-60% REA
2024 Handbok för vilka fönster just du borde köpa image

2024 Handbok för vilka fönster just du borde köpa

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

När du ska köpa fönster till ditt hem, oavsett om det gäller att ersätta fönster som är slitna eller att hitta rätt fönster för en ny byggnad, finns det många viktiga faktorer att ta hänsyn till och olika tillverkare att välja mellan. 

Låt oss ta en närmare titt på några detaljer som du bör ta hänsyn till för att komma fram till den perfekta lösningen för dina unika behov.

Fönsterkategorier 

Ditt utrymme kommer troligen att avgöra vilken fönsterkategori du ska köpa, liksom antalet spröjs, rutor och om fönstret ska kunna öppnas eller vara ett fast fönster. Här är några vanliga fönsterstilar tillsammans med deras primära användningsområden: 

TypeDescription
VridfönsterSkyddar mot väder och vind med handtag i botten
Sidohängda fönsterGer ett minimalistiskt utseende med en ren design
Spröjsade fönsterGer mer traditionell elegans och lantlig charm
Fasta fönsterEkonomiskt alternativ utformat för att släppa in maximalt naturligt ljus i ditt hem
KombinationsfönsterFlexibel lösning med en blandning av fasta och vrid- eller sidohängda fönster
FlaggfönsterKlassisk stil för äldre, eleganta byggnader
Uterumsfönster fast/kombinationGe en sömlös övergång mellan inomhus och utomhus, med flexibilitet för ventilation (särskilt för användning i vinterträdgårdar).

Material för fönsterram 

När du har bestämt vilken fönsterstil som är lämplig för ditt projekt måste du förstå material för fönsterramar för att kunna avgöra vilka fönster du ska köpa.

Träramade fönster är ett klassiskt val som har funnits i århundraden, men de tenderar att kräva mer underhåll på lång sikt. Om du väljer den här vägen är det viktigt att söka efter fönster som använder långsamväxande timmer med en hög andel kärnved som helst är FSC-certifierat.

Du bör också se till att alla målade träfönster du köper är belagda med vattenfast färg av hög kvalitet. I händelse av hårda väderförhållanden är det bra om de innehåller AkzoNobel 3-komponenten.

Trä/aluminium är ett annat rekommenderat alternativ för fönsterramar, eftersom du drar nytta av massivt, hållbart trä och väderbeständig aluminium med lågt underhåll. Återigen bör du leta efter långsamväxande trä för att säkerställa täthet och pulverlackerad aluminium för en snygg finish. 

Alternativ för fönsterglas 

Många framsteg har gjorts inom tekniken för fönsterglas, och det finns flera alternativ att överväga här som kommer att ha en tydlig effekt på din upplevelse i hemmet och på den slutliga projektkostnaden. Beroende på var fönstret är placerat kanske du vill uppgradera standardglas till något av följande alternativ när du bestämmer vilka fönster du ska köpa.

Glass typeUse cases
Klart glasVanligast, tjänar de flesta syften.
Ljudreducerande glasReducerar ljudet i hemmet där höga ljudnivåer är ett problem.
SolskyddsglasFör varmare klimat, mer än 60% av solens värme kan blockeras.
KuraDekorativt rått glas med vertikala linjer och en grov yta som ger större skydd mot insyn.
OrnamentDet vanligaste glaset med en grov yta, används också för att skydda mot insyn.
SatinovoModernt glas med en silkeslen yta hindrar också från insikt.
Härdat glasSäkerhetsglas, 4 gånger så starkt som standardglas.

Numera bör ingen köpa fönster som inte är minst 2-glasade, det vill säga utrustade med två rutor. Denna konstruktion med ett lufthål mellan glasen leder direkt till förbättrad isolering och energieffektivitet i ditt hem. 

Många tillverkare erbjuder även 3-glas, vilket ökar fönstrets värmeisoleringsförmåga genom att lägga till ytterligare en glasskiva och ett lufthål mellan dem. Den här typen av glas rekommenderas om man är ute efter att sänka sin värmeräkning.

5-Stjärnig fönsterleverantör

När du utvärderar vilka fönster du ska köpa för ditt renoveringsprojekt kan det vara lika viktigt att välja rätt leverantör som att välja rätt fönsterstil, ram och glas. Om möjligt, leta efter ett företag som har varit verksamt i branschen i flera år och som har många nöjda kunder. Dessa leverantörer har ofta en hjälpsam kundsupport tillgänglig och erbjuder fleråriga produktgarantier.

Helst ska din valda leverantör ha en transparent prisstruktur utan dolda avgifter och ge dig möjlighet att skräddarsy din fönsterbeställning. Att ha en egen fabrik knuten till företaget garanterar att kvalitetskontrollen är strikt och att leveranstiderna minimeras.

En extra bonus - som egentligen borde vara ett mer vanligt inslag i branschen - är när en leverantör följer en klimatmedveten verksamhet. Du kan till exempel söka upp en fönsterleverantör som Klar, som använder FSC-certifierat trä i ramarna och planterar träd för att ersätta de träd som används i produktionen.

Klar har faktiskt alla ovanstående egenskaper som en 5-stjärnig fönsterleverantör ska ha och har drivit sin webbshop sedan 2015, och har under den tiden betjänat över 50 000 kunder. Vår användarvänliga onlineplattform för beställning av fönster gör att du enkelt kan skapa din egen skräddarsydda beställning med tydlig prissättning och kundsupport på varje steg av vägen. Kolla in vårt inlägg om vad nya fönster kostar för att få en överblick över vad vi erbjuder. 

FAQs

Borde jag köpa fönster i 2024?

Det beror självklart på. 2024 kan vara året för att göra denna viktiga hemförbättring, och med enkla onlinealternativ som Klar finns det sätt att hålla kostnaderna nere oavsett vad din årliga budget är. Några saker att tänka på är om dina fönsterbehov har förändrats när det gäller hemmets estetik, underhållskrav, säkerhetsfrågor, bullernivåer och potentiella energibesparingar.

Är det värt investeringen att byta ut fönster?

I de flesta fall lönar det sig att byta ut fönstren i ett hus, eftersom många delar av upplevelsen av hemmet förbättras. Från förbättrad värem- och ljudisolering till ökad säkerhet och trygghet, till mindre underhåll och ett uppdaterat utseende, kan fönsterbyte vara en av de bästa investeringarna du gör i ditt hem. 

Ökar husets värde när jag byter fönster?

Om ditt hem för närvarande är fyllt av åldrande fönster med enkelglas kommer du med största sannolikhet att få tillbaka de pengar du spenderar på den här typen av förbättring när du säljer det igen. Husköpare i ser ofta välfungerande och isolerande fönster tillsammans med centralvärme som två av de viktigaste faktorerna när de överväger ett potentiellt köp, så om du ser till att ditt hem är välutrustat kommer det med största sannolikhet att öka ditt fastighetsvärde.  

Vilken är den bästa tillverkaren av kvalitetsfönster?

Den bästa tillverkaren av kvalitetsfönster är den som erbjuder kunden möjligheten att göra en beställning enligt sina exakta specifikationer på ett så enkelt och bekvämt sätt som möjligt, samtidigt som den levererar en högkvalitativ fönsterprodukt i tid och med stöd av omfattande kundsupport och garanti.