Rean fortsätter! Upp till 55% rabatt
Kundens guide till ytterdörrar image

Kundens guide till ytterdörrar

Niklas Manzang Author Photo
Skriven av Niklas Manzang09.02.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Precis som ögonen sägs vara själens fönster, är husets fönster och dörrar en återspegling av hemmets anda. Den stil som väljs kan vara i harmoni med resten av arkitekturen eller stå ut som en kontrast för att ge huset lite attityd. En ytterdörr kan ha en betydande dragningskraft som en av de mest framträdande delarna av huset för någon som går förbi lägger märke till.

Ytterdörrar är inte bara estetiskt tilltalande, de kan också ge ditt hem ökad säkerhet som gör att du och din familj känner er trygga. Dessutom borde de erbjuda överlägsna isoleringsegenskaper, vilket gör ditt hem så energieffektivt som möjligt.

När du funderar på vilka ytterdörrar du ska köpa vill du ta hänsyn till alla dessa faktorer och förstå dina prioriteringar och begränsningar.

Typer av ytterdörrar

När det gäller husets estetik har den dörr du väljer stor betydelse. Det finns fem vanliga stilar som har olika användningsområden:

 1. Enkel ytterdörr

 2. Dubbel ytterdörr

 3. Enkel eller dubbel altandörr 

 4. Skjutdörr 

 5. Vikdörr

Enkel ytterdör

En enkel ytterdörr är den vanligaste ytterdörren du kommer att se och kan vara allt du har plats för i din öppning. Om du har en bredare ingång kan du dock överväga att lägga till sidoljus för att få in mer naturligt ljus än vad en enkel panel tillåter, eller att välja dubbla ytterdörrar.

Bild på en dubbel ytterdörr med bröstning

Dubbel ytterdör

Dessa dubbeldörrar öppnas vanligtvis utåt, och är ett effektivt sätt att koppla samman inomhus- och utomhusutrymmen och är populära för hus med en inbjudande trädgård utanför dörrarna. En dubbel eller enkel altandörr ger liknande fördelar, men kan bara öppnas från insidan och ger därför större säkerhet.

Skjutdörrar och vikdörrar

I större externa öppningar kan en skjutdörr användas när utrymmet inte tillåter dörrar som behöver öppnas inåt eller utåt. Nackdelen med den här typen av dörr är att vanligtvis bara är en av rutorna som kan öppnas.

För att undvika problematiken med skjutdörrar är en vikdörr som kan öppnas helt och hållet, vilket ger maximalt luftflöde och ljus, ett alternativ. Denna stil kräver det största utrymmet - både en bred väggöppning och utrymme för att panelerna ska kunna staplas på varandra.

Klar erbjuder för närvarande inte ovanstående lösningar. Men om du letar efter en storslagen öppning, varför inte kolla in våra dörrar med sidoljus?

Material för ytterdörr

En annan viktig aspekt när du letar efter ytterdörrar är vilken typ av material som används i konstruktionen. Detta kommer inte bara att påverka ditt hems estetik, utan även dess säkerhet och energieffektivitet.

Massivt trä

 • Det traditionella valet med ett distinkt, högkvalitativt utseende.

 • Kan betsas eller målas i valfri färg, och kan enkelt slipas till rätt storlek.

 • Det tyngsta och dyraste alternativet som kräver regelbundet underhåll för att klara sig under längre tid. 

Komposit

 • Ofta tillverkade av en kärna av trä med yttre aluminiumbeklädnad.

 • Ger bättre väderbeständighet med mindre behov för underhåll.

 • Förbättrad värme- och ljudisolering med flera lager material.

uPVC

 • Tillverkad av oplastiserad polyvinylklorid, ett återvinningsbart plastmaterial.

 • Billigt alternativ med mycket lågt underhållsbehov.

 • Vattentåliga och lätta, och kan vara säkrare än trä.

 • Finns endast i begränsade färger och kan lätt se "billigt" ut.

Aluminium

 • Ett annat lättviktigt alternativ med lågt underhåll, ger ett modernt utseende.

 • Erbjuder utmärkt värmeeffektivitet och hållbarhet.

 • I den dyrare änden av prisskalan.

Kvaliteten på glas och tillbehör

Precis som stilen och materialet på en ytterdörr påverkar antalet fönster och kvaliteten på fönstren dess estetik, säkerhet och energieffektivitet. Mängden naturligt ljus som du bestämmer dig för att släppa in genom en ytterdörr kommer att påverka ditt hems yttre utseende och känslan inuti. 

Placeringen av fönstren kan antingen öka eller minska den avskildhet du upplever. Fönster varierar mycket i kvalitet och egenskaper, så om du ser till att din ytterdörr har 2- eller 3-glas, som de som finns hos Klar, kan du garantera maximal säkerhet och minimal värmeförlust.

En viktig del av en ytterdörrs säkerhetsnivå är naturligtvis dess handtag och låsmekanism. Starka stålbeslag, cylinderlås och ett inbyggt enpunktslås är saker att leta efter. Om du vill veta mer om hur man förstärker dörrar och ökar säkerheten i sitt hem kan du läsa Klars tips här.

En ny uppsättning ytterdörrar bör också innebära ett effektivt skydd mot drag. 

När du väl har gjort din personliga bedömning av vilka ytterdörrar du ska köpa kan du bli förvånad över att upptäcka att du till och med kan mäta, beställa och installera dina nya dörrar själv. Läs Klars omfattande guide för gör-det-själv-installation av fönster och dörrar här för inspiration.

Vanliga frågor

Vilken är den mest populära typen av dörr?

Den vanligaste typen av ytterdörr är den enkla ytterdörren. Det har också blivit mer och mer populärt att lägga till sidoljus för att släppa in mer ljus och ge ett mer välkomnande intryck till hemmet. 

Vilken typ av ytterdörr är bäst?

Det finns egentligen ingen "bästa" ytterdörr att rekommendera, men man kan generellt säga att en ytterdörr i den stil som passar bäst för ditt hem, tillverkad av kompositmaterial, med högkvalitativa 2-glasfönster och högkvalitativa säkerhetsbeslag är ett utmärkt val.

Vilken typ av dörr håller längst?

Den dörr som har längst livslängd på marknaden är sannolikt en dörr i aluminium, med en förväntad livslängd på över 45 år.

Vilken typ av dörr kräver minst underhåll?

Den bästa dörren när det gäller enkelt och minimalt underhåll är en dörr som är tillverkad av antingen komposit med aluminium eller enbart aluminium, vilket kräver lite mer än rengöring.