvis kontrollera det genom att läsa på etiketten på insidan av fönsterkarmen när du öppnar den.

Hur väl stänger sig fönstret?

Det finns flera sätt att testa om fönstret läcker eller inte stängs ordentligt. Du kan kontrollera från utsidan om det finns sprickor i fogarna eller så kan inifrån prova "papperstestet".

Såhär gör du:

  1. Öppna fönstret och stick ett papper halvvägs ut.

2. Stäng fönstret igen

3. Försök att dra pappret mot dig.

Om det inte är något större motstånd när du försöker dra ut pappret är fönstret otätt. Det är viktigt att du testar alla fyra sidor av fönstret. 

Drar det igenom fönstret?

Kontrollera snabbt och enkelt hur mycket den drar genom att placera ett tänt ljus på fönsterbrädan och se om lågan flimrar mycket. Detta är ett tecken på drag och läckande fönster. Nya fönster kan i så fall vara en bra investering för ditt hem.

Är trät slitet eller ruttet? Kontrollera kvaliteten

Träets kvalitet är mycket avgörande för hållbarheten. Fönster kan vara många år gamla och fortfarande vara funktionella och energieffektiva om de är tillverkade av rätt träslag.

Fönster från Klar tillverkas av kärnved från långsamtväxande furu från våra egna leverantörer i Estland. Detta garanterar att träet absorberar mindre fukt och därför inte ruttnar, något som ofta händer med trä av lägre kvalitet. Med oss så får du mer valuta för pengarna, genom den höga kvaliteten på virket från våra leverantörer.   

Så testar du om trät är slitet

  1. Hitta en syl eller skruvmejsel

  2. Prova att sticka in den i fönsterkarmen från utsidan och insidan.

  3. Om spetsen sjunker in 2-3 mm är allt som det ska.

  4. 3-6 mm är ett tecken på att fönstret är ruttet. Observera dock att ett vått fönster är mjukare än ett torrt.

  5. Om verktygets spets går in mer än 6 mm är det ett tydligt tecken på att fönstret bör bytas ut. Då rekommenderar vi att du överväger ett väderbeständigt trä-/aluminiumfönster.

Måste du måla dina fönster ofta?

Bild av färg som flagnar

Det beror ofta på fukt när färgen på fönstren lossnar och du måste måla dem en eller flera gånger om året. Sliten färg kan också ha formen av bubblande eller böjda kanter samt sprickor.

Genom att installera nya fönster från Klar får du en snyggare och mycket mer hållbar lösning som sparar i förhållande till att utgifterna för målning. Färgen betalar också sig självt genom besparingar på värmeräkningen och genom att värdet på ditt hem ökar.

Kondens på rutorna?

Immar din fönster eller blir de kalla på vintern? Det kan vara ett tecken på att fönstret är punkterat eller på ett gammalt fönster med dålig isolering. Om du upplever kondens och du vet att fönstren är nya och energieffektiva beror det på att du behöver vädra eller att ditt nya fönster inte har varma kanter så att kondens bildas längs fönstrets sidor. 

Du kan byta glas eller överväga nya energifönster med varma kanter från Klar, som sparar pengar på lång sikt och ger ett bättre inomhusklimat.

Forskning har visat att ett dåligt inomhusklimat kan få stora konsekvenser för hälsan - inte minst för familjens yngsta medlemmar. Hos Klar kan du designa dina egna fönster, och med våra egna leverantörer i ryggen driver vi marknaden mot billigare priser. Dagens billiga fönster kan därför levereras i riktigt bra kvalitet, med till exempel tillval som ventiler för bättre ventilation. Om dina fönsterkarmar fortfarande är av god kvalitet kan du också välja att bara byta ut glaset och få nya fönster till ett lågt pris.

Vad kan jag göra åt otäta fönster?

Kort sagt finns det tre lösningar på otäta och läckande fönster.

Använd tätningstejp

En kortsiktig lösning är att köpa och använda tätningstejp. Detta är en tillfällig lösning eftersom tätningstejp måste bytas ut ofta. Du kan köpa tätningstejp hos de flesta bygghandlare och hittar mer instruktioner om hur de ska monteras hos dem.

Nya tätningslister

En vanlig orsak till läckande fönster är att tätningslisten har blivit gammal och sliten. Därför kan du byta ut tätningslisten och ge fönstret lite längre livslängd. 

Byt dina fönster

Har du allmänna problem med läckor, stigande värmeräkningar, kondens och andra problem som beskrivs ovan? Då bör du överväga att byta ut fönstren helt och hållet. Fönstren är skiljelinjen mellan ute och inne och är därför utsatta för väder och vind. Oavsett kvaliteten på fönstren kommer detta så småningom att försämra fönstrets isoleringsförmåga.

Har det gått så långt är du på väg att byta ut dina fönster är detta ofta en bra affär som betalar sig självt genom besparingar på värmeräkningen. Även om det kan vara en liten kostnad i början är det värt det när du är tillbaka i ditt varma och torra hem.

Läs också:

Så monterar du dina nya fönster och dörrar

Nya fönster ökar värdet på ditt hem

Nya energifönster ger inte bara ett bättre inomhusklimat och besparingar på elräkningarna, utan är också en långsiktig investering i hemmets värde. Ljus och underhåll är viktiga faktorer när bostaden bedöms av mäklare. Tänk på att äldre fönster vanligtvis har breda karmar eller ramar och därför inte ger samma ljusinsläpp som nya fönster från Klar, vars smalare ramar och slankare karmar ger maximalt ljusinsläpp.

Med nya fönster från Klar kan du därför också njuta av ett sundare inomhusklimat och bättre komfort. Dessutom finns det ett värde som är förenat med det nya köpet, samt de tidigare nämnda besparingarna på värmeräkningarna.

Om du är osäker på om dina gamla fönster behöver bytas ut är du alltid välkommen att kontakta oss. Det går bra att göra de ovannämnda visuella inspektionerna själv, men det kan ofta vara trevligt och tryggt att låta en yrkesman titta på fönstren samtidigt.

På Klar har vi djupgående kunskap om fönsterbranschen. Du är alltid välkommen att ringa vår kundtjänst så kan vi tillsammans diskutera dina fönsters skick och hitta den bästa lösningen för ditt hem.

Newsletter Image
whitebtnarrow
Anmäl dig nyhetsbrevet - och få extra 5% rabatt!Terms And Conditions NewsletterBlock