55% REA! Slutar i
Vad är bäst: Trä/alu vs. PVC-fönster image

Vad är bäst: Trä/alu vs. PVC-fönster

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik10.03.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Vissa av dessa termer kan låta som ett främmande språk när du börjar undersöka de olika typerna av material som finns tillgängliga för nya fönster. Vad är det för konstiga akronymer och förkortningar? Trä/aluminium och UPVC är båda ord som du bör bekanta dig med när du undersöker fönsteralternativ, eftersom de kanske är det bästa alternativet för just ditt unika hem.

Vad är de egentligen?

Aluminium är en lätt, silverfärgad metall som har använts för att tillverka fönster i många årtionden, men som har blivit mer populär i takt med det ökade intresset för mer "moderna" hem. Begreppet "trä/aluminium" avser en fönsterkärna av trä som utvändigt är "klädd" eller täckt med aluminiumprofiler och kallas även "kompositfönster".

UPVC står för oplastiserad polyvinylklorid, ett tekniskt plastmaterial i pulverform som värms upp och sprutas in i formar för att forma det. När den har svalnat kan den solida UPVC-produkten skäras till och monteras för fönsterinstallation. Termen "oplastiserad" syftar på det faktum att materialet inte innehåller några mjukgörare, vilket gör det styvare jämfört med standard PVC-material.

Förhoppningsvis har du nu en uppfattning om skillnaden i materialtyp mellan trä-/aluminium- och UPVC-fönster, så att vi kan gå vidare med att jämföra deras respektive fördelar och nackdelar.

1) Utseende

AluminiumuPVC
Stiligt, elegantEnkelt
Modern estetikSyntetiskt utseende

Som nämnts ger trä-/aluminiumfönster ett elegant och modernt utseende till ett hem, vilket gör dem särskilt lämpliga för mer moderna stilar. Materialet är naturligt starkt, så det kan rymma större glasrutor i en tunnare ram än UPVC, vilket ger mer naturligt ljus in i ditt utrymme.

Aluminiumfönster tillverkas vanligtvis med en pulverlackerad yta och finns i många olika utföranden och färger. Trä-/aluminiumfönster ger samma fördel eftersom aluminium är den yttre beläggningen på ytan. På Klar håller vi oss till klassikerna och de mest populära alternativen - vitt, svart och antracitgrått.

Däremot kan ytbehandlingsalternativen för UPVC vara mer begränsade, även om de har utökats utöver den vita grundfärgen som du förmodligen är van vid att se. UPVC-fönster tenderar också att ha ett mer enkelt plastutseende, vilket människor kan tycka är mindre attraktivt och förknippa med lägre kvalitet.

2) Hållbarhet

Trä/AluuPVC
40-50 års livstid10-35 års livstid

Aluminium är ett otroligt hållbart material som är motståndskraftigt mot rost, röta, sprickbildning och missfärgning. Med en pulverlackering som skyddar ytan från korrosion har dessa fönster en av de längsta livslängderna, ofta upp till 45 år. Trä-/aluminiumfönster erbjuder det bästa av två världar, med överlägsen hållbarhet från både trä och aluminium.

PVC-fönster, å andra sidan, håller vanligtvis bara i högst 30-35 år, så de kommer sannolikt att behöva bytas ut regelbundet. Även om UPVC är lika motståndskraftigt mot avskalning och rost kan det försämras och förvrängas vid långvarig exponering för hög värme.

Klar lämnar 12 års garanti på fönster och dörrar som köps från oss.

3) Underhåll

Trä/AluuPVC
Torka med en fuktig trasaTorka med en fuktig trasa

I underhållskategorin är aluminium och UPVC nästan lika bra eftersom de båda kräver mycket lite av husägaren. En enkel avtorkning med en fuktig trasa och en hink med vatten på regelbunden basis räcker för att hålla dessa typer av fönster i gott skick.

Naturligtvis bör du också göra regelbundna kontroller av funktionalitet eller defekter, precis som alla andra fönster, men i allmänhet kräver dessa material och aluminiumplåtar mycket lite underhåll.

4) Energieffektivitet

Trä/AluuPVC
Likvärdigt utmärkta som träfönsterMycket isolerande, mycket liten risk för luftläckage

PVC har länge varit känt som ett mycket isolerande material, och fönster tillverkade av detta material med flerkammarramar har utmärkt energieffektivitet. PVC-fönster håller värmen inne, kalla drag ute och är också effektiva när det gäller att minimera bullerstörningar.

Aluminium i sig bidrar till värmeöverföring, vilket kan leda till värmeförlust och värmeökning mellan olika områden. Fönstertillverkarna har insett detta och har därför byggt in värmesköldar i fönsterkarmarna.

Fönster av trä/aluminium erbjuder naturligtvis denna barriär mot värmeöverföring eftersom deras träkärna har träets överlägsna värmeisolerande egenskaper.

5) Pris

Trä/AluuPVC
Högre initial kostnadMer prisvänlig

Precis som trä ligger aluminiumfönster ofta i den högre delen av prisskalan och kräver en större initial investering än PVC. Material- och produktionskostnaderna är helt enkelt högre för aluminium och aluminiumplåt än för UPVC.

Men med tanke på den långa livslängden för aluminiumbaserade produkter kan detta högre initiala pris mycket väl återvinnas på lång sikt, eftersom PVC-fönster håller kortare tid än aluminium/aluminiumklädda fönster, vilket kräver byte och återinvestering.

6) Säkerhet

Trä/AluuPVC
Överlägsen materialstyrkaOfta med en kärna av stål som är mycket säker

Aluminium som metall är naturligtvis starkare än UPVC som plast. Medan UPVC-fönster vanligtvis tillverkas med en stålkärna för förstärkning, ger aluminium i sig utmärkt sinnesfrid när det gäller hemsäkerhet.

Trä-/aluminiumfönster, som de från Klar, utnyttjar aluminiumets materialstyrka för att förhindra potentiella skador på träfönster vid ett inbrottsförsök, så husägare som väljer detta kan vara lugna.

7) Miljömässigt fotavtryck

Trä/AluuPVC
100% och oändligt återvinningsbarKräver mycket mer energi att producera

"Aluminium är ett av de mest återvunna - och återvinningsbara - material som används idag. En fönsterkarm av återvunnet aluminium ... fönsterkarm återvinns ofta direkt till sig själv igen. Och den här processen kan pågå i stort sett hur länge som helst", enligt The Aluminium Association.

Detta är ett starkt bevis på att aluminium är ett miljövänligt material för dina nya fönster. Trä/aluminiumfönster kombinerar både aluminium och trä, en annan naturlig, biologiskt nedbrytbar resurs, vilket också gör dem till ett miljömedvetet val. Dessutom väljer vi på Klar endast trä från hållbart skogsbruk i form av FSC-certifiering.

UPVC, å andra sidan, är ett högprocessat material som är svårt att återvinna och ofta hamnar på soptippen. Även om det är giftfritt kräver det också en mycket större mängd energi för att producera, vilket lämnar ett större koldioxidavtryck efter sig.

Resultatet av den stora debatten mellan aluminium/träaluminium vs. UPVC-fönster kommer att bestämmas av dina prioriteringar som husägare, eftersom du måste balansera utseende, hållbarhet, underhåll, energieffektivitet, pris, säkerhet och miljöpåverkan. Aluminiumbaserade fönster har en fördel när det gäller utseende, hållbarhet och miljöpåverkan, men de kostar mer än UPVC.

Vanliga frågor och svar

Varför är aluminium bättre än UPVC?

Aluminium håller nästan dubbelt så länge som UPVC när det gäller fönstrets livslängd. Detta kan kompensera för den större initiala finansiella investeringen, eftersom behovet av att byta ut UPVC-fönster kommer att vara mer frekvent.

De flesta husägare tycker också att utseendet på aluminium eller aluminiumbeklädda fönster är mer attraktivt än plast- och UPVC-fönster. Slutligen har valet av aluminium ett mycket mindre koldioxidavtryck eftersom det kan återvinnas.

Vilka är nackdelarna med ett fönster med aluminiumram?

Nackdelarna med ett fönster med aluminiumram är minimala. Om ditt hem ligger i ett bevarandeområde - eller med en särskilt kräsen husägarförening - kan det vara svårt att hitta aluminiumfönster som uppfyller alla restriktioner, men aluminiumbeklädda fönster kan ofta ge det mer traditionella utseende som krävs, tillsammans med alla fördelar med aluminium. På samma sätt garanterar aluminiumbeklädda fönster utmärkt värmeisolering, men du måste se till att aluminiumfönster tillverkas med en annan form av värmeisolering för optimal energieffektivitet.