Vi svenskar tillbringar en stor del av året inomhus då klimat och antal soltimmar gör att många av oss spenderar mer tid inomhus under vinterhalvåret. Samtidigt är vi nog en av de befolkningar som bäst tar tillvara dagsljuset och skapar hemmamiljöer där det naturliga ljuset får dominera. Hur är det i ditt hus? Har du rätt fönster som gör att ljuset verkligen kommer fram? Inte? Då är det kanske dags att se över möjligheten att byta fönster?

Ljuset styr till stor del hur vi inreder hem, inte bara i Sverige, utan också i Skandinavien. När ditt hus byggdes så hade arkitekten en tanke med ljusflöden och fönsterplaceringar. Känner du ändå att du önskar ett större ljusinsläpp? Då kan du se över om det är dags att byta gamla fönster eller om du kanske vill addera fönster eller kanske byta en bröstad altandörr mot en helglasad.

Men det finns flera orsaker till att byta fönster. En del byter fönster inför en husförsäljning för att höja husets värde om de gamla fönstrena är ordentligt slitna, eller för att de vill ha ett bättre inomhusklimat med mindre kalldrag och lägre energikostnader.

Idag är möjligheterna oändliga. Fönster designas i många färger och former. Oavsett om du föredrar romantiska spröjsade fönster, moderna fönster med stora rutor eller unika, arkitektritade fönster, bör dina nya fönster anpassas till inredningsstilen i ditt hem.

Samtidigt så finns det ju också möjligheten att faktiskt skapa än mer ljus genom att ta upp nya fönster. Givetvis kan vi på Klarfönster hjälpa till med rådgivning kring detta. Men vad ska man tänka på om man ska byta fönster? Det ska vi försöka redovisa här nedan:

Anledningar till att byta fönster:

Bättre inomhusklimat med mindre drag och kallras

I takt med att vi blivit mer medvetna om välbefinnande och hälsa har inomhusklimatet blivit allt viktigare. Med de svenska väderförhållandena är det särskilt viktigt med ett bra inneklimat, då vi tillbringar en stor del av årets dagar inomhus.

Ett sämre inomhusklimat kan skapa problem för de som är extra känsliga. Vissa människor kan utveckla allergier och astma. Dålig luft inomhus kan också påverka sömnen, vilket leder till än fler följdproblem.

Lägre energikostnader

Att investera i nya fönster, tex energifönster som är CE-märkta, minskar energikostnaderna för huset. Många gånger kan äldre fönster vara en stor orsak till att energiförbrukningen drar iväg. Att då byta fönster kan vara väldigt gynnsamt för hushållets ekonomi. Moderna fönster släpper ut väldigt lite värme vilket gör att behovet av uppvärmning minskar.

BESTÄLL FÖNSTER  BESTÄLL DÖRRAR   

Husets värde ökar

Nya fönster ökar värdet på ditt hus genom att förlänga dess livslängd, minska underhållet och därmed sänka dina löpande månadskostnader. Nya fönster är också energisparande och när (om!) du säljer ditt hus, kommer din mäklare lyfta upp din investering som ett plus i objektsbeskrivningen.

Det blir varmare på vintern och svalare på sommaren

Nya kvalitetsfönster, som dem från oss på Klarfönster, har energiglas. Med energiglas, hålls värmen inne under vinterhalvåret. På sommaren hålls värmen ute så att det är ett behagligt klimat inne i huset, även om solen gassar utanför. Kallraset som många är oroliga för försvinner också med dessa fönster.

Tystare inomhus

Utomhusljud från flygplan, lekplatser, skolor och bilar stör en del personer. Men med rätt fönster så kan ljudet stängas ute. Nya fönster släpper in mindre ljud då fönstren är bättre konstuerade efter moderna metoder, liksom tätningen runt fönstret. Bor du nära ett område med mycket buller tex en flygplats eller tågräls, så finns det också ljudreducerande fönster som kan hjälpa än mer.

Minskad inbrottsrisk

Nya fönster är mer inbrottssäkra. De är designade för att göra det svårare för tjuvar att bryta sig in. Trygghet är viktigt i hemmet och nya fönster stärker det fysiska skyddet kring din bostad. 

BESTÄLL FÖNSTER  BESTÄLL DÖRRAR   

Byte av fönster eller glas?

Vi vill verkligen ge dig en bra upplevelse när du beslutar om det är nödvändigt att byta fönster.

Du kanske är nöjd med dina fönster och det kanske inte är nödvändigt att byta ut hela fönsterkarmen. Det kan vara lämpligt att enbart byta ut fönster om det till exempel handlar om inbrottssäkerhet, solskyddsglas eller högpresterande glas.

Inomhusklimatet har blivit ett hett ämne de senaste åren, eftersom vi har blivit mer medvetna om hälsa och välbefinnande.

Med tanke på de danska väderförhållandena är ett bra inomhusklimat särskilt viktigt eftersom vi tillbringar en stor del av året inomhus.

Det är därför värt att ta en titt på dina fönster, eftersom de kan vara en viktig faktor för om ditt hem har ett hälsosamt inomhusklimat eller om du bör överväga att byta ut dina fönster.

Moderna energifönster kan spara både energi och pengar på lång sikt. Ett sätt att kontrollera detta är att se om dina fönster är CE-märkta, vilket innebär att de uppfyller gemensamma europeiska kvalitets- och prestandakrav.

På det hela taget kan ett byte av fönster eller rutor ha stor inverkan på inomhusklimatet i ditt hem.

Skapa din egen produkt här

Om du behöver inspiration för att välja fönster kan du prova att designa en produkt på vår webbplats.

Här hittar du 8 olika fönstertyper, inklusive 119 varianter, så att du kan bedöma vad som passar ditt hem.

Det är viktigt att typen av fönster passar ditt hem och din stil, t.ex. kan spröjsade fönster ge ett klassiskt och idylliskt utseende till ditt lantliga hem eller din stuga med enkel tillgång till den blommande trädgården, medan fönster med stora glasrutor kan fungera riktigt bra för den minimalistiska lägenheten med utsikt.

Utforma dina fönster här

Hemtest: ska du byta fönster?

Dagg på fönstret, kalla fönster eller stigande elräkningar? Testa om det är dags att byta fönster. Var medveten om att det är skillnad mellan att byta ut fönstret, inklusive ramen, och att byta ut rutorna till en lägre kostnad. I den här artikeln går vi igenom kontrollpunkter som du kan använda i dina egna fönster.

1Har din värmeräkning stigit?

Om du har märkt att du betalar mer och mer för din uppvärmning år efter år - utan att dina energivanor ändras - kan det bero på att dina fönster är trasiga eller inte stängs ordentligt. Genom att investera i nya energieffektiva fönster från Klarfönster och nya dörrar får du ett mer välisolerat hem som dessutom blir billigare att bo i.

TIPS: Om du är osäker på hur gammalt ditt fönster är kan du vanligtvis kontrollera det med hjälp av etiketten på insidan av fönsterbågen när du öppnar den.

2
Hur väl stänger fönstret?

Det finns flera sätt att testa om fönstret läcker eller inte stängs ordentligt. Du kan kontrollera från utsidan om det finns sprickor och läckor i fogarna. Du kan också prova "papperstestet".

TEST: Öppna fönstret, stick ut ett papper halvvägs ut och stäng det igen. Det ska finnas ett stort motstånd när du försöker dra tillbaka pappret - annars läcker fönstret.

3 Draget?
TEST: Kontrollera snabbt och enkelt hur mycket den drar genom att placera ett tänt ljus på fönsterbrädan och se om lågan flimrar mycket. Detta är ett tecken på drag och läckande fönster. Nya fönster kan därför vara en investering för ditt hem.
4 Är trädet slitet? Kontrollera kvaliteten

Träets kvalitet har mycket att säga om hållbarheten. Fönster kan vara många år gamla och fortfarande vara funktionella och energieffektiva om de är tillverkade av rätt träslag.

Fönster från Klarvinduer är tillverkade av långsamt växande kärnved av tall som kommer från våra egna leverantörer i Estland. Detta garanterar att träet absorberar mindre fukt och därför inte ruttnar, vilket kan vara fallet med trä av lägre kvalitet, så du får mer valuta för pengarna genom våra leverantörer.

TEST: Du kan testa träets skick genom att ta en syl eller en skruvmejsel och sticka i fönsterbrädan. Om spetsen sjunker 2-3 mm är träet friskt. Vid 3-6 mm kan den vara rutten. Om verktygets spets går in mer än 6 mm är det ett tydligt tecken på att träet bör bytas ut. Tänk dock på att vått trä är mycket mjukare än torrt.

5 Måste du måla dina fönster ofta?

Detta beror vanligtvis på fukt, om färgen på fönstren lossnar och du måste måla dem en eller flera gånger om året. Slitna färger kan också ha formen av bubblande eller böjda kanter samt sprickor.

Genom att installera nya fönster från Clear Windows får du en snyggare och mycket mer hållbar lösning som - förutom besparingar i form av energikostnader - också är mer attraktiv. Kostnaden för färg - betalar sig självt genom besparingar på värmeräkningar och genom att värdet på ditt hem ökar.

6Dagg på fönstret?

Blir fönstren imma eller kalla på vintern? Det kan vara ett tecken på att fönstret är punkterat eller ett gammaldags fönster med dålig isolering. Om du upplever kondens och du vet att fönstren är nya och energieffektiva, beror det på att du behöver vädra eller att ditt nya fönster inte har varma kanter så att kondensvatten sätter sig längs sidorna av fönstret. Du kan byta glas eller överväga nya energifönster med varma kanter från Klarvinduer, som sparar pengar på lång sikt och ger dig ett bättre inomhusklimat.

Forskning har visat att ett dåligt inomhusklimat kan få stora konsekvenser för hälsan - inte minst för familjens yngsta medlemmar. På Klarvinduer windows kan du designa dina egna fönster på mått, och med våra egna leverantörer i ryggen driver vi på marknaden så att billiga fönster idag kan levereras i riktigt bra kvalitet med tillval som till exempel klickventiler för ventilation. Om dina fönsterkarmar fortfarande är av god kvalitet kan du helt enkelt byta ut glaset och få nya fönster till ett lågt pris.

Nya fönster ökar värdet på ditt hem

Nya energifönster ger inte bara ett bättre inomhusklimat och besparingar på elräkningarna, utan är också en långsiktig investering i hemmets värde. Ljus och underhåll är viktiga faktorer när man värderar ett hem på fastighetsmarknaden. Tänk på att äldre fönster vanligtvis har breda fönsterkarmar eller ramprofiler och därför inte ger samma ljusinsläpp som nya fönster från Klarvinduer, vars smala profiler och smala fönsterkarmar ger maximalt ljusinsläpp.

Med nya fönster från Klarvinduer kan du därför också njuta av ett sundare inomhusklimat och bättre komfort. Dessutom finns det ett värde i form av ära som är förenat med nyförvärvet, liksom de tidigare nämnda besparingarna på värmeräkningarna.

Om du är osäker på om dina gamla fönster behöver bytas ut är du varmt välkommen att . Det går bra att göra de ovannämnda visuella inspektionerna själv, men det kan ofta vara trevligt och lugnande att låta en yrkesman titta på fönstren samtidigt.

På Clear Windows har vi djupgående kunskaper om fönsterbranschen. Du är välkommen att ringa vår kundtjänst, så kan vi prata om dina fönsters skick och tillsammans hitta den bästa lösningen för just ditt hem.