60% Slutar i
Bör nya fönster ha kondens på insidan? image

Bör nya fönster ha kondens på insidan?

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik10.03.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Om du nyligen har köpt nya fönster är det bara naturligt att du vill att de fungerar optimalt. Så om du börjar märka att det ibland kan bildas små vattendroppar på insidan av dina nya fönster är det en bra idé att kontrollera om det är något du bör oroa dig för. 

Kort sagt, svaret på frågan om nya fönster bör ha kondens på insidan är ja. Ja, kondens på insidan av fönstren är helt normalt.

Det är alltid smart att göra lite research innan du lägger stora summor pengar på ditt hem, som till exempel, investera i nya fönster eller dörrar. Idag kan du köpa prisvärda och energieffektiva fönster av hög kvalitet, men det är viktigt att välja en pålitlig säljare som du kan vända dig till - om det skulle uppstå problem med dina nya fönster som tex. kondens mellan glasrutorna. Som ett kundcentrerat varumärke står Klar bakom sina produkter till 100 % och erbjuder 12 års garanti.

Kondens är en naturlig företeelse på energieffektiva fönster

Om det bildas kondens på ytan som du kan röra vid inne i bostaden är det ett positivt tecken på att fönstren gör sitt jobb med att hålla värmen inne. Hur väl ett fönster isolerar mäts med U-faktorn, där ju lägre siffra betyder desto bättre energieffektivitet. Klar’s treglas är mycket energieffektivt med en U-faktor på 0,7. 

Om det uppstår kondens på insidan mellan glasen i ett fönster med flera glas är det ett tecken på ett potentiellt problem. När det bildas vattendroppar mellan glasrutorna kan det betyda att tätningen är trasig och behöver repareras eller bytas ut.

Hur bildas kondens på fönster? 

När man ska svara på frågan om nya fönster bör ha kondens på insidan kan det vara bra att ta ett steg tillbaka för att få ett bredare perspektiv. Låt oss titta på hur kondens bildas för att få en tydligare bild.

För några enkla vetenskapliga grunder: Kondens är motsatsen till avdunstning. Avdunstning sker när vatten i flytande form förvandlas till ånga, som när en vattenpöl under dagen försvinner i den heta solen. Precis som vetenskapen här kommer till liv med bilden, gillar vi på Klar tydliga visuella presentationer - vilket är anledningen till att vi har lagt ner så mycket arbete på vårt digitala showroom.

Och nu tillbaka till kondens. Det sker när ånga förvandlas till vätska, till exempel när varm luft möter svalare ytor. Naturlig kondens uppstår i dagg, dimma, frost och moln. Det kan också förekomma som vattendroppar eller imma på innerfönster när luftfuktigheten i en byggnad är hög.

Vatten och tvål

Extra fukt i din hemmiljö 

När den fuktiga luften kommer i kontakt med den kalla ytan kyls den snabbt ner och förvandlas till vattendroppar. Tänk bara på vattendropparna som bildas på en skål med is på sommaren. Det är precis vad som händer när den varma luften i ditt hem kolliderar med den kalla fönsterytan när vädret ute är betydligt kallare än temperaturen inne. Så om dina nya fönster har kondens på insidan när utetemperaturen har sjunkit, vet du nu varför detta händer med dina fönster. Ju fuktigare ett hem är desto mer kondens kommer det att bildas på fönstren.  

Ju mer fukt det är i luften, desto mer kondens kan det naturligtvis bildas på fönstren. Enligt en studie i England visar följande diagram hur många pints (cirka 600 ml) vatten som tillförs under vissa aktiviteter och hur mycket extra fukt du kan få i ditt hem varje dag:

AktivitetAntal *pints*
Torkning av kläder inomhus9 pints 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧
Användning av vattenkokare6 pints 💧 💧 💧 💧 💧 💧
Två personer som andas*3 pints 💧 💧 💧
At tage et bad eller brusebad2 pints 💧 💧
Att diska2 pints 💧 💧

*Vi rekommenderar inte att ni slutar att andas.
Dagligt totalt = 22 pints, mer än 10 liter extra fukt i ditt hem.

💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧 💧

Baserat på denna information är det tydligt att se hur nya fönster kan ha fukt på insidan, särskilt när temperaturen ute är svalare, under höst- och vintersäsongen. Och om du har stora fönsterpartier, från golv till tak - som Klar erbjuder både en fast och en öppningsbar modell - så finns det en mer expansiv yta där kondens sannolikt har chans att bildas. Om det uppstår mer fukt än normalt på insidan kan detta bero på att du har tillfört extra fukt till din boendemiljö.

Vad kan jag göra åt kondens på insidan av mina nya fönster?

Det finns två huvudsakliga sätt att hantera för mycket kondens på dina fönster. För befintliga fönster bör du vädra regelbundet, helst dagligen. När det är varmt och skönt inne och kallt ute kan Klar’s treglasfönster få betydande kondens som ett tecken på att de isolerar väl och fungerar som de ska. Många välisolerade hus har ofta detta problem eftersom fukten inte försvinner naturligt som i äldre hus som är mindre energieffektiva.

Ett annat alternativ är att köpa ett fönster med ventil så att du kan vädra kontinuerligt utan att påverka inomhustemperaturen i ditt hem nämnvärt.

FAQ

När det finns en betydande skillnad mellan temperaturen inne och utanför ditt hem kan det lätt uppstå fukt på fönster och till och med på väggarna i en byggnad.

Kondens är en naturlig företeelse, men du kan förhindra att träet blir för vått genom att helt enkelt torka bort överflödig fukt och vädra regelbundet.

Omvänd kondens kan också bildas på utsidan av fönstren när utetemperaturen är varm och fuktig och innetemperaturen är betydligt svalare, till exempel när man använder luftkonditionering.