55% REA! Slutar i
5 tips för att bevara dina fönster image

5 tips för att bevara dina fönster

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik22.11.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Oavsett om dina fönster är nya eller gamla är det alltid en bra idé att hålla dem i gott skick - både för att underhåll av dina dörrar och fönster förlänger deras livslängd, men också för att det håller dem snygga, vilket har mycket att göra med ditt hems estetik.

Du kan underhålla dina fönster både på insidan och utsidan, och det är viktigt att notera att materialet som fönstret är tillverkat av spelar en viktig roll för hur mycket underhåll ditt fönster eller din dörr kräver. Om du har trä-/aluminiumfönster har du tur eftersom de kräver mindre underhåll jämfört med träfönster. Trä/aluminium är därför ett självklart val för dig som hellre vill ägna din tid åt något annat.

I det här inlägget ger vi dig 5 enkla tips för både utvändigt och invändigt underhåll av dina fönster och dörrar i trä/aluminium och trä.

1. Rengöring

Du kan enkelt använda vanligt diskmedel för att rengöra dina fönster och dörrar, och det sparar tid om du gör det när du putsar dina fönster minst två gånger om året. När du putsar fönstren är det en bra idé att tillsätta lite hushållsvinäger för att undvika kalkavlagringar på glaset och lite rödsprit i tvålvattnet för att lösa upp smuts på rutorna. Kom också ihåg att öppna fönster och dörrar för att kontrollera om det finns smuts och insekter i karmarna. Spindelnät bör tas bort eftersom de kan blockera både vattenavrinning och ventilation runt karmen. Läs vår guide till fönsterputsning om du vill veta mer om hur du ska gå tillväga för att putsa dina fönster.

2. Smörjning

Som en del av underhållet av dörrar och fönster bör alla gångjärn och rörliga delar, inklusive stängnings-, låsnings- och vridbeslag, inspekteras och smörjas en gång om året. Du kan ge metalldelarna några droppar syrafri olja, t.ex. symaskinsolja eller WD-40, och applicera en liten mängd universalfett på alla glidskenor.

3. Kontrollera fogar och tätningar

När du smörjer gångjärnen på ditt fönster och din dörr kan du samtidigt gå igenom skarvar och tätningar. Tätningen, som sitter runt fönsterkarmen där fönstret möter ytterväggen, ska se till att det inte tränger in fukt mellan vägg och karm. Det är därför viktigt att kontrollera om fogen är sprucken eller mörkare - om så är fallet är det ett tecken på att den behöver bytas ut.

Nyare fönster har också en tätningslist mellan karm och båge, som gör fönstret extra tätt och ser till att ingen fukt tränger in i bostaden, samtidigt som den har värme- och ljudisolerande egenskaper. Tätningslisterna kräver lite underhåll utöver vanlig rengöring, men det är en god idé att ibland använda en trasa med lite silikonbaserad vårdprodukt för att hålla dem mjuka. Precis som med fogen bör tätningslisten bytas ut om den är öm eller har lossnat från fönstret.

4. Underhåll av karm och båge

Det är en god idé att tvätta och torka av fönsterkarm och båge några gånger om året - både in- och utvändigt. Att ta bort smuts håller dem inte bara rena och snygga, utan bidrar faktiskt till att förlänga elementens livslängd.

För utvändigt underhåll av fönster och dörrar är materialet relevant. Nedan går vi igenom hur du underhåller dina fönster och dörrar beroende på typ av material.

Underhåll av trä-/aluminiumfönster

Om du har valt dina nya fönster eller dörrar i trä/aluminium har du nästan underhållsfria fönster och dörrar eftersom den yttre aluminiumramen skyddar elementet från väder och vind. Så du behöver inte måla! Om du upptäcker mindre repor på aluminiumramen kan du ta bort dem med ett polermedel.

Underhåll av träfönster

Träfönster behöver målas ibland, eftersom färgen bryts ned naturligt med tiden, oavsett hur bra kvalitet fönstret har. Om du precis har fått nya träfönster från Klar kommer du inte att behöva måla dem igen på cirka 10 år under normala förhållanden.

Om du upptäcker att färgen på utsidan har nötts bort och lämnat träverket synligt, kommer elementet att kräva mer underhåll ju längre du väntar. Du bör därför kontrollera dina träfönsters utsida minst en gång om året för att se om färgen har börjat flagna, spricka eller bubbla. Problemet är att när färgen har börjat flagna har du redan bjudit in fukt i träet. Vi rekommenderar därför att du börjar måla innan ytterfärgen börjar spricka. Även om det kan verka som mycket arbete att måla ett fönster som ser nästan fläckfritt ut, kommer du att tacka dig själv många år framöver när träet håller längre tack vare dina ansträngningar.

På fasader som vetter mot solen kan det hända att du behöver måla oftare eftersom UV-strålarna från solen bryter ner träets skydd. Självklart är det upp till dig när du vill måla utsidan av dina fönster och dörrar, men för att underlätta din arbetsbörda rekommenderar vi att du gör det innan färgen flagnar eller blir matt.

Tips för att måla träfönster

Du bör måla när det inte är för fuktigt ute, annars hinner färgen inte torka. Samtidigt får det inte regna och temperaturen ska helst ligga mellan 10-20 grader. Fönster bör också hållas öppna medan färgen torkar. Allt detta talar för att målningen bör ske under vår- eller försommar månaderna.

Invändigt underhåll

När det gäller målning är det invändiga underhållet inte lika kritiskt som det utvändiga, eftersom regn, vind och fukt inte har samma inverkan på invändig målning.

Om du upplever fukt eller dagg på insidan av äldre fönster kan det mycket väl skada det inre träverket med tiden. Om så är fallet kan du helt enkelt rengöra insidan av karmen och bågen, vilket kan göras med en våt trasa eller mjuk borste och ett milt rengöringsmedel.

5 Ventilation och kondens

Du kanske har provat att torka dina kläder inomhus på vintern och insett att det snabbt kan bildas kondens och bidra till ett fuktigt inomhusklimat. Detsamma gäller i badrummet efter en lång och varm dusch, i sovrummet efter en god natts sömn och i köket där luften tenderar att bli fuktig av matlagning. I rum där det är mer sannolikt att det uppstår en fuktig miljö är det särskilt viktigt att vädra och regelbundet torka av lister och kanter på fönster och dörrar när det bildas kondens på dem för att undvika mögel och röta. Om du vill veta mer om hur du skapar ett bra inomhusklimat kan du läsa den här artikeln med 11 tips eller våra 14 tips för att undvika imma på fönster.