55% rabatt + 25% rabatt på myggnät
Lätta sätt att få in mer naturligt ljus i ditt hem image

Lätta sätt att få in mer naturligt ljus i ditt hem

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Generellt har många för lite ljus i sina hem. Vi är helt enkelt för dåliga på att utnyttja dagsljuset. Samtidigt går stora delar av vår totala energiförbrukning till uppvärmning, ventilation och belysning i våra hem.

Solljus kan göra dig på bättre humör, göra ditt hem mer inbjudande och samtidigt minska din energiräkning. Det finns med andra ord många goda skäl att släppa in mer naturligt ljus i ditt hem, så vi har samlat några tips om hur du enkelt kan komma igång med att förbättra det befintliga ljusinsläppet och skapa nya ljuskällor.

Ljuset är faktiskt så viktigt för oss människor att det i byggnadsregler kan finns krav på hur mycket utrymme ett fönster måste upptaga i ett rum. Glasytan ska gärna motsvara 10% av rummets golvyta.

1. Nya fönster och dörrar

Även mindre rum kan upplevas som ljusa och stora om mer naturligt ljus kommer in. Idag finns det dörrar med stora glasrutor som kan skapa en inbjudande entré; installation av altandörrar och ytterdörrar med stora rutor, som de vi har på Klar, är ett enkelt sätt att skapa ett ljust och klart intryck.

Tillför nya fönster och behåll ljuset inne

Att tillföra fönster på nya platser i hemmet är också värt att överväga. Fönster i köket och matsalen är bra ställen att börja med, liksom trapphus och nischer, dessa är ofta mörka områden där nya fönster gör stor skillnad. Fönster som vetter mot norr får i allmänhet aldrig direkt solljus. Det innebär att det är svårare att utnyttja dagsljuset och dra in värme i hemmet. Genom att lägga till fler fönster får du in mesta möjliga dagsljus i ditt hem.

Ersätt dina nuvarande fönster för bättre ljusinsläpp

Dessutom kan byte av befintliga fönster göra underverk. Äldre fönster med slitna glas och tjocka ramar kan lämna mycket att önska när det gäller att utnyttja solljuset på bästa sätt. Moderna fönster, t.ex. fasta fönster har å andra sidan smala karmar och ramar och en smal profil som gör att du får in så mycket solljus som möjligt i ditt hem. Det är också en fönstertyp med större glasyta än de flesta andra.

Om du har många fönster med tjockt spröjs kan du överväga att ersätta dem med smalare spröjs som inte kastar lika mycket skugga.

Storleken spelar också roll. Det är självklart att stora glasrutor släpper in mer ljus och därför har stor betydelse för hur mörkt eller ljust ditt hem är. Stora fönster ger i allmänhet mer ljus än mindre fönster. Men det är också viktigt var de är placerade och hur högt.

2. Inredning

Vardagsrum i vackert naturligt ljus med fönster från Klar

Du kan enkelt utnyttja och optimera det ljus som redan finns i ditt hem. Här har du två möjligheter: reflektion och ljusflöde.

Reflektion

Reflektion omfattar det ljus som reflekteras eller bryts inomhus.

Du kan maximera mängden ljus som reflekteras tillbaka in i hemmets olika rum genom att välja ljusa färger på tak, väggar och golv. Dessutom är matta ytor ofta att föredra eftersom de reflekterar ljuset i alla riktningar, medan blanka ytor ofta gör att ljuset bländas.

Ljusflöde

Stora möbler och tunga gardiner

Många blockerar dessutom solljuset genom att placera möbler och liknande föremål framför fönster och dörrar. Bokhyllor och rumsavdelare bör placeras i en 180-graders vinkel mot ljuset. Kom också ihåg att ljuset från fönstrets övre del når längst in i bostaden, så persienner eller gardiner bör inte blockera denna del.

Ett klassiskt exempel på något som håller ljuset ute är stora, tunga gardiner. De kan ge din inredning en viss atmosfär, men de blockerar mycket dagsljus även när de inte är fördragna.

Större ljusintag med färre och mindre väggar

Om du har ett hus med många mindre rum har du förmodligen svårt att få in naturligt ljus överallt. Du kan komma långt genom att ersätta icke-bärande väggar med halvväggar eller till och med riva dem helt för att öppna upp utrymmet och ersätta den med ett fönster.

3. Nyttiga tips och goda idéer

Andra sätt att skapa mer ljus och öka intrycket av ett ljusare hem är att hänga upp speglar, måla i ljusa färger eller välja ljusa färger på trägolv och mattor. Att rengör inventarier, glödlampor och fönster hjälper också för att få ut mesta möjliga av det naturliga ljuset.

Om du har några frågor eller behöver hjälp med hur du kan göra ditt hem ljusare, t.ex. om du ska installera större fönster eller dörrar med glas, eller vill veta vilken typ av dörr och fönster som passar ditt hem, är du välkommen att kontakta oss.