60% Slutar i
Barnsäkring av fönster image

Barnsäkring av fönster

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik03.11.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Som förälder finns det få saker i världen som kan skrämma dig så mycket som tanken på att ditt barn ska komma till skada. Med det sagt går det inte att komma ifrån att ett fönster kan utgöra en allvarlig risk för ditt barns säkerhet. Om du inte har säkrat ditt fönster kan det i värsta fall leda till ett oavsiktligt fall, eftersom barn är nyfikna av naturen och ofta vill luta sig, klättra och leka nära fönster och öppna dem utan att inse att de måste vara försiktiga.

För ett lugnt sinne bör det därför vara en prioritet att skapa en säker miljö i hemmet där det finns utrymme för barnet att utforska utan att skada sig. Om du har byggt ett nytt hus med Klars sortiment av fönster, eller helt enkelt bytt ut dina gamla, har vi sammanställt en lista över åtgärder som du kan vidta för att barnsäkra dina fönster.

Byt ut dina gamla fönster

Ett av de enklaste sätten att barnsäkra ditt hem är att byta ut dina gamla fönster, eftersom deras design, skick och säkerhetsfunktioner kan vara föråldrade. Till exempel kan du riskera att ett äldre fönster går sönder om ditt barn lutar sig mot fönstret eftersom vikten kan få rutan att gå sönder. Dessutom försvagas fönsterkarmar med tiden och om du har ett träfönster kan träet ruttna om det inte har underhållits.

Om du behöver byta ut dina fönster kan du utforska våra prisexempel här. Om du är osäker på om det är dags att byta ut dina fönster kan du alltid läsa vårt hemtest.

Placering av möbler

Om ditt barn är modigt nog att klättra upp på alla ytor i ditt hem är det en bra idé att placera möblerna strategiskt. Om du har ett matbord eller en soffa nära ett fönster kommer det att vara lättare för barnet att nå det. Därför rekommenderar vi att du tar bort större möbler från fönstren tills ditt barn är tillräckligt gammalt för att förstå varför de inte ska leka nära öppna fönster.

Säkerhetsbeslag

Du kan alltid köpa extra låsbeslag och haspar som du kan använda tillsammans med ditt Klar-fönster, vilket begränsar hur mycket fönstret kan öppnas. Om du vill förhindra att dina barn överhuvudtaget öppnar fönstren kan du också hitta ett säkerhetsbeslag med nyckel eller en tryckknappsmekanism som kräver lite koordination. Kom också ihåg att barnsäkra fönster med invändiga eller utvändiga gångjärn och vertikala skjutfönster. Om du har ett fönster som öppnas uppåt kan du använda ett kedjestopp eller fönsterlås för att begränsa öppningsgraden.

Vad mer kan jag göra för att barnsäkra fönster?

Förutom de två säkerhetsåtgärderna som nämns ovan är det också mycket viktigt att du håller ett öga på dina barn när du har fönstren öppna för att vädra. Se också till att alltid stänga och låsa fönstren när de inte används. När barnen blir äldre är det också en bra idé att sätta sig ner och förklara för dem varför de ska vara försiktiga när de leker och klättrar.

Om du är riktigt orolig kan du alltid sätta upp ett skyddsnät eller ett galler framför fönstret och fästa det på utsidan.