50% WEBBRABATT + 25% PÅSKREA SLUTAR 22.04.25

Hur bred är en dörr?

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik03.04.2025

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

I den här guiden går vi igenom vad som gäller för både inner- och ytterdörrar, förklarar modulmått och hjälper dig förstå vad som är viktigt att tänka på vid val av dörrbredd.

Hur bred är en dörr

Standardmått på dörrar

En standard ytterdörr i Sverige är vanligtvis 80 - 90 cm bred, vilket tillsammans med karmen ger en totalbredd på cirka 100 cm. Innerdörrar har en bredd på 70 till 90 cm, där 90 cm är det vanligaste måttet i moderna bostäder. Själva dörrbladet är alltså alltid något smalare än modulmåttet.

Vi har sammanställt en tydlig tabell nedan med de vanligaste standardbredderna för moderna ytterdörrar och innedörrar.

DörrtypVanliga modulmåttAvsedd för väggöppning (mm)
Ytterdörr9x21886 x 2076 mm
Ytterdörr10x21986 x 2076 mm
Innerdörr7x21710 x 2110 mm
Innerdörr8x21810 x 2110 mm
Innerdörr9x21910 x 2110 mm
Innerdörr10x211010 x 2110 mm

Men även om det finns tydliga standardmått, så kan dörrars bredd variera beroende på byggnadens ålder, funktion, och om det finns särskilda krav på tillgänglighet.

Bredd vid tillgänglighetsanpassning

Vid nybyggnation eller renovering där tillgänglighet är viktig – till exempel i bostäder för rullstolsburna – krävs en dörrbredd som ger minst 90 cm fri passage. Det innebär att både dörrblad och karm måste vara tillräckligt breda.

Alternativa lösningar

I vissa fall används bredare dörrar, t.ex. pardörrar som ytterdörrar eller innerdörrar och dörrar med sidoljus, som både förbättrar tillgängligheten och ger en mer generös entré. För industriella eller offentliga miljöer kan ytterdörrar vara ännu bredare – upp till 120 – 140 cm – för att underlätta transport och maskinpassage. Hos Klar kan du få både enkeldörrar och pardörrar till billiga priser helt efter dina mått.

Modulmått – vad betyder det?

Modulmått är ett sätt att standardisera måtten för dörrar och fönster och gör det enklare för både tillverkare och byggare att skapa lösningar som passar. Modulmåttet anges i decimeter och avser väggöppningens storlek, alltså hålet där dörren ska monteras.

Exempel:

En dörr med modulmått 10x21 passar i en väggöppning som är 986 mm bred och 2076 cm hög. Det gör att det finns spelrum för att justera passningen med hjälp av kilar, karmskruv och isolering. Dörrbladet är då ytterligare lite mindre för att passa inom karmen.

Det här systemet gör det också enkelt att byta ut dörrar i efterhand, eftersom öppningen är standardiserad.

Vad är bäst – smal eller bred dörr?

Fördelar med smala dörrar (ca 70–80 cm):

  • Tar mindre plats i små utrymmen

  • Passar i äldre fastigheter eller trånga rum

  • Kan bidra till energieffektivitet i mindre uppvärmda ytor

Fördelar med breda dörrar (90+ cm):

  • Enklare att transportera möbler, barnvagnar eller rullstolar

  • Bättre tillgänglighet och funktion i vardagen

  • Skapar en mer välkomnande och rymlig känsla, särskilt vid entréer

Vilken bredd som är bäst beror helt enkelt på var dörren ska sitta, hur ytan runt omkring ser ut, och om det finns särskilda behov i form av tillgänglighet eller möblerbarhet.

Att bredda en dörröppning – är det möjligt?

Ja, det går att bredda en befintlig dörröppning – men det kräver planering och i vissa fall professionell hjälp eftersom det kan vara komplicerat. Framför allt om väggen är bärande behöver du ta hänsyn till konstruktionen.

I icke-bärande väggar är det betydligt enklare, men du kan ändå behöva justera karm, tröskel och eventuella golvdetaljer för att allt ska passa. En lösning som ibland övervägs i trånga utrymmen är att istället installera en skjutdörr, som inte kräver öppningsradie och tar upp mindre plats.

Finns det regler för hur bred en dörr ska vara?

Ja. I Sverige regleras minimimått för dörrar i bland annat Boverkets byggregler (BBR). För att en bostad ska anses vara tillgänglig för rullstolsburna krävs att dörrar till rum och entréer har minst 90 cm fri passage, vilket i praktiken innebär att dörrbladet behöver vara runt 85–90 cm beroende på karmens utformning.

I offentliga byggnader som skolor, sjukhus och myndigheter finns ännu striktare krav på tillgänglighet, vilket ofta innebär bredare dörrar och dörröppnare.

I industriella miljöer kan dörrens bredd också regleras av Arbetsmiljöverkets föreskrifter, där säkerhet och arbetsflöde står i fokus.

Dörrars utveckling genom historien

Dörrars mått och utformning har varierat stort genom historien. I äldre byggnader var dörrar ofta både lägre och smalare än idag – dels på grund av byggteknikens begränsningar, dels för att hålla inne värmen. Under renässansen och barocken blev dörrar bredare och högre, särskilt i pampiga offentliga byggnader.

Idag har ytterdörrar ofta en höjd på 200–210 cm och bredd på 90–100 cm, medan innerdörrar ligger på 70–90 cm, med några undantag beroende på användning och byggår.

Relaterat innehåll