55% REA! Slutar i
När ska man byta dörr? image

När ska man byta dörr?

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik10.03.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Är den för sliten och knarrar, eller är du bara ute efter en ny stil? Det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till när man funderar på när och om man ska byta ut en dörr. Det är helt upp till dig om du vill byta ut dörren för att få en uppgraderad estetik - kanske vill du ha en ny stil för ditt hem, eller så fungerar dörren bra men ser lite väderbiten ut. Men om din dörr inte fungerar som den ska finns det flera saker som är värda att titta närmare på.

För det första kan din dörr vara skadad på något sätt. Den kanske inte går att öppna och stänga lätt, låset är krångligt eller så finns det springor runt karmen och du har märkt av drag och högre värmekostnader.

Dörrar av hög kvalitet kan hålla i många år - det är tillrådligt att köpa en dörr från ett pålitligt varumärke som erbjuder köparskydd och support under en längre period, som den 10-åriga garanti som Klar erbjuder.

Vilka är tecknen på en föråldrad dörr?

Dörrar är viktiga strukturer som är portaler in i våra hem. Förutom att vara en ingång ger dem trygghet och säkerhet, stil och hjälper till att hålla inomhusklimatet bekvämt och vid en gynnsam temperatur.

Så vad ska du göra när din dörr inte fungerar som den ska? Låt oss ta en titt på några vanliga fel som sannolikt kommer att få dig att fundera på när du bör byta ut en dörr.

Svår att öppna och stänga

Har din dörr fastnat och klämts och känns det som om det krävs för mycket muskler för att öppna den? Eller kanske har du det motsatta problemet och måste smälla igen den extra hårt för att få den att stängas.

Det finns ett antal orsaker till att dörrar har problem med att öppnas och stängas, inklusive skeva eller väderbitna material, en förskjutande grund, felaktig installation eller till och med bara en ansamling av smuts och skräp. Om en dörr i ditt hem inte öppnas och stängs som den ska är det en bra idé att först bedöma vad problemet är om du är osäker på om du bör byta ut en dörr. Beroende på den underliggande orsaken kan det vara möjligt att reparera den - och om du fortfarande är osäker är du välkommen att kontakta Klars expertteam.

Låset fungerar inte som det ska

Precis som en dörr som inte går att öppna och stänga ordentligt kan ett lås som krånglar också ha ett antal relaterade problem. Det kan vara så att det inte passar bra i beslaget, det kan vara smutsigt eller en mängd andra orsaker. Kanske behöver du bara byta ut låset, eller om du har funderat på när du ska byta ut en dörr, kan det här vara sista droppen.

Teknisk guide till en dörrlås

Att ha ett lås som fungerar perfekt är viktigt för att upprätthålla säkerheten i ditt hem. Det ger också en ovärderlig sinnesfrid. Vi förstår hur viktigt det är med starka lås som du kan lita på, därför samarbetar vi med ASSA ABLOY, en av världens främsta låstillverkare.

Extra utrymme mellan dörr och karm

Har du märkt att det drar under dörren i ditt hem? Även om detta kan repareras med lite arbete, kan det också vara ett allvarligare problem. Om det inte är en snabb fix kan det mycket väl få dig att tänka på att du borde byta ut dörren.

Extra utrymme mellan dörren och dess karm kan orsakas av ett antal olika faktorer - av vilka vissa enkelt kan repareras, medan andra kan kräva ett dörrbyte.

En vanlig orsak till extra utrymme mellan dörren och dess karm är skevhet och väder - om du vill ha en mer motståndskraftig lösning kan du överväga att köpa en trä-/aluminiumdörr.

Din dörr är inte längre energieffektiv

Äldre dörrar kanske inte uppfyller de energieffektivitetskrav som nyare modeller uppfyller. En dörr som inte är energieffektiv är en utmärkt anledning att fundera på att man kanske borde byta ut dörren.

Dörrar tenderar att vara mindre energieffektiva om de är gamla och slitna, om de inte har installerats, isolerats, monterats eller tätats på rätt sätt. Materialen och konstruktionen bidrar också till de isolerande egenskaperna. Och om dina uppvärmningsräkningar är högre än du vill att de ska vara, kan det vara dags att byta ut dina dörrar.

Vanliga frågor och svar

Hur lång tid tar det normalt att byta ut en dörr utan professionell hjälp?

Om du har bestämt dig för att göra det själv kommer du att bli glad att veta att byta ut en dörr är ett hanterbart projekt som du vanligtvis kan slutföra på en dag, på så lite som några timmar.