60% Slutar i
Vilken typ av altandörr ska du välja? image

Vilken typ av altandörr ska du välja?

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik10.03.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

När du letar efter en altandörr finns det många attraktiva och energieffektiva alternativ att välja mellan. Några av de klassiska favoriterna är standard altandörrar, dubbla altandörrar, vipp- och vriddörrar samt dubbla vipp- och vriddörrar. Beroende på hur mycket utrymme du har, vilket utseende du eftersträvar och funktionella detaljer kan du ha specifika önskemål som gör att du väljer en viss typ framför en annan.

För att besvara frågan "vilken typ av altandörr du ska välja" så enkelt och tydligt som möjligt måste vi gå till grunderna.

Så först och främst - vad är egentligen en altandörr? Tekniskt sett har en altandörr traditionellt varit en stor skjutdörr som öppnar upp mot en terrass eller uteplats.

Förutom ordboksdefinitioner beskriver en altandörr idag dörrar med stora glasrutor. Genomskinliga altandörrar släpper in ljus från trädgården och ger, med endast invändiga handtag, ett elegant utseende från utsidan.

Så förutom de typiska altandörrarna kan du till och med välja dubbla altandörrar eller dörrar med sidoljus när du funderar på vilken typ av altandörr du ska välja.

Få en tydlig överblick över olika typer av altandörrar

Att ha en tydlig översikt över olika typer av altandörrar är ett bra första steg när du funderar på vilken typ av altandörr du ska välja för ditt specifika utrymme. På Klar lägger vi ner mycket tid och energi på att göra saker tydliga för våra kunder. På så sätt gör vi all bakgrundsforskning för att göra det så enkelt som möjligt för dig att välja de perfekta produkterna för ditt utrymme - oavsett om det handlar om fönster eller dörrar till ditt hem eller om att bestämma vilken typ av altandörr du ska välja.

Klassiska typer av altandörrar

Låt oss ta en närmare titt på fyra av de mest populära modellerna för att bli lite mer bekanta med de olika typerna av altandörrar du kan få. På så sätt kan du få en solid grund i din sökning efter vilken typ av altandörr du ska välja.

Läs mer om vilken ytterdörr du ska välja

Den klassiska altandörren

Altandörrar är enkla och smala dörrar som bara består av en enda panel. De klara modellerna har endast ett invändigt handtag, vilket ger ett slätt och rent utseende till byggnadens exteriör. För att uppnå en minimalistisk estetik kan du välja en helglasad design utan separata rutor eller välja ett mer detaljerat utseende med flera rutor eller en träpanel i botten. Eftersom det bara kan öppnas från insidan slipper du dessutom krångla med nycklar eller komma ihåg att låsa det när du går.

Dubbla altandörrar

Dubbla altandörrar är helt enkelt en dubbel version av altandörrar. I stället för en enkel panel har dubbeldörrarna två paneler som släpper in mer ljus i rummet och ger en större utsikt.

Varför inte passa på att titta på fåglar genom de stora glasrutorna tillsammans med dina barn?

I likhet med Klars altandörrar har modellerna med dubbla altandörrar också bara ett invändigt handtag. Klars anpassningsbara dubbla altandörrar finns i olika utföranden, från helglasade modeller till modeller med upp till tjugo glasrutor för ett elegant, dekorativt utseende.

Dreh/Kipp altandörrar

Dreh/kipp är precis som det låter - dörrar som öppnas med en vipp- och vridfunktion. Det innebär att altandörrarna kan öppnas inåt på gångjärn som en vanlig dörr och öppnas delvis uppifrån när du vill ha lite frisk luft. Med familjen i åtanke rekommenderar Klar våra vipp- och vriddörrar för hushåll med barn och husdjur eftersom de möjliggör kontinuerlig ventilation på ett säkert sätt.

Även när det regnar lite kan du säkert hålla dörren öppen upptill utan att regn tränger in - ett bra alternativ oavsett om du är en utomhusentusiast som bor ensam eller är en del av ett upptaget hushåll.

Dubbla altandörrar med pivot/tilt

Om du undrar vilken typ av altandörr du ska välja när du vill ha enkel ventilation, mycket ljus och stora paneler för en vidsträckt utsikt, kan dubbla slagdörrar vara den bästa lösningen för dina behov. De är precis som vanliga svängbara altandörrar, men i en dubbel uppsättning.

För en närmare titt på de många anpassningsbara alternativen som material, glas, färg och låstyp, kolla in Klars lättanvända plattform för att designa dina egna dubbla vrid- och tiltbara altandörrar.

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan altandörrar och dubbla ytterdörrar?

Traditionellt sett är altandörrar skjutdörrar som öppnas mot en terrass eller uteplats, medan pardörrar är gångjärnsdörrar som öppnas utåt. Idag är altandörrar alla typer av dörrar som öppnas ut mot terrassen, och det kan till och med vara den klassiska dubbeldörren.

Hos Klar kommer dubbeldörren även med dörrhandtag på båda sidor, där altandörren i princip bara har det invändiga dörrhandtaget.

Rekommenderar ni Dreh-/kippdörrar som öppnas både inåt och utåt?

Vi rekommenderar att du inte kombinerar inåtgående och utåtgående vrid- och tiltdörrar som kan tiltas och svängas.

Vilken typ av altandörr ska du välja för att uppnå en minimalistisk estetik?

Om du vill ha en elegant design kan du ta en titt på de helglasade altandörrarna. Den enkla rutan och det invändiga dörrhandtaget ger ett rent, minimalistiskt utseende.