-60% REA
Checklista: 10 tips när du ska köpa nya fönster image

Checklista: 10 tips när du ska köpa nya fönster

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Det finns en hel del att tänka på när man ska köpa nya fönster. Här bjuder vi på en checklista med tio tips och frågor över vad du ska tänka på när det är dags för ditt fönsterbyte.

1. Börja med att fastställa dina behov

Först och främst bör du undersöka vad dina nya fönster ska ha för funktion? Är det viktigast för dig med unik design? Eller är funktionaliteten viktigare? Vill du sänka energikostnader eller är du ute efter bättre utsikt? 

2. Vilken typ av fönster passar till ditt hem?

Mogens fönster från Klar

En bra tumregel är att undersöka vilka fönster som satt i ditt hem från början. Dessa fönster är oftast både arkitektoniskt och proportionsmässigt det bästa valet. Men huset kanske byggdes för länge sedan. Och idag finns det många nya spännande fönsterlösningar där fönster kan måttanpassas och måttbeställas för att hitta den bästa lösningen för ditt boende. Hos oss på Klar kan du välja mellan:
Fasta fönster, sidohängda fönster, vridfönster, flaggfönster, spröjsade sidohängda fönster, kombinationsfönster, fasta uterumsfönster och uterumsfönster med öppning.

3. Ska du köpa energiglas och energifönster?

Du har nog hört talas om fönsterglasets u-värde – även kallat “värmegenomgångskoefficienten” – som indikerar fönstrets och rutans förmåga att begränsa värmeutsläpp. Kort sagt; ju lägre u-värde, desto bättre isolering. För att lyckas ha låga u-värden krävs energifönster med energiglas. Väljer du energiglas får du ett bra inomhusklimat, samt lägre energikostnader.

4. Trä eller trä/alu

När det gäller att välja nya fönster kan du välja mellan trä eller trä/aluminium. Vår furu kommer från FSC-certifierat virke från ansvarsfullt skogsbruk. Vi använder så kallat kärnvirke som har en hög isoleringsförmåga och en naturlig impregnering.

Om du väljer trä/aluminium får du det bästa av två världar. Förutom fördelarna med furu får du en nästan underhållsfri aluminiumbeklädnad som inte behöver målas på utsidan och som tål det svenska klimatet.

Trä eller trä/alu, Lene

5. Får du fönstergaranti?

När du köper nya fönster framtidssäkrar du ditt hem. Och det är viktigt att du alltid får en lång garanti på fönster du ska köpa. När du beställer från Klar får du 12 års garanti på aluminiumklädda produkter och 7 års garanti på träprodukter.

6. Behöver du måttanpassa dina fönster?

Det kan vara lätt att glömma komfort och trivsel, men fönster ska ju gärna vara både vackra och enkla att använda, samt ge dig ett bra inomhusklimat. Våra fönster har många dolda detaljer som höjer värdet och funktionalitet. Dessutom kan du måttbeställa och skräddarsy dina fönster, så det passar dina behov och ditt hus bättre.

7. Hur ser ventilations möjligheterna ut?

ventilations möjligheterna fönster Klar

En annan ofta förbisedd praktikalitet som är enkel men väldigt viktig; ventilation. Bra ventilation är a och o när du byter och köper fönster. Fönster du beställer ska vara användarvänliga och vi rekommenderar att ha inbyggda spaltventiler, annars finns det risk för sämre ventilation vilket gör att inte får in tillräckligt med frisk luft i ditt hem. Med spaltventiler kan du även på ett säkert sätt vädra hemmet när du inte är hemma.

8. Hur är kvaliteten på fönster materialet?

Klar partnere

Ett fönster bestå av mer än trä och aluminium. Och här är det viktigt att materialet är av hög kvalitet. Det handlar om glas, gångjärn, lås, handtag och målarfärg. Fråga alltid din fönsterleverantör vilken kvalitet dessa material har. Det avgör både pris och fönstrens livslängd. På Klar samarbetar vi med flera seriösa partners som IPA, Assa Abloy och AkzoNobel, vilket garanterar att din slutprodukt är av mycket hög kvalitet.

9. Hur snabbt sker leveransen?

När ska dina fönster vara på plats? Behöver du dem brådskande eller spelar det ingen roll? Har du en egen snickare som kan installera fönster? Oavsett vad du önskar ska du alltid ta reda på leveranstid. Det kan skilja sig kraftigt mellan olika leverantörer beroende på produktionstakt, materialtillförsel och leveranskapacitet. Vi på Klar fokuserar mycket på att leverera snabbt så att du kan få dem monterade så fort det bara är möjligt.

10. Vad rätt pris för fönster?

Pris på fönster. Vad priset blir för att byta fönster beror på dina önskemål kring materialval och fönsterstorlek. När du sedan jämför priser mellan olika fönsterleverantörer kan det vara svårt att veta vad som egentligen är ett bra pris. Jämför du äpplen med päron eller äpple med äpple? Ingår liknande garanti? Är det träfönster i en offert och PVC fönster i en annan? Det kan vara komplext och därför är det viktigt att verkligen ha koll på vad varje offert innehåller. En fördel kan också vara att kolla vilka företaget som erbjuder prismatchning. Hittar du motsvarande fönster till ett lägre pris är du alltid välkommen att kontakta oss på Klar!

Många funderar också på hur kvalitén på vissa fönster kan vara så bra om priset är så lågt? Inte kan billiga fönster innebära hög kvalitet? Men det kan det absolut, om man har rätt produktionsmetoder leverantörskedjor. Och det är exakt vad vi på Klar har. Vi har en egen fabrik och har kapat alla kostsamma mellanhänder, och levererar fönstret direkt från vår fabrik. Samtidigt arbetar vi med det bästa träet så du får riktigt bra fönster till billigt pris. Eller rätt pris som vi kallar det. Men läs gärna mer här hur vi tänker kring billiga priser på fönster. 

Newsletter Image
whitebtnarrow
Anmäl dig nyhetsbrevet - och få extra 5% rabatt!