60% Slutar i
Friskluftventil till fönster image

Friskluftventil till fönster

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik03.11.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

För att få ett bättre inomhusklimat rekommenderas att du vädrar minst tre gånger om dagen i cirka 5-10 minuter, men inte längre om det blir kallt i bostaden. Men om du är den typ av person som kanske glömmer att vädra ut under dagen, eller om du tillbringar större delen av dagen på jobbet, kan du istället använda luftventilen - eller friskluftsventilen som den också kallas - i ditt fönster för att få in konstant frisk luft under dagen.

Vissa byggregler kräver att alla fönster måste vara öppningsbara eller ha en justerbar ventil för att släppa in frisk luft. Idag krävs dessutom att minst 0,35 liter frisk luft per sekund och kvadratmeter uppvärmd golvyta i ett flerfamiljshus tas in - vilket innebär att all luft i bostaden byts ut varannan timme. Detta krav bygger på kunskapen om hur viktigt det är med ventilation och god luftcirkulation för ett bra och hälsosamt inomhusklimat.

Vad är en fönsterventil?

En friskluftsventil är en ventil som är utformad för att släppa in ett kontrollerat flöde av frisk luft genom själva fönstret utan att du behöver öppna det. Det är ett mycket populärt ventilationssystem som används i hem för att förbättra luftkvaliteten. Idag är de flesta ventiler placerade på insidan av fönsterkarmen så att de inte syns från utsidan, och du aktiverar dem genom att trycka på antingen en liten knapp eller själva ventilen.

När du köper fönster från Klar har du möjlighet att få alla våra olika fönstertyper med friskluftsventiler. De är inbyggda i själva konstruktionen, så de smälter in i själva fönstret och är dolda.

Det är dock inte bra att bara ha ett ventilerat fönster om du vill ha en effektiv ventilation. Ju fler friskluftsventiler du har runt om i ditt hem, desto mer optimal blir luftcirkulationen.

Kommer jag att förlora värme genom att installera ett ventilerat fönster?

Eftersom en ventil är en slags öppning i fönstret kommer det onekligen att ske en liten värmeförlust när friskluftsventilen är öppen. Genom att öppna ventilen släpper du in frisk luft, vilket kan göra att det blir kallt nära fönstret på vintern eller när det blåser mycket. När vinden blåser skapar den ett positivt tryck på ena sidan av ditt hem och ett negativt tryck på den andra. Det gör att frisk luft blåses in i bostaden och snabbt sugs ut igen, vilket orsakar drag.

På Klar har vi utformat våra ventiler för att minimera värmeförlusten så mycket som möjligt, men det är omöjligt att helt undvika värmeförlust. Vi rekommenderar att du stänger ventilerna då och då, särskilt om temperaturen är mycket låg eller om vinden blåser kraftigt.

Förbättra ditt inomhusklimat med fönster ventilation

Det finns nästan inget enklare sätt att undvika mögel, fukt och damm än att välja fönster med ventilationsöppningar. Om du tycker att det låter som en bra idé kan du alltid utforska vårt urval av fönster här. Om du vill ha fönster som säkerställer ett bra inomhusklimat samtidigt som de hjälper dig att spara pengar på uppvärmningskostnader rekommenderar vi våra treglasfönster. Du kan läsa mer om fördelarna med att välja treglasfönster från Klar i vårt blogginlägg.