55% rabatt + 25% rabatt på myggnät
Allt du behöver veta för säkrare dörrar image

Allt du behöver veta för säkrare dörrar

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Dörrarna och fönstren i ditt hem bidrar i hög grad till det estetiska värdet av din fastighet - och när de är av hög kvalitet bör de ge dig både isolerande egenskaper och säkerhet. Men verkligheten är att husets dörrar och fönster också är de svagaste punkterna när det kommer till säkerhet.

Enligt polisen är den viktigaste punkten att vara extra uppmärksam på för att förebygga inbrott din dörr, fem av sju tips på polisens hemsida handlar om hur du ska tänka för att din dörr inte ska vara ett enkelt mål för tjuvarna.

Under 2021 anmäldes totalt 72 884 inbrottsstölder i hela Sverige. För att minska risken för att bli del av denna statistik är en av de viktiga åtgärnderna att se till att din dörr är så säker som möjligt, här hittar du tips på hur du kan förbättra säkerheten på den dörr du redan har.  

5 bästa tips för att förbättra din dörr

1. Förstärk dörren.

Det kan låta uppenbart att börja med detta, men det finns goda skäl till det. Det finns många små uppgraderingar som du kan göra på delar av din dörr för att stärka dess förmåga att stå emot ett inbrott.

  • Skruvar - Den mest kostnadseffektiva åtgärden kan vara att byta ut de skruvar som vanligtvis levereras med dörrbeslag, som handtag och låsmekanismer. Oftast är dessa skruvar bara cirka 1,25cm långa, vilket gör dem lätta att snabbt ta bort och därmed ger lite motstånd mot ett potentiellt inbrott. Genom att ersätta dessa med längre skruvar på ca 8cm, som finns att få tag i hos alla lokala bygghandlare, har du tagit ett bra första steg för att förstärka din dörr.

  • Dörrhandtag - På tal om dörrhandtag kan detta vara ett annat område som kan förbättras. Beroende på vad som ursprungligen följde med din dörr kan du överväga att byta ut ditt dörrhandtag mot ett robust stålalternativ som inte lätt knäcks eller går sönder när man utsätter det för högt tryck.

  • Låset - Att lägga till eller uppgradera till ett dörrlås med hög säkerhet är ett annat viktigt alternativ att överväga. Om din dörr endast har ett lås som en del av handtaget kan det vara värt att lägga till ett enpunktslås för ytterligare säkerhet. Alla dörrar från Klar är utrustade med lås som tillverkas av etablerade ledare inom säkerhet ASSA ABLOY (Ruko) och IPA.

  • Låsskydd - Slutligen kan du välja att lägga till ett låsskydd i metall på din dörr, vilket också kan stärka dess styrka. Dessa plåtar tjänar till att täcka dörrhandtaget och/eller låset till låsbrickan, vilket minimerar risken för att din dörr ska spricka under tryck.

2. Förstärk dörrkarmen.  

Det finns också flera förbättringar som kan göras på dörrkarmen för att öka säkerheten. Om själva karmen är sliten eller äldre kan du överväga att byta ut den helt och hållet. Leta efter en dörrkarm i metall som gör det svårare att ta sig in, och med större motståndskraft mot typiska inbrottsverktyg som kofotar och skruvmejslar. 

Uppgradera bakkantssäkringen på ramen där dörren låses med ett längre, kraftigare stål- eller nickelalternativ, som sprider kraften från inbrottet över ett större område av dörrkarmen.

Efter dörrlåset är dörrhängena den näst svagaste punkten, så att byta ut eller reparera dessa är också en betydande förbättring. Även här bör du byta ut standardskruvarna för mot längre alternativ som går djupt in i dörrkarmen.

3. Uppgradera ditt säkerhetssystem.

Att utrusta din dörr med vissa säkerhetsfunktioner kan ha stor betydelse för att skydda ditt hem. Att installera ett titthål, lägga till en dörrkedja, dragskydd över brevlådan och montera ett dörrlarm är alla sätt du kan ändra din dörr på för att förbättra säkerheten i hemmet.

Att sätta upp en skärmdörr och en rörelse-aktiverad lampa vid ingången till ditt hus är ytterligare två sätt att avskräcka inkräktare. Inbrottstjuvar tillbringar vanligtvis mindre än 60 sekunder med att bryta sig in i ett hem och mindre än 10 minuter på platsen. Ju längre tid det tar och ju högre risk att bli sedda när de försöker ta sig in i ditt hem, desto mindre sannolikt är det att de försöker från första början.

4. Uppgradera glasrutor.

Om din dörr delvis består av glas är det viktigt att förstärka dem när det är möjligt. Det kan innebära att du lägger till ett lager säkerhetsfilm på glaset eller, ännu bättre, att du uppgraderar till flerglasfönster med 2- eller 3-glas. Dessa extra lager fungerar som extra avskräckande medel för att förhindra intrång.

5. Byt ut din dörr.

Beroende på hur din befintliga dörr ser ut och vilka egenskaper den har kan det vara mest meningsfullt att bara byta ut den mot en ny modell. Leta efter en dörr med högkvalitativa låsmekanismer, med enpunktslås och bakkantssäkring som är inbyggda i karmen samt hållbara gångjärn, som de som finns på alla dörrar från Klar.

Se till att välja en dörr med en solid kärna i stället för en ihålig kärna för maximal styrka mot inbrott. Ett hållbart, tungt hårdträ eller trä klätt med aluminium är båda utmärkta val för överlägsen säkerhet i hemmet, och Klar erbjuder båda dessa. 

När du har följt de ovan beskrivna stegen för hur du får det mesta ut av din dörr, vad gäller säkerhet, kan ditt nästa uppdrag vara att ta en noggrann titt på hemmets fönster och utvärdera deras prestanda. För att veta vad du letar efter och hur du ska bedömma det, läs Klar artikel här

Vanliga frågor 

Hur skyddar jag min dörr mot inbrott?

Det finns många saker du kan göra för att skydda din dörr mot inbrottstjuvar, bland annat genom att förstärka själva dörren och dörrkarmen. Att förstärka dörrens skydd och också byta ut möjliga glasdelar till tjockare eller säkrare glas förbättrar säkerheten i ditt hem och kan med gott samvete ge dig en större känsla av trygghet. Slutligen kan ett byte av din dörr vara det mest förnuftiga alternativet för att dra nytta av de senaste säkerhetsfunktionerna på marknaden.

Vilka gör-det-själv-metoder finns det för att göra min dörr säkrare? 

De flesta metoder för att göra din dörr säkrare kan du göra själv. Att byta ut korta skruvar mot längre skruvar i bakkantssäkringen, dörrhandtaget och gångjärnen kräver bara en borrmaskin och några minuter. Att installera ett kraftigare handtag, ett enpunktslås eller ett beslagskydd är också något som de flesta husägare kan åstadkomma. Med Klars enkla installationsguide för fönster och dörrar kan du till och med byta ut en hel dörr på egen hand!