55% rabatt + 25% rabatt på myggnät
Vad kostar nya fönster nu för tiden?  image

Vad kostar nya fönster nu för tiden?

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Vi gissar att du har stött på vårt inlägg om kostnaden för nya fönster när du är i färd med att undersöka ett byggprojekt som inkluderar att byta fönster och sätta in helt nya fönster istället. Och bra för dig att du har gjort din efterforskning! 

Det första steget för att minimera kostnaderna i samband med ett projekt är att undersöka och granska de alternativ som finns tillgängliga, så att du kan jämföra kostnaderna och förstå exakt vad du får för dina pengar. Att hoppa in i det första valet du stöter på och fatta ett snabbt beslut utan att undersöka alternativen fullt ut är nästan alltid ett säkert sätt att spendera mer än nödvändigt.

Att ta hand om processen själv är en viktig faktor för att hålla nere kostnaderna för nya fönster. Och tvärtemot vad många branschfolk vill få dig att tro finns det mycket som du kan bestämma - och till och med göra - på egen hand. Låt oss börja med att titta på några av de avgörande variablerna när det gäller priset på nya fönster.

Faktorer som påverkar kostnaderna för nya fönster

Som du vet finns det olika typer av fönster i alla former och storlekar. Fönstren är en viktig del av ditt hems estetiska utseende och de spelar också en stor roll för den komfort och säkerhet du känner i ditt hem. Att vrida upp eller ner på några av följande fönsterattribut påverkar inte bara dessa delar av din hemupplevelse utan även slutkostnaderna. 

  • 2- eller 3-glas

  • Fönsterstil

  • Fönsterstorlek

  • Material för fönsterramen 

  • 2- eller 3-glas fönster

  • Antal fönster

  • Avgifter för mätning

  • Avgifter för installation

Låt oss gå igenom var och en av dem mer i detalj

Fönstrets stil och storlek 

Vilken typ av fönster du väljer kommer att påverka priset avsevärt. Det kanske inte kommer som en stor överraskning att ju mer utsmyckad fönsterdesignen är, desto högre blir kostnaden för det nya fönstret. Om du väljer en flaggfönster eller spröjsade fönster med flera olika rutor och mer detaljerade ramar kommer det att bli dyrare än enklare fönster med fönsterkarmar eller fasta fönster

Sunt förnuft säger dig också att ju större fönsterstorlek, desto mer kostar det att tillverka, oavsett vilken leverantör du väljer.

Material för ramar

De material som används i fönsterkarmar varierar också i hållbarhet och därmed i pris. En träram utan skyddande aluminiumöverdrag är billigare vid första anblicken, men du kan få betala mer i längden på grund av ökade underhållsbehov. En aluminiumklädd fönsterkarm har en förväntad livslängd som i genomsnitt är 7-10 år längre än enbart trä.

Klars fönstertyperGenomsnittlig kostnad per fönster* med träramGenomsnittlig extra kostnad per fönster* med trä/aluminiumram
Vridfönster2 130 till 5 908 SEK+ 578 till 307 SEK
Sidohängda fönster1 248 till 4 903 SEK+ 627 till 1 713 SEK
Spröjsade fönster1 550 till 11 108 SEK+ 651 till 1 315 SEK
Fasta fönster568 till 3 400 SEK+ 389 till 187 SEK
Kombinationsfönster2 265 till 6 137 SEK+ 307 till 519 SEK
Flaggfönster3 825 till 12 760 SEK+ 428 till 3 684 SEK
Uterumsfönster3 446 till 3 450 SEK+ 371 till 669 SEK
Uterumsfönster fastkarm2 035 till 3 742 SEK+ 117 till 549 SEK

*För standardfönster i standardstorlek med 2-glas, i skrivande stund, priser kan variera 

2-glas eller 3-glas

Fönsterglas är ett ämne som diskuteras mycket i branschen, och flera framsteg har gjorts sedan de tidiga dagarna med enkelglas. 2-glas är numera industristandard och ger eftertraktad isolering och energieffektivitet. 3-glas är ytterligare ett steg uppåt i kvalitet, vilket återigen kan påverka kostnaderna för dig både nu och i framtiden. Den extra kostnaden för 3-glas kan öka dina nya fönsterkostnader med 10-20 %, men du kommer vanligtvis att vinna 20-30 % i energieffektivitet. Klar erbjuder båda alternativen.

Antal fönster och tillhörande avgifter

Ju fler nya fönster du behöver, desto mer måste du naturligtvis betala. Detta kommer också att öka mät- och installationskostnader.  

Det är mycket enkelt att själv mäta för nya fönster, så du behöver inte betala en snickare för att komma ut och göra det åt dig. Allt du behöver är en linjal. Lär dig hur du gör det på mindre än 2 minuter i vår videoguide som du hittar här.

Eftersom 3 timmar är den genomsnittliga tiden det tar att installera ett fönster kan du snabbt räkna ut det totala antalet arbetstimmar som du måste betala för i professionella installationsavgifter. Ett sätt att spara pengar på kostnaderna för nya fönster är att överväga att göra installationen själv, särskilt om du känner dig händigt. Du kan ladda ner vår enkla guide för fönsterinstallation här.

En “gör det själv”-strategi för nya fönster  

Faktum är att de flesta aspekter av ett nytt fönsterprojekt bäst hanteras av experten på ditt hem: du. Du känner till ditt hem bättre än någon annan ... hur ljuset faller under dagen och under de olika årstiderna, de märkliga, lite sneda ramarna i vissa rum, de speciella drag som bara blåser genom vissa rum i huset. 

Det är därför som du får det bästa möjliga priset för projektet om du själv tar hand om de delar av att köpa nya fönster som nämns ovan. När du planerar ett nytt hus eller en tillbyggnad till ditt befintliga hus kommer du att tjäna på att balansera kostnaderna med rummets unika behov när det gäller fönstermaterial, antal och storlek. 

Genom att välja alla dessa alternativ själv och till och med mäta och installera den slutliga produkten har du eliminerat de extra kostnaderna för mellanhänder. Allt du behöver är en fönsterleverantör och ett sätt att komma i kontakt.

Testa det med Klar

Det är just därför som Klar grundades. Vi är en onlineplattform som strävar efter att hjälpa dig att slutföra ditt nya fönsterprojekt på det enklaste och mest kostnadseffektiva sättet samtidigt som vi garanterar högsta kvalitet. 

Med samma lätthet som när du handlar online för andra produkter väljer du helt enkelt vilken typ av fönster du vill ha, mäter noggrant med hjälp av vår guide och väljer sedan vilken typ av ram och vilken typ av glas som önskas. Lägg det antal fönster du behöver i din korg och vår hemsida kommer omedelbart att generera ett pris. Du kan enkelt göra justeringar i din beställning och se förändringen i kostnaden för nya fönster på en gång. 

När du har slutfört ditt köp går din beställning direkt till vår fabrik där våra fönsterhantverkare börjar producera dina fönster inom 48 timmar. Det finns inga extra dolda kostnader för mätningstjänster, leverantörer eller orderbehandlare. Bara direkt från dig till fabriken och tillbaka hem till dig igen.

Vanliga frågor

Du kanske fortfarande har några obesvarade frågor om kostnaderna för nya fönster, och du kan hitta svar på några av dem i avsnittet nedan:

Hur mycket kostar det att byta ut alla dina fönster?

Den totala kostnaden för ett komplett fönsterbyte beror på flera saker, t.ex. fönsterstil, storlek, rammaterial, glasrutor, totalt antal fönster och eventuella installationsavgifter. På Klar gör vi det enkelt att få en snabb kostnadsöversikt genom att låta dig skapa en beställning online anpassad till dina exakta specifikationer med en omedelbar prislapp.

Hur mycket kostar ett nytt fönster?

I skrivande stund börjar Klars mest prisvärda 2-glasfönster på 568 SEK, medan våra sidohängda fönster börjar på 1 247 SEK. Den slutliga prissättningen är relativ till specifika fönsterdimensioner och material. Om du köper ditt fönster från en nätbutik som Klar kan du spara upp till 45% jämfört med vad du skulle betala i en traditionell butik. 

Är det billigare att byta ut alla fönster samtidigt? 

Hos många traditionella fönsterleverantörer kan det vara mer kostnadseffektivt att byta ut alla fönster på en gång, eftersom du också betalar för den tid det tar för någon att komma ut till ditt hem och mäta, ge en offert, leverera och installera den färdiga produkten. Hos Klar kan du däremot känna dig fri att byta fönster som du vill - byt ett i taget, i grupper eller byt fönster alla på en gång - utan att det påverkar priset. Detta beror på att vi tar bort mellanhänderna och ger dig kontroll över mätning, du kan gör din egen offert och till och med installation. 

Hur mycket kostar fönster för ett hem på 150 kvadratmeter?

Ett typiskt hem på 150 kvadratmeter har ungefär 15-25 fönster. Om den genomsnittliga kostnaden för ett nytt fönster med Klar är 3 633 SEK, skulle en grov prisuppskattning för ett hem av den här storleken vara mellan 55 000 - 91 000, eftersom det inte finns några ytterligare kostnader för mätning eller installation. Att välja en annan leverantör som tar med dessa extra avgifter i sin prismodell kan leda till ett högre genomsnittligt pris för nya fönster och därmed en högre totalkostnad för ditt hem.