55% rabatt + 25% rabatt på myggnät
Går du i tankar om att byta fönster? image

Går du i tankar om att byta fönster?

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Om du, liksom många husägare, funderar på att byta ut några eller alla fönster i ditt hem är det bra att ta en kritisk titt på de faktorer som är involverade i ett sådant beslut och förstå vilka som gäller för dig. 

Det kan finnas många skäl att vilja att byta ut fönster, några av de viktigaste kommer vi diskutera här under.

  • Fönsterfel

  • Önskemål om mer eller mindre ljusinsläpp

  • Estetiska preferenser

  • Enklare underhåll

  • Förbättrad säkerhet i hemmet

  • Ljudisolering

  • Ökad isolering och energieffektivitet

  • Uppgradering av en bostad som snart ska säljas

Byt fönster som inte längre fungerar  

Det mest grundläggande och brådskande behovet av fönsterbyte är när de helt enkelt har slutat att göra sitt jobb. Kanske har ett gammalt fönster i ditt hem äntligen gett upp och du kämpar med vatteninträngning och luftläckage. Detta kräver ett omedelbart byte för att säkra din komfort och sinnesfrid. 

Designval

En mindre tidskänslig anledning till att byta fönster är att man vill öka (eller minimera) mängden naturligt ljus som kommer in i hemmet. Du kanske har tröttnat på det mörka arbetsrummet med bara ett litet fyrkantigt fönster och är redo att öppna upp utrymmet mer med ett större fönster från golv till tak.

Den här typen av estetiska val kan också spela in när du betraktar ditt hem från utsidan. Ditt hem kan till exempel ha haft en viss fönsterstil sedan du köpte det, men som du nu vill ändra för att spegla en modernare stil eller helt enkelt för att bättre matcha husets övergripande estetik.  

Mindre underhåll

Precis som tiderna förändras när det gäller design och stil för fönster, har förbättringar gjorts inom fönstertekniken under årens lopp. Materialet för fönsterkarmar omfattar numera många olika alternativ, från enkelt trä till kombinationer av bland annat aluminium, som kräver mycket mindre årligt underhåll. 

Ökad säkerhet

Eftersom våra hem är de platser vi drar oss tillbaka till och en viktig del av vårt välbefinnande bör vi alltid känna oss trygga och säkra där. Att byta ut fönster i ditt hem kan vara ett viktigt steg för att säkerställa denna känsla. Ditt hem kanske fortfarande har några gamla fönster som antingen inte har något lås eller där låsmekanismen för länge sedan har gått sönder. När du är borta på semester kan den här typen av osäkra detaljer orsaka oönskad stress som lätt kan undvikas med ett enkelt fönsterbyte.

Problem med buller

Ljudisolering är en annan viktig anledning att överväga att byta fönster. Det kanske finns ett nytt barn i huset, och tanken på ostörda tupplurar och nattsömn med bättre isolerade fönster är mycket lockande. Om ljudet av förbipasserande bilar från en gata utanför dina fönster är ett dagligt irritationsmoment kan en uppgradering av fönsterglasen avsevärt minska mängden trafikljud som kommer in i ditt hem. Om man dessutom väljer akustikglas minskar decibelnivåerna med cirka 3-4 dB, vilket resulterar i en märkbar skillnad i den ljudenergi som når dig.

Energibesparingar

Framsteg inom fönsterdesign har lett till bättre alternativ när det gäller glasrutor, vilket ger mycket bättre isoleringsförmåga, inte bara när det gäller ljud utan även värme och kyla. Energimyndigheten uppskattar att en tredjedel av all värmeförlust i hemmet kan tillskrivas fönster och dörrar.  Därför kan 2- och 3-glas innebära markanta vinster i ditt hems energieffektivitet, med kostnadsbesparingar som direkt återspeglas i dina månadsräkningar.

Försäljningsvärde

Alla ovanstående skäl till att byta ut fönster kommer naturligtvis att gynna dig som husägare, men de kan också vara avgörande faktorer för potentiella köpare om du vill sälja ditt hus inom en överskådlig framtid.Att byta ut gamla fönster till fönster med alla de kvaliteter som beskrivs ovan har stor potential att öka fastighetsvärdet. 

Men är det verkligen värt det?

I motsats till ett projekt som kräver nya fönster, till exempel en ny byggnad, kan det vara svårt att se värdet av att bara byta ut fönster på en befintlig byggnad. Det kan verka som något som du inte behöver just nu, särskilt med tanke på kostnaden.

Ändå finns det betydande kostnadsbesparingar att realisera när man byter ut fönster och sätt att hålla kostnaderna nere under processen. Att uppgradera fönstren med bättre material i inramning och glas kommer att minimera framtida underhållskostnader och betala sig självt i årliga besparingar av energikostnader.

Garantier och prismatchning

Om du väljer fönster som omfattas av en långsiktig och tillförlitlig garanti ökar också värdet på din investering i fönsterbyte genom att du slipper byta ut defekta produkter på egen bekostnad i framtiden.

En prismatchning är ett annat sätt att se till att du får det bästa priset där ute. Om ett företag är villiga att matcha andra företag med samma produkter men lägre priser kan du känna dig säker på att du får de lägsta möjliga kostnaderna. Klar erbjuder 12 års garanti på aluminiumklädda produkter och 7 års garanti på träprodukter. Och prismatchar på alla våra konkurrenter.

I din egen takt

Om du bestämmer dig för att byta ut endast vissa fönster för tillfället, i stället för att byta ut hela huset, kan det också bidra till att hålla kostnaderna nere. Detta är lättare att göra med en leverantör där du själv kan hantera beställningen så att du kan välja exakt vilka fönster du vill fokusera på.

Denna typ av “gör det själv”-strategi för att byta ut fönster är exakt Klar affärsmodell. Vi är en onlineplattform som låter dig ta hand om varje detalj i din fönsterbeställning tills den skickas direkt till fabriken. Genom att eliminera behovet av mellanhänder som kommer ut och mäter dina fönster, ger dig en offert och fungerar som ett gränssnitt mellan dig och produktionsanläggningen, hålls våra kostnader för att byta fönster mycket låga.

Spara 35-40%

Att köpa fönster från en onlinebutik gör att du sparar 35-40% jämnfört med traditionella fönsteråterförsäljare

Vi erbjuder också omfattande stöd för gör-det-själv-installation av fönster via våra omfattande guider, vilket ger dig ytterligare ett sätt att spara pengar när du byter ut fönster i ditt hem. Se våra enkla videoguider om mätning och installation.  

Vanliga frågor 

Om du vill ha fler svar på frågor om byte av fönster kan du läsa mer här under vår sektion "Vanliga frågor"

Hur mycket kostar det att byta ut hela fönster?

Kostnaden för att byta ut hela fönster varierar beroende på fönsterstorlek och stil, rammaterial och glasrutor samt installationsavgifter. För att ge dig en uppfattning, i skrivande stund börjar Klars mest prisvärda 2-glasfönster på 568 SEK, medan våra sidohängda fönster börjar på 1 247 SEK. Det finns inga dolda kostnader för mätning eller installation, eftersom vi låter dig göra det själv.

Är det billigare att byta ut alla fönster på en gång?

Hos många traditionella fönsterleverantörer kan det vara mer kostnadseffektivt att byta ut alla fönster på en gång, eftersom du också betalar för den tid det tar för någon att komma ut till ditt hem och mäta, ge en offert, leverera och installera den färdiga produkten. Hos Klar kan du däremot känna dig fri att byta fönster som du vill - byt ett i taget, i grupper eller byt fönster alla på en gång - utan att det påverkar priset. Detta beror på att vi tar bort mellanhänderna och ger dig kontroll över mätning, du kan gör din egen offert och till och med installation. 

Är det värt att byta ut fönster i ett hus?

I de flesta fall lönar det sig att byta ut alla fönstren i ett hus, eftersom många delar av upplevelsen av hemmet förbättras. Från förbättrad isolering och ljudisolering, till ökad säkerhet och trygghet, till mindre underhåll och ett uppdaterat utseende, på så sätt kan  fönsterbyte vara en av de bästa investeringarna du gör för ditt hem. De pengar du lägger ner på denna hemförbättring kommer du nästan säkert att få tillbaka när du säljer huset vidare. 

Kan jag byta fönster själv?

Absolut. Vi på Klar tror mycket på “gör det själv” och har skapat en omfattande guide för fönsterinstallation som även hjälper nybörjare att gå igenom varje steg i processen. Vår kundtjänst finns också tillgänglig för att hjälpa dig om du skulle behöva hjälp på vägen. Att själv slutföra ett fönsterprojekt för hemmet kan vara en tillfredsställande upplevelse, vars resultat du kommer att beundra i många år framöver.