55% REA! Slutar i
Vad är bäst: Träfönster vs. uPVC image

Vad är bäst: Träfönster vs. uPVC

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik10.03.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Att köpa nya fönster är ett viktigt beslut för alla husägare, så det är viktigt att göra lite hemläxa. Genom att undersöka de olika typerna av fönster som finns på marknaden kan du hitta rätt balans mellan flera viktiga faktorer och hitta det som passar perfekt för ditt hem.

När du undersöker alternativen kommer du säkert att stöta på de olika material som används för att konstruera moderna fönster, inklusive både trä och PVC.

Vad är de egentligen?

Alla är förmodligen bekanta med träfönster, eftersom de har funnits längst av alla fönstertyper. Byggtekniken har dock utvecklats med tiden och de byggs nu också med högisolerande 2-glas och 3-glas, precis som andra fönstermaterial.

uPVC fönster

UPVC står för unplastificerad polyvinylklorid, ett tekniskt plastmaterial i pulverform som värms upp och sprutas in i formar för att formas. När det har svalnat kan det fasta uPVC-produkten skäras till längder och sättas samman för fönstermontering. Termen "unplastificerad" syftar på att materialet inte innehåller mjukgörare, vilket gör det styvare än standard PVC-material.

Nu när vi är mer bekanta med skillnaden mellan träfönster och UPVC-material kan vi titta på hur de jämför sig med varandra när det gäller några av de vanligaste problemen som husägare står inför.

1) Utseende

TräfönsterPVC-fönster
NaturligaSyntetiska
Traditionellt, högkvalitativt utseendeEn enklare look

Fråga de flesta människor och de kommer att anse att ett helt naturligt träfönster är mer estetiskt tilltalande och charmigt än det enklare, plastliknande utseendet på UPVC. 

En annan fördel med träfönster är de många olika färger som husägare kan välja mellan. Trä kan färgas, lackeras eller målas för att matcha exakt det utseende du vill ha, medan UPVC-alternativ vanligtvis är mer begränsade, även om de har expanderat bortom vitt och till och med erbjuder vissa alternativ som efterliknar träets utseende.

Denna flexibilitet i anpassningen är också något att tänka på på lång sikt, eftersom det blir mycket lättare för dig att måla om träfönster till en ny färg än att välja att byta ut alla dina UPVC-fönster på ett stort sätt.

2) Hållbarhet

TräfönsterPVC-fönster
Op til 60 årOp til 35 år

En av anledningarna till att man använder PVC i fönsterkonstruktioner är att man vill dra nytta av dess hållbarhet. Precis som andra plaster tål PVC ett brett spektrum av väderförhållanden, från höga temperaturer till slagregn och exponering för havsluft. De kommer inte att vara mottagliga för röta, rost eller skalning som andra fönstermaterial.

Trä är dock också ett naturligt starkt och hållbart material, vilket framgår av de otaliga århundraden gamla byggnader som fortfarande är utrustade med välfungerande och vackra träfönster.

"När du underhåller och målar träfönster börjar deras livslängd om på nytt."

~ House Beautiful

Så även om du kanske måste arbeta mer aktivt för att underhålla träfönster, slipper du byta ut alla fönster i ditt hem och ger dem en livslängd som är minst dubbelt så lång som PVC.

Plast är också känt för att brytas ned med tiden, bli skevt och missfärgas vid långvarig exponering för solen. Den generellt lättare konstruktionen av PVC-fönster har en större risk för att bågen hänger och går sönder under extrema förhållanden än träfönster.

3) Underhåll

TräfönsterPVC-fönster
Måla om var 7-10 årTorka av med en fuktig trasa

Det råder ingen tvekan om att en av de största attraktionerna med PVC-fönster är de lägre underhållskraven för detta material. Den släta plasten kan lätt hållas ren med regelbunden avtorkning och kommer inte att ha problem som sprickor eller röta som kan kräva fyllas eller målas.

För att dra nytta av den långa livslängd som beskrivs ovan bör träfönster inspekteras årligen och, beroende på kvalitet, klimat och läge, bör de förmodligen målas vart 7:e till 10:e år.

4) Energieffektivitet

TräfönsterPVC-fönster
Trä är ett naturligt isolerande materialMindre risk för luftläckage

Både trä- och PVC-fönster har utmärkt isoleringsförmåga när de kombineras med 2- eller 3-lagers glas.

Trä är ett naturligt isolerande material och dess styrka är faktiskt bättre lämpad för 3-lagers fönster, som ger bättre energieffektivitet.

Träkarmar är dock mer utsatta för termit angrepp och sprickbildning, vilket kan leda till luftläckage och påverka energikostnaderna. Dessutom kan trä som inte underhålls vara känsligt för krympning och skevhet, vilket gradvis kan få glaset att lossna i ramen, vilket resulterar i liknande luftspalter.

5) Pris

TräfönsterPVC-fönster
Högre kostnad som utgångspunktMer prisvärd

I genomsnitt kostar träfönster husägaren mer vid första inköpet. UPVC är ett mer ekonomiskt material som är billigare på kort sikt. Men med tanke på den längre hållbarheten hos träfönster kan den totala kostnaden på lång sikt bli lägre eftersom behovet av utbyte bör vara försumbart.

UPVC-fönster är också svåra att reparera, så om ramarna skadas avsevärt kommer det sannolikt att kosta ett komplett byte istället för en enklare reparation med trä.

7) Miljökostnader

TräfönsterPVC-fönster
Hållbar resursKräver mer energi att producera

Trä är ett naturligt, organiskt material som både kan brytas ned när det kasseras och som dessutom är förnybart. Vissa fönstertillverkare som Klar använder endast trä från FSC-certifierade långsamt växande skogar.

UPVC är å andra sidan ett högprocessat material som är svårare att återvinna och ofta hamnar på soptippen. Även om det är giftfritt kräver det också en mycket större mängd energi för att producera, vilket lämnar ett större koldioxidavtryck efter sig.

I den slutliga uppgörelsen mellan träfönster och UPVC handlar det om dina prioriteringar som husägare - vare sig det gäller utseende, hållbarhet, underhåll, energieffektivitet, pris, säkerhet och miljöpåverkan. Träfönster är antingen lika bra som eller bättre än UPVC i de flesta kategorier och erbjuder i allmänhet en estetik av högre kvalitet, medan UPVC-fönster kan vara ett bra alternativ för dem som är mer prismedvetna och vill ha ett lägre underhållskrav.

Vanliga frågor och svar

Vilka är nackdelarna med träfönster?

Träfönster tar vanligtvis upp en större del av din budget initialt, men avsaknaden av behov av utbyte kommer sannolikt att kompensera detta på lång sikt. Träfönster kräver också en mer aktiv roll när det gäller underhåll, men de mer tidskrävande behandlingarna behövs bara vart tionde år eller så.

Är PVC-fönster billigare än trä?

I genomsnitt är PVC-fönster billigare än trä vid första inköpet. Deras livslängd är dock hälften så lång som för träfönster, så husägare bör räkna in ersättningskostnader i den totala budgeten. Beroende på område kan dessutom valet av PVC-fönster framför trä leda till en betydande förlust av fastighetsvärde.